Επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για ομόφυλα ζευγάρια, διεύρυνση ΝΔ και εθνικά θέματα - Καραμανλής: "Να σταλεί καθαρό μήνυμα σε Σκόπια και Τίρανα"
Οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών
Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πρώην πρωθυπουργών τέθηκαν τα εθνικά θέματα, ενώ και ο Σαμαράς και ο Καραμανλής έστειλαν τις δικές τους ηχηρές προειδοποιήσεις στις γείτονες χώρες
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» πολιτικά στελέχη από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο Παύλος Μαρινάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιώργος Πατούλης, ο Περικλής Μαντάς, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Άννα Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο Μητροπολίτης Κερκύρας ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Βασίλης Υψηλάντης, ο Γιώργος Στύλιος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Στέλιος Πέτσας, ο Ακης Γεροντόπουλος, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Σταύρος Κελέτσης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Διονύσης Σταμενίτης, ο Βασίλειος Γιογιάκας, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Γιώργος Βλάχος,ο Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η Αφροδίτη Λατινοπούλου από τη Φωνή Λογικής, ο Γιάννης Μαντζουράνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώντας Μπαραλιάκος, κ.α.
Αρχικά, τον λόγο έλαβε ο καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, πρώην υπουργός κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο οποίος διερωτήθηκε αν «αποδίδει η στρατηγική μας για την Τουρκία; Κερδίζει η χώρα; Αν ήταν αποτελεσματική θα έπρεπε η Τουρκία να έχει παραιτηθεί από τα σχέδιά της, αλλά αντιθέτως εκμεταλλεύεται τη δική μας αδράνεια» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Με τους εναγκαλισμούς θα υποκύψει ο Ερντογάν; Περιμένουμε από το διεθνές δίκαιο εν είδει Αη Βασίλη να μας λύσει τα προβλήματα;».
Στη συνέχεια ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης είπε για την κυβέρνηση Καραμανλή ότι επιχειρήθηκε συστηματική αποσταθεροποίηση κι ότι καμία κυβέρνηση δεν υπονομεύθηκε τόσο ακραία.
Τους δύο πρώην πρωθυπουργούς προλόγισε ο συγγραφέας του βιβλίου, Μανώλης Κοττάκης, και στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε πρώτα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στις πρόσφατες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι λαοί της Ευρώπης διαλέγουν να ψηφίσουν με εθνικά κριτήρια, κρίνοντας κατ' αυτό τον τρόπο τις κυβερνήσεις τους.
Αντώνης Σαμαράς: Κάνει λάθος ο πρωθυπουργός να επιμένει στο λάθος
«Το μεγάλο ζήτημα της Ευρώπης είναι η πολιτική της ανεξαρτησία ως απόρροια της δημοκρατικής σύγκλισης των λαών της», υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στον πόλεμο στην Ουκρανία και τους πόρους που δαπανώνται από τις τρίτες χώρες για τη στήριξη του Κιέβου.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολιτική ορθότητα και την woke ατζέντα, επισημαίνοντας ότι μέσω των ευρωεκλογών οι πολίτες αποδοκίμασαν τις πολιτικές αυτές και για αυτό ακριβώς υπήρξε η στροφή προς την δεξιά και με αυτόν τον τρόπο «όσα κεντροδεξιά κόμματα είχαν προσαρμοστεί, αύξησαν τα ποσοστά τους και τα νεφελώδη κεντρώα ιδεολογικά σχήματα πανηγυρικά ηττήθηκαν».
Το δημογραφικό τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Αντώνη Σαμαρά να υπογραμμίζει πως το ζήτημα αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αξιακό ζήτημα, ενώ ανέφερε ότι «η Ευρώπη προωθεί ένα τρόπο ζωής άκρως ατομικιστικό που υποσκάπτει την έννοια της οικογένειας».
«Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι. Λείπει ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Σαρλ ντε Γκολ, Φρανσουά Μιτεράν στην ηγεσία της», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Κάνει λάθος ο πρωθυπουργός να επιμένει στο λάθος», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές για την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι και ο ίδιος και ο Κώστας Καραμανλής απαξιώθηκαν από την κυβέρνηση.
Παράλληλα, αναφορικά με τα ομόφυλα ζευγάρια δήλωσε πως «συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής την ώρα που το 1/3 των βουλευτών μας δεν το είχε ψηφίσει». «Πως να μην τους πει ο κόσμος αλαζόνες» διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, την στιγμή που αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές και στη συγκέντρωση στο μπαρ που ακολούθησε της ψηφοφορίας παρουσία κυβερνητικών στελεχών και της ΠτΔ.
«Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες», τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη».
«Εάν είναι επιτυχημένο το επιτελικό κράτος γιατί αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες;», είπε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μάλιστα σε συνθήκες πρωτοφανούς πολιτικής παντοδυναμίας, όπως προσέθεσε.
«Η Ελλάδα οφείλει να σημάνει κόκκινο συναγερμό για τη δημογραφική μας κατάρρευση», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας στη συνέχεια ότι δεν είναι δυνατόν οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι υψηλότερες από τα επιδόματα για τις οικογένειες.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Novartis, αναφέροντας ότι «πέντε χρόνια τώρα δεν του επιτρέπεται να μάθει ποιοι ήταν οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες και θα τους πως μέχρι τέλος, μέχρι να αποκαλυφθούν».
Ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε στη συνέχεια τα εθνικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, εξαπολύοντας «πυρά» σε Τίρανα, Σκόπια και Άγκυρα.
«Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα και ούτε πρόκειται να διαπραγματευτώ για κανένα μεγάλο αξίωμα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός στο τέλος της ομιλίας του.
Ολόκληρη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά εδώ
Κώστας Καραμανλής: Η Ευρώπη διολισθαίνει σε βαθιά κρίση
Τη σκυτάλη από τον Αντώνη Σαμαρά πήρε ο Κώστας Καραμανλής. Ξεκινώντας την ομιλία του, έκανε μία μικρή αναδρομή στα φοιτητικά χρόνια του στη ΔΑΠ, αναφέροντας πως ο Αντώνης Σαμαράς υπήρξε ο «προϊστάμενος» του.
«Η Ευρώπη διολισθαίνει σε βαθιά κρίση», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε πως η κατηγορηματική και ομόδικη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του πολέμου. Αντί η Ευρώπη να πρωτοστατεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτησης λύσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά. Αυτό θα οδηγήσει πιθανότητα σε διαρκή και κλιμάκωση της σύγκρουσης είτε σε αναζήτηση διεξόδου σε μεταγενέστερο χρόνο υπό δυσμενέστερες συνθήκες, με κύριο θύμα την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη υπό την απειλή ενός πολέμου στο έδαφος της».
«Είναι ανάγκη να σταλθεί ηχηρό μήνυμα και προς τα Τίρανα και προς τα Σκόπια, γιατί ο δρόμος τους προς στην Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό τόνισε πως «κανείς δεν αντιλέγει σε ελεγχόμενες ροές μεταναστών για λόγους ανθρωπιστικούς ή άλλους. Απλή επίσκεψη σε ευρωπαϊκές πόλεις αρκεί για να φανεί πόσο έχει αλλάξει ο παραδοσιακός ευρωπαϊκός τους χαρακτήρας υπό το βάρος των αριθμών και της αδυναμίας αφομοίωσής τους».
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε δε και για άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα. «Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια» σημείωσε.
Για τις γεωπολιτικές εξελίξεις είπε πως «σε αυτό το απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι μεγάλος ο κίνδυνος αύξησης της έντασης, ακόμα και ανάφλεξης, στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι συμφωνίες του Dayton είναι στην ουσία γράμμα νεκρό, το Κόσοβο είναι σε αδιέξοδο, οι εθνικισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί στην περιοχή, αντί σταδιακά να κάμπτονται, είναι και πάλι σε έξαρση».
Για την Τουρκία δε, είπε πως οι ηγεμονικές βλέψεις της, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες. «Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων» σημείωσε.
Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Καραμανλή εδώ
Παρακολουθήστε την εκδήλωση
Στην εκδήλωση του βιβλίου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, ενώ έντονο χειροκρότημα απέσπασε η Ντόρα Μπακογιάννη, εκ των πρωταγωνιστών της περιόδου εκείνης ως υπουργού Εξωτερικών.
Δείτε φωτογραφίες