Αλλαγές σε αρκετούς γενικούς γραμ- ματείς, περισσότερες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους βουλευτές και πρόωρο προβληματισμό για την εκλογή Προέδρου της ∆ημοκρατίας φέρνει η επόμενη ημέρα στην κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας ∆ημοκρατίας.

Τα 5 σημεία της κριτικής των «γαλάζιων» βουλευτών προς τον Μητσοτάκη

Περίπου 30 βουλευτές, σχεδόν δηλαδή το ένα πέμπτο της Κ.Ο., εξέφρασαν παράπονα ή δυσαρέσκεια στις σύντομες παρεμβάσεις τους, με την κριτική που ακούστηκε να μπορεί να συνοψιστεί σε πέντε σημεία: Πρώτον, στη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο, για την οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έγιναν δέκτες αντιδράσεων από ψηφοφόρους στις εκλογικές τους περιφέρειες. ∆εύτερον, στον τεκμαρτό τρόπο φορο- λόγησης του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, που επίσης εκτιμούν ότι απομάκρυνε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.∆. από την κάλπη. Τρίτον, στις λεγόμενες «κλειστές πόρτες υπουργών». Αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός, όπως υποστήριξαν, ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης τους «σνομπάρουν» και είτε δεν δέχονται να ακούσουν τα αιτήματά τους είτε τα ακούν, αλλά δεν τα κάνουν δεκτά. Τα βέλη της συγκεκριμένης κριτικής στράφηκαν κυρίως κατά των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, με μια παράλληλη υποβόσκουσα πικρία για το ότι κανείς εξ αυτών δεν απομακρύνθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό. Το τέταρτο σημείο είχε να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας του επιτελικού κράτους, δηλαδή σχηματικά την προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, και το πέμπτο με θέματα αποζημιώσεων και επιδοτήσεων των αγροτών.

«Ελέφαντας στο δωμάτιο» η Προεδρία της Δημοκρατίας

Οσο για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, ουσιαστικά δεν ήταν κάποιο μέλος της κυβέρνησης, αλλά η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας. «Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν θα ψηφίσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου», έλεγε μιλώντας σε πηγαδάκι στους διαδρόμους της Βουλής προβεβλημένος βουλευτής της Ν.∆., εκτιμώντας ότι αυτό είναι ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα μετά την πεντάωρη συνεδρίαση. Οι βουλευτές που δηλώνουν ότι δεν θα την ψηφίσουν -παρόλο που η σχετική ψηφοφορία απέχει ακόμη επτά μήνες- είναι ενοχλημένοι από την παρουσία της στο λεγόμενο «επινίκιο» πάρτι σε μπαρ της Αθήνας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που επέκτεινε το δικαίωμα του γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ουσιαστικά, όμως, αυτό που θέλουν είναι μια συμβολική, πολιτική και προσωπική «νίκη», με την επιλογή ενός προσώπου που θα προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Τασούλας, ο ∆ημήτρης Αβραμόπουλος και άλλοι. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανές ότι θεωρούν εντελώς άκαιρη τη συζήτηση αυτή, καθώς εκτιμούν ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν προσφέρει τίποτα και αποπροσανατολίζει από τη μόνη αποστολή της κυβέρνησης το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, που ξεκινάει τη ∆ευτέρα και η οποία είναι να «τρέξει» πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Τα θέματα που θα τεθούν στο Υπουργικό της Δευτέρας

Τη ∆ευτέρα, λοιπόν, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα καταπιαστεί με θέματα που εκτείνονται από την ενίσχυση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας μέχρι την επιτάχυνση των προσλήψεων με αλλαγές στο ΑΣΕΠ: Ο χρόνος μεταξύ προσωρινών και οριστικών πινάκων -με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την ελαχιστοποίηση των ενστάσεων- θα μειωθεί σημαντικά και θα πέσει σε λιγότερο από έναν μήνα. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών, που σήμερα παίρνει μέχρι και οκτώ μήνες, μπορεί να περιοριστεί μακροπρόθεσμα ακόμα και στις δύο εβδομάδες. Ετσι, ο συνολικός χρόνος από την προκήρυξη μέχρι την πλήρωση της θέσης, που μπορεί να φτάνει και τα τρία χρόνια, θα μειωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο, με τον στόχο να μπαίνει στο φιλό- δοξο όριο των έξι μηνών.

Την πορεία υλοποίησης του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης. Θα παρουσιάσει τη νέα θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τέταρτο αίτημα εκταμίευσης επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμ- ψης, αλλά και τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση των πόρων. Η επιλογή νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως και το εθνικό σχέδιο για το ∆ημογραφικό θα πάνε χρονικά πιο πίσω, με το δεύτερο να συζητείται μάλλον στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, στο τέλος Ιουλίου.

Τη ∆ευτέρα 1η Ιουλίου, επίσης, θα προχωρήσει η ενίσχυση της ∆ΙΜΕΑ (∆ιυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) με τριάντα νέα στελέχη, ώστε να μπορέσει να γίνει πράξη η διεύρυνση και η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τον εντοπισμό τυχόν φαινο- μένων αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.

Ολα αυτά εκφράζουν το «μπροστά» που ανέφερε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πέρα από την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, σχεδιάζει και άλλες αλλαγές, που θα απαντούν στις αγωνίες που εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές στην ίδια συνεδρίαση. Ο ίδιος θα συνεχίσει τις επισκέψεις στα υπουργεία, με επόμενους σταθμούς το Υγείας και το Εργασίας, αλλά έχει δώσει εντολές να «τρέξουν» συγκεκριμένες πρωτοβουλίες: Κάθε βουλευτής να στείλει 2-3 σημαντικά θέματα του νομού του που χρήζουν επί- λυσης και άπτονται των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και αυτά να συγκεντρωθούν από τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Στέλιο Κουτνατζή, που θα ελέγξει πού και γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις ή αστοχίες στην υλοποίηση έργων που επισημαίνουν οι βουλευτές.

Αξιολόγηση και αλλαγές στους γενικούς γραμματείς 

Παράλληλα, θα οργανωθούν συναντήσεις του πρωθυπουργού με ομάδες βουλευτών, στο πρότυπο των αντίστοιχων που έγιναν τον Απρίλιο για την οργάνωση της πανελλαδικής προεκλογικής καμπάνιας των ευρωεκλογών. Η αξιολόγηση των γενικών γραμματέων -με βουλευτές να εκφράζουν στην Κ.Ο. παράπονα για ορισμένους- θα συζητηθεί επίσης στο Μαξίμου και σύντομα θα δούμε αλλαγές προσώπων στις κομβικές αυτές θέσεις σε διάφορα υπουργεία. Η ενίσχυση του κομματικού μηχανισμού, από τη Νεολαία μέχρι τις Τοπικές Οργανώσεις, είναι ακόμα ένα ζήτημα που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση και στο κόμμα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να αποδώσουν με ορίζοντα το 2027 και τις επόμενες εθνικές εκλογές.