Με ορμητήριο το δικηγορικό γραφείο του πρώην αναπληρωτή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βασιλειάδη, στην περιοχή του Ψυρρή, ξεκίνησε η ανταρσία των 87 εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Εκεί έλαβαν χώρα όλες οι παρασκηνιακές ζυμώσεις των τελευταίων ημερών, με τη συμμετοχή του «οικοδεσπότη» Γ. Βασιλειάδη, της Ο. Γεροβασίλη, του Α. Φλαμπουράρη, του Κ. Ζαχαριάδη, του Χ. Σπίρτζη, της Κ. Νοτοπούλου, της Ζ. Καρκούλια κ.ά. στελεχών που προετοίμασαν το κείμενο-«βόμβα» κατά της ηγεσίας του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και γνώριζε την κινητικότητα που είχαν αναπτύξει στο παρασκήνιο τα συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος, φέρεται να μην είχε καμία προσωπική ανάμιξη και «απλώς ενημερωνόταν». Τουλάχιστον αυτό διαβεβαιώνουν κάποια από τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο για τη σύνταξη του επίμαχου κειμένου. Επιπλέον, εκείνο που δεν κατάφεραν να περιφρουρήσουν όσοι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν η «μυστικότητα» των κινήσεών τους, καθώς δεν κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκη.

«Eμπιστευτική» ενημέρωση Κασσελάκη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγες ώρες πριν γίνει γνωστή η παρέμβαση των 87, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να δέχτηκε «εμπιστευτική» ενημέρωση από «μαρτυριάρη» βουλευτή του κόμματος, ο οποίος είχε βολιδοσκοπηθεί για να υπογράψει το κείμενο και την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη, περιμένοντας να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αποδείχθηκε όμως «χρήσιμη» η είδηση που μετέφερε στον Στ. Κασσελάκη, καθώς ο τελευταίος, για να δείξει ότι είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού και ελέγχει την κατάσταση, έσπευσε να ανακοινώσει τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και ακολούθως της Κ.Ε., πριν «σκάσει» στην επικαιρότητα ως αίτημα των 87. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στο περιεχόμενο της «διαρροής» που έκανε το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα, τονιζόταν: «Με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη, την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με σκοπό την προετοιμασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα την Κυριακή στις 7/7».

Εως έναν βαθμό, ο Στ. Κασσελάκης κατάφερε με την κίνησή του αυτή να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις, καθώς εάν πιανόταν στον ύπνο η πρωτοβουλία των 87 θα έσκαγε σαν βόμβα μεγατόνων, δεδομένου πως σε αριθμητικό επίπεδο οι υπογραφές κάλυπταν τις πρόνοιες του καταστατικού. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα μπορούσαν να πετύχουν τη σύγκληση της Κ.Ε. είτε το ήθελε είτε όχι ο Στ. Κασσελάκης, ή ακόμη και αν δεν ήταν παρών σε αυτή.

Εκτός αυτού όμως, εκείνο που θορύβησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι το κείμενο έφερε τις υπογραφές επτά βουλευτών, ενώ κατά πληροφορίες υπάρχουν και άλλοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά της εσωστρέφειας πέντε βουλευτές που συντάσσονται με την κίνηση των 87. Και αυτό διότι με «κομψό» τρόπο σε πρώτη φάση υφίσταται μια προειδοποίηση ότι, εάν συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως «μονάρχης» στο κόμμα, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων στη Βουλή, μετρώντας ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Σημειωτέον δε ότι το κακό αποτέλεσμα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έχει προκαλέσει άγχος και σε βουλευτές, για τους οποίους υπάρχει κίνδυνος στις εθνικές κάλπες να μην επανεκλεγούν εάν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Απρόβλεπτη τροπή

Την ίδια ώρα -και παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας διάσπασηςοι εξελίξεις μπορεί να πάρουν απρόβλεπτη τροπή τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι οι «αντιμαχόμενες» πλευρές, δι’ αντιπροσώπων, ρίχνουν λάδι στη φωτιά της εσωστρέφειας. Κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται κανέναν. Ο Στ. Κασσελάκης δείχνει να μην πείθεται ότι η πρωτοβουλία των 87 δεν συνιστά αμφισβήτηση της προεδρίας του, όπως δήλωσε η Ο. Γεροβασίλη, ενώ η τελευταία και όσοι υπογράφουν το κείμενο διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις όταν πληροφορούνται ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν θα προχωρήσει σε «αντίποινα». Προς επίρρωσιν όλων αυτών, οι δηλητηριώδεις διαρροές και από τις δύο πλευρές για σειρά ζητημάτων. Από το θέμα των οικονομικών του κόμματος, την υπόθεση της «Αυγής», μέχρι και την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Ειδικά για το θέμα της «Αυγής», πρόσωπα από το περιβάλλον του Στ. Κασσελάκη έκριναν σκόπιμο, ενώ υποτίθεται επιδιώκουν «εκεχειρία» και διάλογο, να αφήσουν να διαρρεύσει ότι από τους 87 που υπέγραψαν το κείμενο μόνο τρεις προσφέρθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να συνδράμουν στη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.