Με μια λιτή αποστροφή «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», κυβερνητικές πηγές απαντούσαν χθες αργά το βράδυ στα επίμονα ερωτήματα δημοσιογράφων για τις τοποθετήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο, που τάραξαν τα εσωκομματικά νερά στη Νέα Δημοκρατία.


Νέα Δημοκρατία: Η σκληρή κριτική Σαμαρά - Καραμανλή

Ο μεν Αντώνης Σαμαράς άνοιξε τη βεντάλια της κριτικής, που περιλάμβανε από το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο μέχρι τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τη στάση που τηρεί απέναντι στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, ζητώντας μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη «να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής».

Στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ήταν ακόμα πιο σκληρός με τον πρωθυπουργό: «Δεν ξέρω ποιους ακούει, αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δε Κώστας Καραμανλής απέφυγε να τοποθετηθεί και να σχολιάσει ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας, μένοντας κυρίως στα εθνικά θέματα, όπου μεταξύ άλλων ζήτησε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα και «καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία».

Και οι δύο, παράλληλα, μίλησαν με σκληρά λόγια για την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα πρόσωπα που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις στις Βρυξέλλες.

Επιμένει στο σύνθημα «Μπροστά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφής η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιμείνει στο σύνθημα «Μπροστά», που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και να περάσει και στους συνεργάτες του και στους υπουργούς και υφυπουργούς το μήνυμα ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός των μεταρρυθμίσεων και του έργου.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα της εκδήλωσης της παρουσίασης του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη με τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, ο κ. Μητσοτάκης έδειχνε με τρόπο συμβολικό ότι αυτό που τον απασχολεί είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και η επίλυσή τους. Το απόγευμα της Δευτέρας επισκέφθηκε απροειδοποίητα ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, το Λαϊκό, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς και άκουσε να του εξηγούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Περισσότερη και πιο αποφασιστική δράση σε τρεις τομείς

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός έδωσε το «σύνθημα» για περισσότερη και πιο αποφασιστική δράση σε τρεις τομείς:
  • Την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τονίζοντας πως «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και προφανώς αυτό επιβάλλει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ όλων των υπηρεσιών: των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, των δασικών μας υπηρεσιών».
  • Την υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας εκ νέου πως «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά ορόσημα, τα οποία πρέπει να τηρηθούν». Ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε στη συνέχεια ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν εισρεύσει πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,3 δισ. μέσω του τέταρτου αιτήματος πληρωμής.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο, μέσω συγκεκριμένων αλλαγών και παρεμβάσεων στο ΑΣΕΠ. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση, εισάγει παρεμβάσεις σε επείγοντα ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, αποσκοπώντας στη μείωση της διάρκειας όλου του διαγωνιστικού κύκλου από την προκήρυξη μίας θέσης έως την ανάληψη καθηκόντων από τους διοριστέους.