Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής βρίσκονται όλοι στο ΠΑΣΟΚ, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων, που θα έχει ως κατάληξη την εκλογή ηγεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να σηκώσει το γάντι που του πέταξε η πλευρά Δούκα, που είχε προτείνει εσωκομματικές εκλογές στις 3 και 10 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα εισηγηθεί προς το σώμα του οργάνου η ανοιχτή ψηφοφορία από τη βάση για ανάδειξη ηγεσίας να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Οι επικρατέστερες ημερομηνίες και για τους δύο γύρους είναι: 29 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου ή 13 και 20 Οκτωβρίου.  

Στη συνεδρίαση δεν θα εκλεγεί νέος Γραμματέας του κόμματος, παρά τη σιωπηρή παραίτηση του Ανδρέα Σπυρόπουλου, ενώ όσον αφορά στην πραγματοποίηση πολιτικής - ιδεολογικής συνδιάσκεψης, που είχε ζητήσει ο Χάρης Δούκας, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αυτή μετατίθεται για μετά τις εσωκομματικές κάλπες.

Η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη για επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή ηγεσίας «κουμπώνει» απόλυτα με την υπόσχεση που είχε δώσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ότι θα προσπαθήσει να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των στελεχών, ώστε η πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να τεθούν και η πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση της παράταξης. Έτσι, η εισήγησή του αναμένεται να ψηφιστεί σχεδόν ομόφωνα από το σώμα από τη στιγμή μάλιστα που τα αντίπαλα στρατόπεδα έχουν ζητήσει εκλογές εντός του 2024. 

Τι θα πει στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να εκπέμψει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση - εντός κι εκτός του ΠΑΣΟΚ - ότι δεν θα δεχτεί «ρεσάλτα κι εκβιασμούς, ενώ λέγεται πως θα καταγγείλει οργανωμένο σχέδιο εναντίον του και συμφέροντα που τον πολεμούν.

Αναμένεται, επίσης, να σταθεί ιδιαίτερα στο έργο που έγινε τα τελευταία 4 χρόνια στο κόμμα και στον αγώνα που δόθηκε σε ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση από τα στελέχη σε όλη την Ελλάδα, «που δεν πρέπει να το μηδενίζουμε» και το γεγονός πως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το κόμμα κέρδιζε ποσοστά, αλλά και ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που άσκησε σοβαρή αντιπολίτευση με προτάσεις. Παράλληλα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει «καθαρές λύσεις, μακριά από δυαρχίες και παρασκηνιακά παζάρια, φωτογραφίζοντας εμμέσως τη συμμαχία Δούκα – Χριστοδουλάκη.

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Χάρης Δούκας 

Εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη, στη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι επίδοξοι δελφίνοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στην τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, η υποψηφιότητα του οποίου δίνει άλλη τροπή στην εσωκομματική μάχη και δημιουργεί νέα δεδομένα στην σκακιέρα.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο δήμαρχος Αθηναίων θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο αυτής, αλλά και το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα, που είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αναβάθμιση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό, όπως λένε στενοί του συνεργάτες. Θα ζητήσει αλλαγή πορείας, καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ενώ θα μιλήσει για μια νέα συλλογικότητα, που θα διαφέρει από τα κόμματα που “γνωρίσαμε”, όπως λέει στις συζητήσεις του με κομματικά στελέχη, ενώ θα σταθεί στην ανάγκη αναδόμησης του χώρου με προοπτική κυβερνησιμότητας. Παράλληλα, από το βήμα της ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου θα ξεδιπλώσει το αφήγημά του για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς - με όχημα το ΠΑΣΟΚ - στο οποίο δεν περιλαμβάνονται σχέδια και σενάρια συγκόλλησης με τον ΣΥΡΙΖΑ ή συμφωνιών κορυφής, αλλά μόνο Κεντροαριστερές συγκλίσεις στις γειτονιές, όπως συνηθίζει να λέει.

Δευτέρα ή τρίτη ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Παύλος Γερουλάνος

Ο Παύλος Γερουλάνος δεν αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και προσανατολίζεται να το πράξει Δευτέρα ή Τρίτη το αργότερο.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τη δική του πλατφόρμα για την ανασυγκρότηση του χώρου και θα επισημάνει την ανάγκη μιας δυναμικής επανεκκίνησης του κόμματος, μέσω σαρωτικών αλλαγών στην ηγετική ομάδα, ενός προγράμματος που θα εμπνεύσει, μιας ομαδικής δουλειάς και μιας ηγεσίας με πειθώ, δύναμη και μαεστρία, ώστε η Παράταξη να μπορέσει στις επόμενες εκλογές να κυβερνήσει τη χώρα.

Στην κούρσα της ηγεσίας, πάντως, αναμένονται και εκπλήξεις, είτε από υποψηφιότητες που δεν τις περιμένει κανείς, είτε από δηλώσεις συμπαράταξης υπέρ υποψηφίων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των δελφίνων θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς την εσωκομματική αναμέτρηση, βάζοντας στο κάδρο στελέχη, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης, η υποψηφιότητα του οποίου αρκετά πιθανή, και η Μιλένα Αποστολάκη, ενώ τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα ότι "ψήνεται" υποψηφιότητα που θα εκφράζει τον κεντρώο, μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό χώρο.