ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι, “στρατόπεδα” και αρχηγός τον Οκτώβριο
Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ
Στην κούρσα με τον νυν πρόεδρο οι Δούκας και Γερουλάνος – Τι γίνεται με Κατρίνη, Γιαννακοπούλου και Αποστολάκη – Ποια στελέχη και ποιοι βουλευτές στηρίζουν τους διεκδικητές
Στο ιστορικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996 ο Κώστας Σημίτης είχε χρησιμοποιήσει την ατάκα «καθαρές λύσεις», προκειμένου να ζητήσει από τους συνέδρους του κόμματος να τον ψηφίσουν (και) για πρόεδρο του κόμματος. Η σχετική συζήτηση γινόταν μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διότι κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, είχαν προτείνει να υπάρξει διαρχία, με τον κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία και τον Ακη Τσοχατζόπουλο στην προεδρία. Ακριβώς αυτή την ατάκα θα χρησιμοποιήσει σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και όταν λέει «καθαρές λύσεις», εννοεί την άμεση προσφυγή στη βάση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μπει, όπως θεωρεί, ένα τέλος στην εσωστρέφεια και την αντιπαράθεση όλων αυτών των ημερών. «∆εν έχουμε χρόνο για χάσιμο», θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, οι κάλπες θα στηθούν μέσα στον Οκτώβριο, με πιο πιθανές ημερομηνίες την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και αν χρειαστεί επαναληπτική κάλπη στις 20 του ίδιου μήνα. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται πρωτίστως στα πρόσωπα που θα μπουν στην κούρσα για την ηγεσία και δευτερευόντως στις συμμαχίες που θα οικοδομηθούν.
Με πολιτικό μανιφέστο
Εκτός του κ. Ανδρουλάκη, σήμερα θα ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του ο Χάρης ∆ούκας, την οποία θα συνοδεύει από ένα πολιτικό μανιφέστο. Σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1) διευκρίνισε, μάλιστα, ότι στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει και δήμαρχος της Αθήνας, επικαλούμενος άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά παραδείγματα. Στην κούρσα θα μπει με αξιώσεις και ο Παύλος Γερουλάνος, όμως δεν ήταν -έως την Παρασκευή που γράφονταν αυτές οι γραμμές -σαφές ότι θα το πράξει σήμερα με ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή ή αν θα το κάνει στις αρχές της εβδομάδας, αναζητώντας έναν πιο επικοινωνιακό τρόπο. Ο κ. Γερουλάνος, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια, θα επικεντρώσει στα προγραμματικά ζητήματα και στην ιδεολογική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Κατά συνέπεια, έχουμε τρεις δεδομένες υποψηφιότητες και εκκρεμεί αν σε αυτές θα προστεθούν και άλλες. Τα ερωτήματα αφορούν τις περιπτώσεις του Μιχάλη Κατρίνη, της Νάντιας Γιαννακοπούλου και της Μιλένας Αποστολάκη, καθώς και οι τρεις με δηλώσεις τους έχουν αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Από τα τρία προαναφερθέντα στελέχη, περισσότερο πιθανή μοιάζει η υποψηφιότητα του κ. Κατρίνη. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι διαφωτιστική για τη στάση και τις επιλογές που θα κάνουν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Παίρνουν θέση
Παραλλήλως, αρχίζουν σταδιακά να παίρνουν θέση οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος για το πρόσωπο που θα στηρίξουν. Βεβαίως, είναι σαφές πως γίνονται ζυμώσεις, διαπραγματεύσεις και παζάρια, ιδίως από τους βουλευτές για την επιλογή που θα κάνουν. Στην παρούσα φάση ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί να ενεργοποιήσει τον πολύ ισχυρό μηχανισμό που διαθέτει και ο οποίος του είχε δώσει την άνετη επικράτηση το 2021. Αλλά και να διαμορφώσει νέες συμμαχίες, με πιο ισχυρή αυτή που φαίνεται να έχει πετύχει με τον Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος είχε διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2021. Ο κ. Χρηστίδης είναι στέλεχος με μεγάλη επιρροή και υψηλή δημοφιλία στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Κομβικό ρόλο θα έχουν ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι δύο βουλευτές Επικρατείας, Παναγιώτης ∆ουδωνής και ∆ημήτρης Μάντζος, όπως και ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας. Στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη θα βρεθούν και αρκετοί βουλευτές, ανάμεσα σε αυτούς η Κατερίνα Καζάνη, ο Μανώλης Χνάρης, ο Φρέντυ Παρασύρης, ο Τάσος Νικολαΐδης, ο Σταύρος Μιχαηλίδης κ.ά. Στην περίπτωση που δεν θέσουν υποψηφιότητα ο Μιχάλης Κατρίνης και η Μιλένα Αποστολάκη, εκτιμάται ότι θα στραφούν προς τον κ. Ανδρουλάκη, κάτι που σίγουρα δεν θα πράξει η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ο Χάρης ∆ούκας διαμόρφωσε μια πολύ ισχυρή συμμαχία με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, στέλεχος με υψηλή δημοφιλία αλλά και πανελλαδικό μηχανισμό. Εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη που δίνει στον κ. ∆ούκα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής με μεγάλη δικτύωση.
Την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων θα στηρίξουν και άλλοι βουλευτές, μεταξύ αυτών ο Απόστολος Πάνας, ο Γιώργος Νικητιάδης. Κεντρικό ρόλο στην υποψηφιότητα ∆ούκα έχει ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας.
Τις δικές του συμμαχίες διαμορφώνει ο Παύλος Γερουλάνος, έχοντας ως ισχυρό προσόν το γεγονός ότι έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια ένα σημαντικό πανελλαδικό δίκτυο με αρκετά μεσαία κομματικά στελέχη, αλλά και πάρα πολλούς ανθρώπους από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των συνδικάτων.
Εκ των πραγμάτων, στην εκλογική διαδικασία θα παίξουν ρόλο και οι επιλογές που θα κάνουν ιστορικά στελέχη του κόμματος.
Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις του Κώστα Σκανδαλίδη, του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, του Πέτρου Ευθυμίου, του Κώστα Λαλιώτη, του Μανώλη Οθωνα, του Κώστα Γείτονα. Όπως επίσης και οι βουλευτές Στέφανος Παραστατίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, η Ελένη Βατσινά, Ευαγγελία Λιακούλη κ.ά.