Παπαστεργίου: "Υπογράψαμε τις συμβάσεις για τους μικροδορυφόρους της Ελλάδας - Θα μπορούν να βλέπουν ακόμα και αυθαίρετα"
Το σχόλιο για τις δηλώσεις Σαμαρά-Καραμανλή
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για την ψηφιοποίηση του δημοσίου, τον προσωπικό αριθμό και την τοποθέτηση Wi-Fi στα ΜΜΜ
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά για την ψηφιοποίηση του δημοσίου, τον προσωπικό αριθμό και την τοποθέτηση Wi-Fi στα ΜΜΜ.
Αρχικά, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Καραμανλή - Σαμαρά ο Υπουργός είπε:
«Δεν θα το έβλεπα σαν ρήγμα. Θα έλεγα ότι και η Ευρώπη και η Ελλάδα αλλάζουν. Διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από 10 – 15 χρόνια και διαφορετικά είναι σήμερα. Γίνονται κοσμογονικές αλλαγές.
Συνεπώς, κατανοώ απόλυτα την οπτική και του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες καταστάσεις και πρέπει να κοιτάξουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Κάθε άποψη έχει μια αναφορά στην εποχή και στα προβλήματα της εποχής εκείνης. Δεν είναι τα ίδια προβλήματα και δεν είναι πλέον το διακύβευμα το ίδιο για μια καινούργια, για μια Ελλάδα, το 24, για μια Ευρώπη των 24».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην κατασκευή ενός προηγμένου σμήνους δορυφόρων αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των διαστημικών προγραμμάτων, την παραγωγή οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πολίτες γενικότερα. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τους ελληνικούς δορυφόρους θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών και την αύξηση της αποδοτικότητας της γεωργίας.
Ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε σχετικά πως: «Δεν είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα. Το καλοκαίρι βρήκαμε ένα πρόγραμμα το οποίο τότε ήταν επικεντρωμένο – πιθανώς σωστά με τα ζητήματα που υπήρχαν εκείνη την εποχή – στο τηλεπικοινωνιακό κομμάτι.
Το καλοκαίρι όμως είχαμε, τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ρόδο και Έβρο. Το Σεπτέμβρη στα μέρη μου, στη Θεσσαλία, είχαμε τις πλημμύρες. Σκεφτήκαμε ότι θέλουμε πλέον να έχουμε πληροφορία από το διάστημα για τέτοιου είδους καταστάσεις, για την πολιτική προστασία, για την κλιματική κρίση.
Αλλάξαμε άρδην με τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου όλο αυτό τον σχεδιασμό και πήγαμε σε ένα σύστημα πλέον μικρό-δορυφόρων, όπου με διαφορετικές τεχνολογίες και με οπτικές κάμερες, με ραντάρ και με θερμικές κάμερες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έχοντας δικό μας εξοπλισμό, 15 δικούς μας δορυφόρους, πολύ πιο άμεσα και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τέτοια φαινόμενα».
Παράλληλα, εξήγησε πως το καινούριο σύστημα θα έχει ακρίβεια έως και περίπου μισό μέτρο.
«Είχαμε έναν δορυφόρο, το σύστημα Κοπέρνικος, το οποίο περνούσε ίσως μία φορά τη μέρα, ίσως και μία φορά στις δύο μέρες και μας έδινε μία εικόνα με ακρίβεια περίπου 1 πίξελ για 10 μέτρα. Άρα, μικρή ακρίβεια. Δεν έβλεπες αυτοκίνητο, δεν έβλεπες σπίτια. Πλέον με το καινούργιο σύστημα θα έχουμε πολλαπλές φωτογραφίες την ημέρα, ακόμη και μέσα από σύννεφα, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, καιρικές με ακρίβεια έως και περίπου μισό μέτρο.
Άρα μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ πιο γρήγορα την πυροσβεστική, να έχουμε εικόνες ακόμα και τη νύχτα για το πως τα μέτωπα της φωτιάς μπορούν να εξελίσσονται ή για μια πλημμύρα να έχουμε πολύ πιο ακριβείς πληροφορίες και στοιχεία για τη μετεωρολογία και την πιο σωστή πρόγνωση των καιρικών φαινομένων. Θα έχουμε σε δυο χρόνια από τώρα που θα εκτοξευτούν αυτοί οι δορυφόροι ένα οπλοστάσιο, μια εργαλειοθήκη».
