Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε τον πρώτο διαγωνισμό για την κατασκευή κατοικιών μέσω κοινωνικής αντιπαροχής μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στο συνέδριο «Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες», επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων σε ακίνητα. Στον τομέα της φορολογίας τόνισε πως οι κινήσεις πρέπει να γίνονται προσεκτικά με γνώμονα την δημοσιονομική ισορροπία.

Παρέθεσε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν αύξηση 42% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 38,3% στην επιφάνεια και 25% σε όγκο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αύξηση είναι θετική για την οικονομία και την προσφορά ακινήτων.

Χατζηδάκης για στεγαστική πολιτική

Σχετικά με τη στεγαστική πολιτική, ο υπουργός ανέφερε ότι με την κοινωνική αντιπαροχή, ιδιώτες θα κατασκευάσουν κατοικίες σε δημόσια οικόπεδα για ευάλωτα νοικοκυριά, παράλληλα με την εκμετάλλευση εμπορικών χώρων για έσοδα. Οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν με εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕΔ και η πρώτη προκήρυξη αναμένεται εντός του έτους.

Επιπλέον, οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρωτοβουλία «Σπίτι μου» συνεχίζονται, ενώ ενισχύονται τα κίνητρα του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω». Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη συνολικής προσέγγισης για το πρόβλημα της στέγασης, με στόχο την αύξηση της προσφοράς.

Στον τομέα της φορολογίας, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τις αφορολόγητες γονικές παροχές, την αύξηση της έκπτωσης φόρου για ανακαινίσεις και την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές μέχρι το τέλος του 2025. Τόνισε ότι οι φορολογικές κινήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες θα προχωρήσουν γρήγορα, με χαρτογράφηση και ομαδοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ, και αναφέρθηκε ειδικά στην ανάπλαση των Ξενία και άλλων σημαντικών ακινήτων.