Αποκαλυπτική έρευνα της Kapa Research στην “Κυριακάτικη Απογευματινή”: Όχι σε πρόωρες κάλπες, “ψήφος εµπιστοσύνης” στην κυβέρνηση
Το πρώτο µετεκλογικό δείγµα γραφής
Η γνώµη των πολιτών για Προεδρία, καθηµερινότητα, σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Όχι στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ναι στην ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, µε εστίαση όµως στα θέµατα κόστους διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας του πολίτη, είναι το πρώτο µετεκλογικό δείγµα γραφής που αναδεικνύει η έρευνα της Kapa Research και δηµοσιεύει σήµερα η «Κυριακάτικη Απογευµατινή». Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.∆. εµφανίζει ανάκαµψη δύο ποσοστιαίων µονάδων, την ώρα που τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωµένα -µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε περαιτέρω πτώση λόγω των εσωκοµµατικών κραδασµών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις για την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, αφού πρώτη φορά η πλειοψηφία (61%) ζητά να εκλεγεί άλλο πρόσωπο, ενώ µόνο το 28% υποστηρίζει την επανεκλογή της. Οσο για τη δηµοφιλία του πρωθυπουργού, επανέρχεται στα υψηλά προεκλογικά ποσοστά.
Συγκεκριµένα, στο ερώτηµα για σενάριο πρόωρων εκλογών, οι δύο στους τρεις (66%) απαντούν αρνητικά και επιλέγουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση. Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 29% των ερωτηθέντων. Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγές και εκτίµηση), η Ν.∆. ανακάµπτει µε 30,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 13,5%, µε το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 12,2%. Παράλληλα, στο ερώτηµα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι µπροστά µε 46%, πάνω και από τον «κανένα» (37%) και πολύ µακριά από τον Στ. Κασσελάκη (9%) και τον Ν. Ανδρουλάκη (7%).
Μεγάλη η διαφορά υπέρ του πρωθυπουργού στον δείκτη της δηµοτικότητας πολιτικών αρχηγών µε 42%, µε τον Στ. Κασσελάκη να βρίσκεται στην έβδοµη θέση µε 19%, πίσω και από την Αφρ. Λατινοπούλου (20%).
Είναι φανερό από τα ευρήµατα της έρευνας ότι η κυβέρνηση, παρά τις απώλειες που κατέγραψε στις ευρωεκλογές, παίρνει «ψήφο εµπιστοσύνης» -αλλά όχι λευκή επιταγή- για να κυβερνήσει απρόσκοπτα την επόµενη τριετία, καθώς η κοινή γνώµη επιζητεί σταθερότητα, όχι εκλογική περιπέτεια, αλλά απαιτεί και ουσιαστικές κινήσεις που θα έχουν αντίκρισµα στην καθηµερινότητα των πολιτών. Αλλωστε, στο ερώτηµα αν η χώρα κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 38% απαντά θετικά και το 60% αρνητικά, κάτι που σηµαίνει ότι ο πήχυς για την κυβέρνηση στα τρία χρόνια που ακολουθούν είναι πολύ ψηλότερα από ποτέ.
Η τάση αυτή διευκολύνεται και από την εικόνα κρίσης και εσωστρέφειας που καταγράφεται για τη µετεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικά για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η κρίση δείχνει να γενικεύεται, αγγίζοντας ακόµα και τον πρόεδρο του κόµµατος. Συγκεκριµένα, µόλις ο ένας στους τέσσερις εκτιµά πλέον ότι πρέπει να παραµείνει πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ ο ένας στους δύο (51%) ζητά να εκλεγεί άλλο πρόσωπο. Αλλά και το rebranding του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να έχει την απόδοση που ίσως προσδοκά ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς το 47% εκτιµά πως ο Αλέξης Τσίπρας καλό είναι να µείνει στα µετόπισθεν και να βοηθήσει τη χώρα όπως µπορεί ως πρώην πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, διχασµός επικρατεί ως προς το πότε θα πρέπει να γίνουν εσωκοµµατικές εκλογές: το φθινόπωρο του 2024 ή το 2025, όπως ορίζει το καταστατικό.
Η εικόνα που εµφανίζουν τα δύο κόµµατα, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βεβαίως και την επίπτωσή της στα περί σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να δέχεται ισχυρό πλήγµα. Συγκεκριµένα, αν πρέπει να συνεργαστούν τα δύο κόµµατα και να κατεβούν από κοινού στις εκλογές, το 53% απαντά αρνητικά και το 39% το βλέπει λίγο έως πολύ πιθανό. Οµως εκεί που φαίνεται το πρόβληµα σε όλο του το µέγεθος είναι στο ερώτηµα πόσο πιθανή θεωρείτε την κοινή κάθοδο των δύο κοµµάτων στις εθνικές εκλογές, όπου το 74% απαντά αρνητικά!
*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»