Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις ψηφιακές καινοτομίες, την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις ψηφιακές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για τους πολίτες, ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τους Γιώργο Παπαγεωργίου και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Αρχικά, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε τον τομέα ευθύνης της ομάδας του, ο οποίος επικεντρώνεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τη γενικότερη ανασύνταξη της αγοράς real estate στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου προχωρά σημαντικά, με στόχο η χώρα να λειτουργεί με ενιαίους κανόνες έως το 2025, κάτι που θα διευκολύνει επαγγελματίες και πολίτες.

Σχετικά με τη νέα ψηφιακή πύλη, maps.ktimatologio.gr, ανέφερε ότι η πλατφόρμα θα επιτρέψει στους πολίτες να δηλώνουν και να κατοχυρώνουν τα ακίνητά τους ηλεκτρονικά, και τόνισε τη σημασία του δείκτη τιμών για την ακίνητη περιουσία, προκειμένου να προσφέρει μια πιο ρεαλιστική εικόνα της αγοράς.

Όσον αφορά την εξέλιξη μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στη σημασία της ψηφιακής κατάστασης στον τομέα της υγείας και της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, ανέφερε τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου ασθενούς που επιτρέπει την ηλεκτρονική καταγραφή διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων, βελτιώνοντας την επικοινωνία για τους ασθενείς και τους γιατρούς. Επίσης, αναφέρθηκε στη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εκεί.

Τέλος, για την πρόοδο της ψηφιοποίησης των αρχείων του δημοσίου, ο κ. Κυρανάκης επισήμανε τη σημασία του έργου ψηφιοποίησης στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολόγια, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε στις τεχνικές προκλήσεις και στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η πρόοδος, με στόχο η ολοκλήρωση να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2025.

Αυτές ήταν οι βασικές πτυχές της συνομιλίας του κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη για τα ψηφιακά θέματα και τις επικείμενες ψηφιακές εφαρμογές στην Ελλάδα.