Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή συνύπαρξη των δύο πρώην προέδρων της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στο Πολεμικό Μουσείο, με την κοινή παρουσία των δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων της Κεντροδεξιάς στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη.

Η πρώτη τους μάλιστα δημόσια παρέμβαση μετά την κάτω των προσδοκιών εκλογική απόδοση της Ν.∆. στις πρόσφατες ευρωεκλογές προμηνύει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, με στελέχη της κυβερνώσας παράταξης να προσδίδουν στοιχεία ιστορικότητας.
Η συνύπαρξη των δύο πρώην έρχεται μάλιστα σε μια ιδιαίτερη για τη Ν.∆. συγκυρία, τρεις εβδομάδες μετά τη διενέργεια των ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και στον απόηχο της ζωηρής συνεδρίασης της Κ.Ο. της Ν.∆. την περασμένη Τετάρτη, που ακολούθησε τις διορθωτικές κινήσεις του πρωθυπουργού στο κυβερνητικό σχήμα.

∆ιαχρονικοί συνομιλητές των δύο πρώην πρωθυπουργών δεν αποκλείουν αμφότεροι, ο καθένας με το δικό του πολιτικό ύφος, να αναφερθούν και στα σημεία κριτικής που άσκησαν και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη διαδικασία της Κ.Ο., όπου εστίασαν σε αλαζονικές συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, κυρίως εξωκοινοβουλευτικών, έθιξαν το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, ενώ διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.∆.

*Διαβάστε ακόμα: Σαμαράς - Καραμανλής δίνουν το στίγμα αλλαγών σε ΝΔ και Προεδρικό Μέγαρο - Τα μηνύματα που θα στείλουν οι δυο “πρώην”


Κώστας Καραμανλής - Αντώνης Σαμαράς: Η Προεδρία της ∆ημοκρατίας στο επίκεντρο

Αλλωστε, ως προς τη συζήτηση για τη μη ανανέωση της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου, που άνοιξαν βουλευτές της Ν.∆. αμέσως μετά το χαμηλότερο των προσδοκιών αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να συνεκτιμήσει τα δεδομένα και φέροντας ως αντιπρόταση την επιλογή ενός προσώπου προερχόμενου από τον χώρο της πολιτικής, με κεντροδεξιά αναφορά, οι πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς αποτελούν δύο πρόσωπα αναφοράς, με βουλευτές να τους υποδεικνύουν ως αξιόλογα παραδείγματα για την υποψηφιότητα της Προεδρίας της ∆ημοκρατίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε έδειξε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, μιλώντας την Παρασκευή στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM, όταν σε ερώτηση για το αν η Ν.∆. έχει άξια στελέχη που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το αξίωμα της Προεδρίας της ∆ημοκρατίας, ο κ. Χρυσομάλλης απάντησε θετικά, αναφέροντας συγκεκριμένα τα ονόματα του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή. Σε ανάλογη δήλωση είχε προβεί προ ημερών και ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κ. Κυρανάκης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που θα απευθυνθούν από το βήμα της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μανώλη Κοττάκη, δεν αποκλείεται -όπως αναφέρουν πρόσωπα από τα περιβάλλοντά τους- να τοποθετηθούν προσεκτικά στη συζήτηση για την προεδρική εκλογή του ερχόμενου Ιανουαρίου, αναδεικνύοντας πως το στοιχείο της πολιτικότητας θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την επιλογή του υποψήφιου Πτ∆.

Οσον αφορά το περιεχόμενο των ομιλιών των δύο πρωθυπουργών, ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να αναφερθεί στο διεθνές σκηνικό σημειώνοντας πως η δεδομένη συγκυρία είναι κατάλληλη για την Ελλάδα να διεκδικήσει αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της, δίχως να αφήνει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις. Παράλληλα, αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στην Κύπρο, με αφορμή και τις απειλές της «Χεζμπολάχ», ενώ θα εκφράσει τον σκεπτικισμό του για το Ουκρανικό και τη στάση της ∆ύσης, ενώ όσον αφορά τη Μέση Ανατολή ο πρώην πρωθυπουργός για πρώτη φορά θα εμφανιστεί κριτικός απέναντι στους χειρισμούς Νετανιάχου. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να εστιάσει και ο Αντώνης Σαμαράς, με αναφορές στα ελληνοτουρκικά, τα Σκόπια και την Αλβανία, πεδίο όπου στο πρόσφατο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική για τις κυβερνητικές επιλογές.
Στα εσωτερικά ζητήματα οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εκτιμάται πως θα αναφερθούν στο κράτος δικαίου και στις επιδόσεις του επιτελικού κράτους, εστιάζοντας στις δυσλειτουργίες των Ανεξάρτητων Αρχών, ένα ζήτημα στο οποίο ο κ. Καραμανλής έχει εστιάσει σε παρεμβάσεις του.


Η ιδεολογική κατεύθυνση της Ν.∆. στην ατζέντα

Παράλληλα, η ιδεολογική κατεύθυνση της Ν.∆. μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμένεται να είναι ένα θέμα της ατζέντας. Ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε επίσης στη θητεία του κάνει το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, θα επικεντρωθεί στον αξιακό κώδικα της Ν.∆., επισημαίνοντας την αναγκαιότητα όσοι έρχονται στο κόμμα να σέβονται τη βάση της Ν.∆. «∆εν θα βγάζουν βουλευτές ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ σχέση με τη Ν.∆.», έλεγαν προσφάτως τακτικοί συνομιλητές του Κ. Καραμανλή.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να υπερθεματίσει τη δεξιά στροφή στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης, με αναφορές στην «κεντρώα πολιτική» και τον κίνδυνο διολίσθησης στη woke ατζέντα του ακραίου δικαιωματισμού και την παραμέληση της παραδοσιακής βάσης, με αφορμή και την παραδοχή για το πλήγμα που επέφερε στη δυναμική της Ν.∆. η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή