Ώρα κάλπης για το ΠΑΣΟΚ, με τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος να προχωρούν στις σχετικές ανακοινώσεις των προθέσεών τους, την ώρα που οι διεργασίες για το σκηνικό που θα διαμορφωθεί ενόψει της 6ης Οκτωβρίου να είναι στο «κόκκινο». Σημειώνεται πως μέχρι αυτή τη στιγμή, οι «μονομάχοι» είναι 5, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται αυτός ο αριθμός να προστεθεί.

Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσαν χθες (30/6), ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, την πρόθεσή τους να τεθούν επικεφαλής την επόμενη ημέρα της Χ. Τρικούπη, ενώ σήμερα το πρωί το αυτό έπραξαν ο βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, καθώς και η βουλευτήςς Β1 του Βόρειου Τομέα Αθηνών, Μιλένα Αποστολάκη.

Μιχάλης Κατρίνης: Στόχος μου το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

Πιο συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Κατρίνης ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια πρόταση που μπορεί «να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει», με στόχο του να είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί «στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει.

Μια πρόταση ρήξης και ελπίδας.

Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η λύση θα έρθει από την πολιτική.

Μια πρόκληση που έχει μία προϋπόθεση.

Τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών».


Η απόφαση Κατρίνη να διεκδικήσει το χρίσμα στην αναμέτρηση της 6ης (ή της 13ης, εφόσον κανείς δεν υπερβεί το 50% των ψήφων την πρώτη Κυριακή), είχε επισημανθεί εγκαίρως από την στήλη Big Mouth του Powergame.gr, η οποία είχε αναφέρει πως ο Μιχάλης Κατρίνης προχωρά για τη συμμετοχή του στην «κούρσα», μολονότι στερείται ευρύτερων κομματικών συμμαχιών.

Διαβάστε ακόμη: ΠΑΣΟΚ: "Ρίχνονται" στη μάχη της ηγεσίας Γιαννακοπούλου και Κατρίνης - Μένει Γραμματέας ο Σπυρόπουλος επειδή... δεν γίνεται αλλιώς

Υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και η Μιλένα Αποστολάκη - «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της αλλαγής - Αναγκαία η επανεκκίνηση»

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η Μιλένα Αποστολάκη.

«Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

 Η δήλωση της Μιλένας Αποστολάκη:

«Στις 6 Οκτωβρίου η δημοκρατική παράταξη θα βρεθεί στις κάλπες, προκειμένου να εκλεγεί νέα ηγεσία.

Αυτή η επανεκκίνηση είναι αναγκαία, αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή.

Είναι χρέος απέναντι στον δημοκρατικό κόσμο που ασφυκτιά από τη δεξιά διακυβέρνηση, την δραματική αύξηση των ανισοτήτων, την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την επίθεση στο κράτος δικαίου και την αδιαφάνεια.

Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης και αυτή η πολιτική πρέπει και μπορούν να ηττηθούν.

Στην πορεία προς τη νίκη απέναντι στη ΝΔ, χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας. Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επεσήμανα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γι αυτόν θα αγωνιστώ.

Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού Και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 για την υποψηφιότητά της, η Μιλένα Αποστολάκη έκανε λόγο για την ανάγκη αναβάπτισης του κόμματος με συλλογική λειτουργία, σημειώνοντας πως «μια πολύ δημιουργική στιγμή από τη χθεσινή ομιλία του κ.Ανδρουλάκη ήταν η αυτοκριτική που έκανε στον τομέα αυτό και η δέσμευσή του ότι αν επανεκλεγεί θα αλλάξει». Ερωτηθείσα, δε, το αν πιστεύει ότι είναι προβληματικό οι πολλές υποψηφιότητες για την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα, είπε πωε «δεν πιστεύω ότι τίθεται κανένα ζήτημα ενότητας στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα ακόμη και αν οι υποψήφιοι ήταν 850».

