Συναντήσεις µε όλους τους παραγωγικούς φορείς -εταιρείες σουπερµάρκετ, πολυεθνικές που προµηθεύουν προϊόντα, βιοµηχανίες τροφίµων, καταναλωτικές οργανώσεις και τους επικεφαλής της Ανεξάρτητων Αρχών που εποπτεύουν τον ανταγωνισµό και την αγορά- πραγµατοποίησε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» το σχέδιό του για την αποκλιµάκωση των τιµών. Μιλά για µηδενικό πληθωρισµό στο ράφι και ανακοινώνει στοχευµένους ελέγχους και αύξηση των ανώτερων ορίων των προστίµων. Ο κ. Θεοδωρικάκος δηλώνει συγκρατηµένα αισιόδοξος και περιγράφει τον ρόλο του υπουργείου Ανάπτυξης στο νέο παραγωγικό µοντέλο της χώρας και την αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατος των πολιτών. 


Η ακρίβεια µαστίζει την ελληνική οικογένεια. Οι πολίτες βλέπουν συνεχώς τις τιµές στα σουπερµάρκετ να ανεβαίνουν και το πολιτικό κόστος αποτυπώθηκε στο αποτέλεσµα των ευρωεκλογών

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, όπως και ο ολόκληρος ο δυτικός κόσµος, βίωσε µια µεγάλη άνοδο των τιµών. Οι αιτίες είναι πολλές: οι ανατροπές στην παραγωγική διαδικασία που προκάλεσε η πανδηµία, τα προβλήµατα στην εφοδιαστική αλυσίδα από τους πολέµους που ακολούθησαν, η εκτόξευση των τιµών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια κ.ο.κ. Από την πρώτη στιγµή η κυβέρνησή µας στήριξε την κοινωνία. Στην περίοδο του κορονοϊού διαφυλάξαµε την κοινωνική συνοχή διαθέτοντας δεκάδες δισ. για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζοµένων και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια ήµασταν δίπλα στον πολίτη σε κάθε περίπτωση. Επισηµαίνω χαρακτηριστικά την κρατική αρωγή στους λογαριασµούς ηλεκτρικού ρεύµατος. Και στον πληθωρισµό των τροφίµων αντιδράσαµε µε µία σειρά µέτρων, τα οποία παρατείνονται µέχρι το τέλος του έτους: το καλάθι του νοικοκυριού, η υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιµήσεων από τα σουπερµάρκετ προς το υπουργείο, η διατήρηση του ίδιου περιθωρίου µικτού κέρδους µε αυτό που υπήρχε προ της 31ης ∆εκεµβρίου του 2021, η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών όταν στο τρίµηνο έχει προηγηθεί ανατίµηση, η καθαρή τιµή -net pricing- στο σύνολο των νωπών προϊόντων, το πλαφόν κέρδους 7% στο βρεφικό γάλα και η ανακοίνωση των ενδεικτικών τιµών στο ekatanalotis. 


Πώς θα ρίξετε τις τιµές; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι έχετε αφήσει την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη

Βασικός στόχος για το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά για την κυβερνητική πολιτική, είναι η αποκλιµάκωση των τιµών -του πληθωρισµού των τροφίµων και των βασικών ειδών διαβίωσης- και η αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατος των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό, κάνουµε ό,τι περνά από το χέρι µας για να στηρίξουµε τη µέση ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα όλους όσοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Πιστεύουµε εµπράκτως στη συνένωση δυνάµεων και τη συνεργασία: της πολιτείας, των Ανεξάρτητων Αρχών, του καταναλωτικού κινήµατος, των πολιτών και της υγιούς επιχειρηµατικότητας. Στη δύναµη του ενηµερωµένου καταναλωτή. Γι’ αυτό αναβαθµίζουµε την πλατφόρµα e-katanalotis, όπου ο πολίτης µπορεί να συγκρίνει -καθηµερινά και ανά πάσα στιγµή- τιµές σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα. Ο πολίτης καταναλωτής πρέπει να χρησιµοποιήσει τη δύναµή του. Ενισχύουµε τους στοχευµένους ελέγχους για την εφαρµογή των διαρθρωτικών παρεµβάσεων που αποφασίστηκαν και τη ∆ΙΜΕΑ µε 30 νέα στελέχη. Στοχευµένοι έλεγχοι µε βάση παρατηρητήριο τιµών για 100 βασικά προϊόντα, για τα οποία θα παρακολουθούµε τις τιµές αγοράς και πώλησης από τις επιχειρήσεις σουπερµάρκετ. Στηρίζουµε τις Ανεξάρτητες Αρχές: την Επιτροπή Ανταγωνισµού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Συναντήθηκα ήδη µαζί τους. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρωγός στην προσπάθειά τους µε στήριξη στις υποδοµές και το προσωπικό που χρειάζονται. Ο πληθωρισµός φυσικά δεν αντιµετωπίζεται µε ένα νόµο και ένα άρθρο. Αλλά να ξέρετε πως θα κάνουµε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουµε τη µέση ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα όσους έχουν ανάγκη. 

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι σας;

Πολιτική της κυβέρνησης είναι η αποκλιµάκωση των τιµών -µέσα από την κανονική λειτουργία της αγοράς και τον υγιή ανταγωνισµό- και η αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατος. Κεντρικός στόχος µας είναι στο τέλος της τετραετίας ο µέσος µισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Και σε αυτόν τον στόχο το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να έχει καθοριστική συµβολή. Συµβάλλοντας στο νέο παραγωγικό µοντέλο για την Ελλάδα και την κοινωνία µας, µε βιώσιµη ανάπτυξη για όλους


Να περάσουµε και στα πολιτικά. Οι βουλευτές της Ν.∆. δείχνουν ανήσυχοι µετά το εκλογικό αποτέλεσµα και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. άσκησαν κριτική σε αρκετές επιλογές του πρωθυπουργού

Η Ν.∆. εκφράζει την πλατιά συµµαχία των πολιτών του µέτρου και της λογικής, που θέλει η Ελλάδα να προχωρήσει σταθερά µπροστά. Και αυτό κάνουµε. Είναι µια µεγάλη, λαϊκή, φιλελεύθερη παράταξη -πέρα από τις παραπλανητικές ετικέτες του Κέντρου, της ∆εξιάς και της Αριστεράς, όπως έλεγε ο αείµνηστος ιδρυτής της παράταξης, Κωνσταντίνος Καραµανλής- και εκπροσωπεί όλους τους Ελληνες. Οφείλουµε όλοι να σεβόµαστε, µε τις πράξεις και τον πολιτικό µας λόγο, τις ιδέες του πατριωτισµού, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης που είναι ο ακρογωνιαίος ιδεολογικός λίθος της Ν.∆.