Ενα βήµα πριν από τη νέα διάσπαση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλες οι τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόµµατος σε οριακό σηµείο. Οι απολύσεις στελεχών της µειοψηφίας, οι διαρροές για διαγραφές, το κλείσιµο του καθηµερινού φύλλου της «Αυγής» και µάλιστα χωρίς καµία συνεδρίαση οργάνου, καθώς και τα προσβλητικά υπονοούµενα για «µαύρο» χρήµα που κυκλοφορούσε επί των ηµερών του Αλέξη Τσίπρα έχουν δηµιουργήσει εκρηκτικό µίγµα. Τα προαναφερθέντα επέφεραν την οργισµένη αντίδραση 87 βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου µε κείµενο που υπογράφουν αφενός ασκούν δριµύτατη κριτική στον κ. Κασσελάκη, αφετέρου απαιτούν την άµεση σύγκληση των οργάνων του κόµµατος.

Είναι ενδεικτικό ότι το κείµενο υπογράφουν, µεταξύ άλλων, οι Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαµπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργος Βασιλειάδης, Γιάννης Μπαλάφας, Χρήστος Γιαννούλης, Γιώργος Τσίπρας, ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και η αδερφή του πρώην πρωθυπουργού, Ζανέτ Τσίπρα. Να σηµειωθεί ότι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα απάντησαν στον Στέφανο Κασσελάκη για το κλείσιµο του ηµερήσιου φύλλου της «Αυγής»: «Η αγωνία των εργαζοµένων στα ΜΜΕ του κόµµατος δεν µπορεί να γίνεται φθηνό εµπόρευµα για εσωκοµµατική κατανάλωση.

Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε µια επιστολή που έλαβε µόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό φανερώνουν τη χυδαιότητα µε την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήµατα. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι µόλις επιστρέψει θα συµβάλει στην οικονοµική ενίσχυση της “Αυγής”. ∆εν πρόκειται όµως να συµβάλει σε παιχνίδια µε τις ζωές τους».

Ανοιξε µέτωπο

Η πραγµατικότητα είναι πως ο κ. Κασσελάκης, απολύτως συνειδητά, άνοιξε ένα σαφές µέτωπο µε τον Αλέξη Τσίπρα. Επέλεξε τον πρώην πρωθυπουργό ως βασικό του αντίπαλο και µάλιστα µε έναν τρόπο που δεν χωράει κανένα πεδίο µελλοντικής συνεννόησης. Από τη στιγµή που µίλησε για «µαύρα» ταµεία, είναι προφανές ότι επιλέγει να οδηγήσει τα πράγµατα στα άκρα µε τον προκάτοχό του. Εκ των πραγµάτων, φαίνεται ότι ο κ. Κασσελάκης επιθυµεί ένα «εδώ και τώρα» ξεκαθάρισµα λογαριασµών µε τον κ. Τσίπρα, αλλά και µε όσα στελέχη µιλούν στο όνοµά του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιµά πως ο Αλέξης Τσίπρας προετοιµάζει την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, γι’ αυτό και σπεύδει να τον προλάβει. ∆εν θέλει να του δώσει τον κατάλληλο χρόνο για να κάνει το πολυσυζητηµένο rebranding που επιθυµεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να πιστεύει πως αν φύγει µια πλειάδα στελεχών δεν θα είναι µεγάλο το πολιτικό κόστος ούτε και θα επιφέρει την πτώση των ποσοστών του κόµµατος. Εκτιµά πως όλα αυτά θα είναι, στο τέλος της ηµέρας, διαχειρίσιµα και µάλιστα επικαλείται στους συνοµιλητές του την αποτυχία της Νέας Αριστεράς στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασσελάκης αδιαφορεί ακόµα και για το ενδεχόµενο να χάσει τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Το ύστατο χαρτί που µπορεί να τραβήξει είναι και αυτό της διαγραφής του Αλέξη Τσίπρα, προκειµένου να καθαρίσει οριστικά το εσωκοµµατικό του τοπίο. Βεβαίως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει καµία διάθεση να παίξει το παιχνίδι του κ. Κασσελάκη ούτε και να µπει σε µια διαδικασία αντιπαράθεσης µαζί του. Επέλεξε διά της σιωπής του, αλλά και των σχετικών διαρροών, να καταδείξει ότι απαξιοί να ασχοληθεί µαζί του. Από την άλλη, τα όσα έχει αναφέρει τις τελευταίες ηµέρες ο κ. Κασσελάκης είναι προφανές ότι θέτουν ενώπιον των ευθυνών τους τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης. Εκτός από το γεγονός ότι δυσκολεύει την παραµονή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, τους αναγκάζει να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους. Η γραµµή που υπήρχε έως τώρα µεταξύ της πλειονότητας των στελεχών της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης ήταν να πετύχουν τη µέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάµεων και να δώσουν τη µάχη των συσχετισµών στο συνέδριο. Αυτό εντέλει έγινε µε το κείµενο που συνυπέγραψαν οι «87», ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή. Σε αυτή θα φανεί εάν και κατά πόσο είναι έτοιµοι να σηκώσουν το γάντι που τους πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»