Σε σχέση, δε, με την πρόταση Ανδρουλάκη για debate, έδειξε πως είναι θετική.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ - Προ των πυλών η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της


«Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα μπροστά στο ΠΑΣΟΚ», ανέφερε από την πλευρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου σήμερα το πρωί, μιλώντας στο OPEN, και σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν χθες, Κυριακή 30/06, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κατά την οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε εσωκομματικές εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

«Οποιαδήποτε υποψηφιότητα θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη πολιτική πρόταση», επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μία μέρα μετά τη συνεδρίαση.«δεν είχαμε ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν καλύψαμε ούτε αυτούς που ήταν υπέρ, αλλά ούτε και αυτούς που ήταν κατά».

Σημειώνεται, δε, πως μπορεί ακόμη να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά της, ωστόσο αυτό αναμένεται να το κάνει και μάλιστα πολύ σύντομα. Η στήλη Big Mouth σημείωσε χαρακτηριστικά πως αυτό είναι πιθανό να το κάνει εντός της εβδομάδας, με πηγές της στήλης, ειδικότερα, να σημειώνουν πως η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την πολιτική της πλατφόρμα, όπου θα προβάλλει το όραμα ενός φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με μεταρρυθμιστική ατζέντα και στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

«Καρφιά» Μπατζελή για Ανδρουλάκη: «Αδύναμο το κόμμα, χωρίς επαφή με την κοινωνία»

Και ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (1/07) στο Παραπολιτικά 90.1 fm, στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη, εξαπέλυσε αιχμές με στόχο τον Νίκο Ανδρουλάκη, επικρίνοντας τη λειτουργία του κόμματος και την «απουσία» επαφής του με την κοινωνία.

Αναφερόμενη στις εσωκομματικές εξελίξεις, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα έχουμε το σύνολο των υποψηφιοτήτων. Ξεκινάμε την αναδόμηση, των εκσυγχρονισμό και τον επαναπροσδιορισμό του χώρου της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πυλώνας, και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας το πώς πρέπει να οργανωθεί ως σύγχρονο κόμμα για να μπορέσει να λειτουργήσει με τη διεύρυνσή του σε επόμενη φάση, όχι πιθανά με ένα ενιαίο κόμμα, δεν υπάρχει στον οδικό χάρτη αυτό, αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή οργανωνόμαστε για το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, η κα. Μπατζελή είπε για τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Νίκο Ανδρουλάκη: «Πήρε ένα κόμμα το οποίο το άλλαξε και για την οποία λειτουργία του κρίνεται γιατί ο κ. Ανδρουλάκης κρίθηκε για τον τρόπο που λειτούργησε το κόμμα το οποίο είναι αδύναμο, δεν είχε συλλογικές διεργασίες, δεν είχε επαφή με την ίδια την κοινωνία. Άρα το κόμμα το οποίο πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να γίνει κυβέρνηση όχι συνιστώσα».

Κωνσταντινόπουλος: Ενωτικοί οι Δούκας και Γερουλάνος

Για τις εξελίξεις τοποθετήθηκε και εκείνος που λειτούργησε ως καταλύτης για να τρέξουν οι διαδικασίες και να στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες εντός του 2024, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που αφού αναφέρθηκε για την «προοπτική, να έρθει ένας άνθρωπος που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και να γίνει πρωθυπουργός της χώρας και να αλλάξει η πολιτική», έκανε λόγο και για τις υποψηφιότητες Δούκα και Γερουλάνου. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, είπε:

«Άκουσα χθες δυο ενωτικές ομιλίες, των κ.κ. Δούκα και Γερουλάνου για το πώς θέλουν να λειτουργήσει το κόμμα, χωρίς καμία αιχμή για κανένα, χωρίς κανένα διχασμό και αυτό που μου άρεσε ήταν ότι είχαν τρακ παρόλο που δεν ήταν ανοιχτή η ομιλία τους, παρά μόνο του προέδρου ήταν ανοιχτή. Στις διαδικασίες αυτές κερδίσει η παράταξη. Έχω μία άλλη άποψη για το πρόσωπο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. δεν είναι κάτι προσωπικό, είναι θέμα πολιτικής», τόνισε.