Οι νέες τεχνολογίες και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνουν για τα καλά στο «ραντάρ» και της ελληνικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να αξιοποιήσει τα σύγχρονα και καινοτόμα αυτά εργαλεία για να ενισχύσει σημαντικές πολιτικές, όπως είναι αυτή της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του περιορισμού των δασικών πυρκαγιών.

Την περασμένη Τρίτη, η ερευνητική ομάδα της Google παρουσίασε στην κυβέρνηση μια εφαρμογή την οποία θα διαθέσει στην Πολιτεία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκύπτουν από την κλιματική κρίση. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν οι υπουργοί Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και φυσικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, όπως και συνολικά η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας.

Οπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, «η εφαρμογή μέσω σύνθετων προβλεπτικών μετεωρολογικών τεχνολογικών εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται καλύτερες μετεωρολογικές προβλέψεις, αλλά και καλύτερες εκτιμήσεις για την επέκταση μιας πυρκαγιάς, έτσι ώστε να αποτρέπεται η πιθανότητα να εξελιχθεί σε “μεγάλη πυρκαγιά”, που είναι το μείζον πρόβλημα της κλιματικής κρίσης ως προς την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας».



Ιnfographics: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ερευνητικές ομάδες

Ο ερευνητικός βραχίονας της Google (Google Research) αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και τη Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), με σκοπό να γίνουν αντιληπτές με μεγαλύτερη πληρότητα οι φυσικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη μας και να ενισχυθεί η ικανότητα αντίδρασης σε φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγιές. Για να υπηρετήσουν αυτόν τον στόχο, λοιπόν, οι ερευνητικές ομάδες της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας έχουν βάλει μπροστά μια σειρά από έργα, σε συνεργασία με ειδικούς στις δασικές πυρκαγιές, χρησιμοποιώντας το A.I. και το M.L. για τον εντοπισμό του ξεσπάσματος πυρκαγιάς, για την ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων και για την υποβοήθηση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν.

Παράλληλα, χρησιμοποιούν έναν εξομοιωτή για την παραγωγή δεδομένων σε μια σειρά από πιθανά σενάρια για την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιών. Ας δούμε, όμως, ειδικότερα πώς λειτουργούν αυτά τα καινοτόμα εργαλεία της Google, που τίθενται πλέον στη διάθεση του ελληνικού κράτους και ειδικότερα της Πολιτικής Προστασίας. To σύστημα ιχνηλάτησης των ορίων της πυρκαγιάς (Wildfire Boundary Tracking) χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και εικόνες από τους δορυφόρους για να χαρτογραφήσει τα όρια των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Σήμερα το πρόγραμμα αυτό είναι διαθέσιμο σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό και στην Αυστραλία, επιτρέποντας την παρακολούθηση της επέκτασης της φωτιάς σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. 

Tα σενάρια

Το σύστημα αυτό βασίζεται στη Μηχανική Μάθηση για να αναλύσει τις τρεις πιο πρόσφατες φωτογραφίες και όλα τα δεδομένα που λαμβάνει από δύο διαφορετικούς δορυφόρους και να καταγράψει τη συνολική έκταση στην οποία έχει εξαπλωθεί η φωτιά. Παράλληλα, αξιοποιεί και το Google Compute και το TPU για να προβλέψει την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Τα TPU (Tensor Processing Units) είναι προσαρμοσμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα ειδικά για εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από την Google για την επιτάχυνση του φόρτου εργασίας μηχανικής εκμάθησης. Ηδη έχει επιτευχθεί η δημιουργία ενός εξομοιωτή πυρκαγιάς μεγάλης κλίμακας, που μπορεί να παράγει και να παρουσιάζει ένα μεγάλο εύρος σεναρίων για την πυρκαγιά. Αυτό, για παράδειγμα, βοηθάει, μεταξύ άλλων, στο να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση για ακραία εξάπλωση του πύρινου μετώπου, όπως έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει στη χώρα μας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Google έχει ενισχύσει και έχει επεκτείνει τα τελευταία χρόνια την παρουσία της στην Ελλάδα με τη δημιουργία δύο κέντρων αριστείας, την εγκατάσταση τριπλού data center και τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region (περιοχή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους) στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για μια επένδυση η οποία υπολογίζεται ότι θα εισφέρει στο ΑΕΠ περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έως το 2030 και θα δημιουργήσει στο ίδιο διάστημα περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Πιστεύω βαθιά ότι δεν υπάρχει τομέας πολιτικής που δεν θα επηρεαστεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Θέλω να διασφαλίσω ότι όλες οι δημόσιες πολιτικές μας τουλάχιστον θα αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα περιλαμβάνουν μία διάσταση Τεχνητής Νοημοσύνης», ανέφερε προ μηνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας. Σε ερώτηση για τους τομείς όπου θα ήθελε η Ελλάδα να προχωρήσει ταχύτερα στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο πρωθυπουργός εστίασε στην Πολιτική Προστασία, και κυρίως στα ακριβέστερα μοντέλα πρόγνωσης, στην υγειονομική περίθαλψη και στην Εκπαίδευση.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