Τις τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη στο Πολεμικό Μουσείο, σχολίασε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

*Διαβάστε εδώ: Το δείπνο στου "Καραβίτη" με αμφιτρύωνα τον Σαμαρά και το... δύσκολο βράδυ του Μητσοτάκη

«Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν μια ελευθερία πολύ μεγαλύτερη από εμάς τους βουλευτές και στο επίπεδο της κριτικής και στο επίπεδο να εκφράζουν τοποθετήσεις και υπό αυτή την έννοια, δεν θα ήθελα να κρίνω παρεμβάσεις πρώην πρωθυπουργών. Επί της αρχής, όμως, θεωρώ ότι και μετά τις ευρωεκλογές έγινε συζήτηση στην ΚΟ, έχουν τοποθετηθεί οι πρωθυπουργοί και σε ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο τόσο της Ευρώπης όσο και της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη, έχει γίνει κριτική και σε συγκεκριμένα θέματα.

Εγώ θεωρώ ότι η ΝΔ ως πολύ μεγάλο κόμμα έχει την άνεση να τα συζητάει όλα αυτά, από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός αξιολογεί τι λέγεται και από πρώην πρωθυπουργούς και στη συνολική αποτίμηση κι αντίστοιχα αυτά τα οποία πιστεύει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση θα τα λάβει υπόψη του άλλα θέματα που πιστεύει ότι δεν μπαίνουν σε συζήτηση δεν θα τα λάβει αλλά δεν θεωρώ ότι είναι κάτι κακό να γίνεται μια ευρύτερη συζήτηση σε αυτό το θέμα, στο βαθμό που μένει σε αυτό το πλαίσιο και δεν μπαίνουμε σε μια εσωστρέφεια που ποτέ δεν είναι θετική», ανέφερε αρχικά ο κ. Πλεύρης.


Θάνος Πλεύρης: Οι πρώην πρωθυπουργοί εκφράζουν γνήσιους προβληματισμούς που οι ίδιοι έχουν

«Οι πρώην πρωθυπουργοί, που έχουν δώσει πάρα πολλά και στην παράταξη και στην πατρίδα, εκφράζουν γνήσιους προβληματισμούς που οι ίδιοι έχουν. Οι πρώην πρωθυπουργοί ακόμα και όταν μιλάνε κριτικά, μιλάνε με μια κρίσιμη αγωνία και με μια προσπάθεια πράγματα τα οποία οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι προβληματισμοί να διορθωθούν», επισήμανε..

Ερωτηθείς αν θα έβλεπε για πρόεδρο της Δημοκρατία τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Καραμανλή, απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη η κουβέντα που γίνεται, όταν έχουμε αυτή τη στιγμή πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν είμαστε στο συνταγματικό χρόνο. Προφανέστατα, όταν έρθει το σημείο της συζήτησης, θα κριθούν και η συμπεριφορά της συγκεκριμένης προέδρου και θα δούμε τι θα προτείνει ο πρόεδρος, αλλά επί της αρχής το να ρωτάτε έναν βουλευτή της ΝΔ αν μπορεί να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας ένας πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ, θεωρώ ότι είναι αυτονόητη απάντηση. Αλλά όταν έχεις μια θητεία ακόμα 6 μηνών της προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα κι αν μπορείς να κάνεις κριτική σε κάποιες συμπεριφορές της προέδρου δεν ανοίγεις τώρα το θέμα. Το θέμα θα ανοίξει στο συνταγματικό του χρόνο και τότε θα γίνουν οι τοποθετήσεις. Είναι άδικο για τον ίδιο τον θεσμό να ανοίγουμε την κουβέντα 6-8 μήνες πριν τον συνταγματικό του χρόνο».

O Θάνος Πλεύρης  στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  02-07-24