Σε εκλογικές ράγες μπαίνει από σήμερα και για τις περίπου 100 μέρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς στις 6 Οκτωβρίου θα στηθούν οι κάλπες για την ηγεσία του κόμματος και στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί από κανέναν υποψήφιο το 50%, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές των δυο πρώτων σε ψήφους στις 13 Οκτωβρίου.

Σταδιακά αρχίζει να ξεκαθαρίζει και το τοπίο των υποψηφιοτήτων, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Παύλο Γερουλάνο και τον Χάρη Δούκα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, ενώ πιθανολογείται ότι στην κούρσα για την ηγεσία θα μπει και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Παραλλήλως, ακούγεται το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα σκέφτεται και ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, όπως είχε πράξει και στις εσωκομματικές εκλογές του 2021.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρότι ήταν αρκετά φορτισμένη και κράτησε πάρα πολλές ώρες, δεν υπήρξαν ακρότητες ή παρατράγουδα. Αντιθέτως χαρακτηρίστηκε από τις συνεχόμενες επιδοκιμασίες και τα χειροκροτήματα κατά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος άκουσε ουκ ολίγες φορές το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Νίκο αρχηγό». Από την πλευρά της εσωκομματικών του αντιπάλων θεωρήθηκε ότι εντός της αίθουσας υπήρξαν αρκετοί που δεν ήταν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για κλακαδόρους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη είχε αρκετά στοιχεία αυτοκριτικής, για αυτό και δεσμεύτηκε ότι αν επανεκλεγεί θα λειτουργήσει πολύ πιο συλλογικά, χωρίς να κάνει κομματικές ισορροπίες στην επιλογή των προσώπων. Ενδεικτική ήταν και η σκληρή κριτική που έκανε σε συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα, που, όπως είπε, τον πολέμησαν για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των Τεμπών, εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκε από τα πολλά στελέχη όταν δέχτηκε επιθέσεις.

Εμφανώς τρακαρισμένος εμφανίστηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων, όταν και παρουσίασε με επίσημο τρόπο την υποψηφιότητά του και το περιεχόμενο που τη συνοδεύει. Το πολιτικό πλαίσιο της δική τους υποψηφιότητας έβαλε και ο Παύλος Γερουλάνος, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο προγραμματικά ζητήματα που πρέπει να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από την συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου. Ο τελευταίος μίλησε με πολύ ενωτικό τρόπο, αναδεικνύοντας τη σημαντική οργανωτική δουλειά που έγινε αυτά τα 2,5 χρόνια. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ οδεύει σε εκλογική διαδικασία ήταν σαφές πως δεν υπήρξε λόγος αποχώρησής του από τη θέση του γραμματέα.

Με βάση και τα προαναφερθέντα, από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον στρέφεται στον τελικό αριθμό των υποψηφίων προέδρων, στις συμμαχίες που θα οικοδομηθούν, όπως επίσης και στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές, τα ιστορικά στελέχη και τα πρόσωπα από τους μαζικούς χώρους που έχουν επιρροή.