Με χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου µοιάζει το κλείσιµο του καθηµερινού φύλλου της «Αυγής», παρότι οι εργαζόµενοι της ιστορικής εφηµερίδας προσπαθούν µε επαναλαµβανόµενες απεργίες να ακυρώσουν την αιφνιδιαστική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη. Οι πρώτοι ψύλλοι στα αυτιά των εργαζοµένων της «Αυγής» µπήκαν τη ∆ευτέρα το απόγευµα, όταν διάβασαν την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, µέσω της οποίας προανήγγειλε εξορθολογισµό του κόστους των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Μία µέρα µετά, την Τρίτη το µεσηµέρι, επισκέφτηκε τα γραφεία της εφηµερίδας ο οικονοµικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, και ανακοίνωσε ότι κλείνει το καθηµερινό φύλλο της «Αυγής». Χωρίς να δώσει τις παραµικρές διευκρινίσεις για το αν αυτό σηµαίνει είτε απολύσεις στο προσωπικό είτε περικοπές στους µισθούς.

«Αυγή»: Απεργιακή έκδοση την Κυριακή

Από την Τρίτη το απόγευµα οι εργαζόµενοι είναι σε απεργιακές κινητοποιήσεις, το φύλλο δεν κυκλοφόρησε ούτε καν την Τετάρτη, ενώ αύριο, Κυριακή, θα υπάρξει απεργιακή έκδοση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για την «Αυγή» είναι στο τραπέζι πάρα πολλά χρόνια, µε όλες τις κοµµατικές ηγεσίες. Από το 1974, όταν επανεκδόθηκε µετά την πτώση της χούντας, η εφηµερίδα αντιµετώπιζε διαχρονικά οικονοµικά προβλήµατα. Είτε έβγαινε ως όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού είτε ως πρωινή εφηµερίδα της Αριστεράς. Ανήκε πάντα στον κοµµατικό φορέα, για αυτό και γίνονταν συνεχώς προσπάθειες να ενισχυθεί µε ποικίλους τρόπους, είτε µέσω της διαφήµισης και της κρατικής στήριξης είτε µέσω των φίλων του κόµµατος που είχαν αγοράσει µετοχές της εφηµερίδας. Πάρα πολλές φορές υπήρξαν καθυστερήσεις στη µισθοδοσία των εργαζοµένων, όµως ουδέποτε είχε τεθεί θέµα αναστολής της καθηµερινής έκδοσης. Επιπλέον υπήρχε πάντα άριστη συνεννόηση µεταξύ των επιτελικών στελεχών της εφηµερίδας, του ∆ιοικητικού Συµβουλίου και της ηγεσίας του κόµµατος.

Επί Τσίπραη πρώτη συζήτηση περί κλεισίματος

Η συζήτηση για το κλείσιµο του καθηµερινού φύλλου έγινε για πρώτη φορά επί των ηµερών του κ. Τσίπρα, πριν από περίπου τρία χρόνια. Την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας, η «Αυγή» έκανε µεγάλα οικονοµικά ανοίγµατα, µε αρκετές προσλήψεις εργαζοµένων. Οι οικονοµικές δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της µεγάλης κρατικής επιχορήγησης (θεωρητικά) επέτρεπαν τέτοιες κινήσεις. Παρά ταύτα, ακόµα και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία και τα ποσοστά του εκτοξεύτηκαν, η «Αυγή» δεν κατάφερε να αυξήσει ουσιαστικά την κυκλοφορία της. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 και η αισθητή µείωση της επιχορήγησης επανέφεραν στο τραπέζι τη συζήτηση για το καθηµερινό φύλλο.

Σε µια ηλεκτρισµένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά εξήγγειλε το κλείσιµο του καθηµερινού φύλλου. Προκλήθηκαν τότε τεράστιες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη κ.ά., αλλά και από κοµµατικά στελέχη και µέλη του ΣΥΡΙΖΑ, µε αποτέλεσµα ο κ. Τσίπρας να πάρει πίσω την απόφασή του.

Η αποχώρηση της οµάδας Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου δυσκόλεψε ακόµα περισσότερο την κατάσταση

Από την ηµέρα, ωστόσο, που εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης οι πάντες προεξοφλούσαν πως είναι θέµα χρόνου να υπάρξουν εξελίξεις στα κοµµατικά µίντια. Πολύ περισσότερο από τη στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο 17,8% και η κρατική επιχορήγηση είχε µειωθεί ακόµα περισσότερο. Συνέβαλε και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των δηµοσιογράφων της «Αυγής» ήταν στο πλευρό της Εφης Αχτσιόγλου στη µάχη για την ηγεσία του κόµµατος. Εστω και έτσι, ο τότε διευθυντής της «Αυγής», Σπύρος Ραπανάκης, προσπάθησε να κρατήσει όλες τις απαραίτητες ισορροπίες. Η αποχώρηση της οµάδας Αχτσιόγλου και της οµάδας Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ δυσκόλεψε ακόµα περισσότερο την κατάσταση. Ιδίως από τη στιγµή που δεν υπάρχει κανένα συναισθηµατικό δέσιµο της σηµερινής ηγετικής οµάδας µε την εφηµερίδα και την ιστορική της διαδροµή. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτική η ανάρτηση που έκανε ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος ειρωνεύτηκε την εφηµερίδα και τους δηµοσιογράφους της για το γεγονός ότι πουλάει µόλις 480 φύλλα.

Σε πρώτη φάση, ο κ. Κασσελάκης αντικατέστησε τον κ. Ραπανάκη και προσέλαβε στη θέση του την έµπειρη δηµοσιογράφο και σηµερινή εκπρόσωπο Τύπου, Βούλα Κεχαγιά. Η έκδοση, ωστόσο, της εφηµερίδας µόνο εύκολη δεν ήταν, δεδοµένου ότι ουκ ολίγοι δηµοσιογράφοι της «Αυγής» είναι εµφανές πως ασφυκτιούν µε τις επιλογές του κ. Κασσελάκη. Μόνιµο, δε, θέµα συζήτησης είναι τα άρθρα του πολύπειρου Θανάση Καρτερού στην τελευταία σελίδα της «Αυγής», µέσω των οποίων πολύ συχνά ασκεί δριµύτατη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τα σηµερινά δεδοµένα και παρά τις φιλότιµες προσπάθειες των εργαζοµένων, µοιάζει πολύ δύσκολο να αλλάξει άποψη ο κ. Κασσελάκης για το µέλλον της εφηµερίδας. Εστω και αν δεν έχει γίνει καµία συζήτηση στα όργανα του κόµµατος για την απόφαση που ελήφθη και έφερε σε µεγάλη αµηχανία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ολγα Γεροβασίλη κ.ά.

Συµπερασµατικά, θα λέγαµε πως η προσωπική απόφαση του κ. Κασσελάκη για την «Αυγή» είναι αποκαλυπτική για τις συνολικές διαθέσεις του αναφορικά µε το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ...

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»