Επίσης, τόνισε πως μπορείς να ρυθμίσεις με αυτό τον τρόπο την πολιτική γύρω από την πολιτική προστασία και εξήγησε πως μπορείς να δεις ακόμα και αυθαίρετα.
Υπενθύμισε πως σήμερα το απόγευμα υπογραφηκε τη μία από τις τρεις συμβάσεις.
«Είναι τρεις διαφορετικές τεχνολογίες, τρεις διαφορετικοί διαγωνισμοί που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο ανάκαμψης. Το 2026 θα ανέβουν στο διάστημα οι δικοί μας δορυφόροι, αλλά μέχρι τότε η συμφωνία που έχουμε κάνει με τις εταιρείες είναι να μπορούμε να πάρουμε πληροφορία και υλικό από τα σημερινά συστήματα τα οποία έχουν τους σημερινούς δορυφόρους, για καταστάσεις ανάγκης».
«Κατ’ αρχάς, σίγουρα υπάρχουν τηλεθεατές μας οι οποίοι είχαν την ατυχία, το όνομά τους, το επίθετό τους να γράφεται με διαφορετικούς τρόπους. Κι όμως αυτό είναι αρκετό για να σε κολλήσει σε ιστορίες… καθημερινής τρέλας. Άρα, πρώτα καθαρίζουμε με αυτόν τον ένα και μοναδικό αριθμό, ο οποίος σκοπός δεν είναι να γίνει ένας πέμπτος αριθμός, γιατί έχουμε ήδη τέσσερις αριθμούς, αν σκεφτούμε ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, τον αριθμό του μητρώου πολιτών.
Σκοπός είναι αυτός ο πέμπτος αριθμός, αφού σε πρώτη φάση καθαρίζουμε τα μητρώα μας και ξέρουμε ποιοι είμαστε, να μην ταλαιπωρούμε άνευ λόγου τους πολίτες, να είναι αυτός ο οποίος θα κυριαρχήσει έτσι ώστε σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, στον ιδιωτικό τομέα, στην υγεία πάμε με τον προσωπικό μας αριθμό να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε και να κάνουμε τη δουλειά μας».
Όπως είπε στην ταυτότητα θα προστεθεί ο προσωπικός αριθός.
«Ο σκοπός δεν είναι να εξαφανίσουμε τελείως από τα πληροφοριακά συστήματα, από τις βάσεις της ΑΑΔΕ τον ΑΦΜ, αλλά να μην είναι απαραίτητο για τον πολίτη να θυμάται όλους αυτούς τους αριθμούς. Μόνο με τον προσωπικό του αριθμό να μπορεί να κάνει τη δουλειά του», εξήγησε.
Σχετικά με τις νέες ταυτότητες και αν όσοι έβγαλαν θα πρέπει να ξανακάνουν την διαδικασία για να προσθέσουν και τον προσωπικό αριθμό, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως ισχύουν κανονικά.
«Σίγουρα πρώτα θα τρέξουμε να βγάλουμε καινούργιες ταυτότητες με προσωπικό αριθμό στους ανθρώπους που έχουν παλιές και αμέσως μετά αυτούς ισχύουν οι καινούργιες ταυτότητες και χωρίς προσωπικό αριθμό, να τροποποιήσουμε».
Ανέφερε πως σε μερικές μέρες θα βγουν επίσημα ανακοινώσεις.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2fbdbh8jjtt)
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως, «γι’ αυτό και φτιάξαμε τη νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Και για να μπορέσει να έχει μια οριζόντια πολιτική σε όλο το δημόσιο, αλλά και να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα».
Αναλυτικά ανέφερε:
«Μέσα στη βδομάδα βγαίνει πλέον η ασφαλιστική κατάσταση, το να μπορούμε πλέον να ξέρουμε αν είμαστε ενήμεροι ασφαλιστικά μαζί με το υπουργείο Εργασίας. Πάμε να βγάλουμε ένα πολύ σημαντικό και αρκετά… μπερδεμένο στο παρελθόν πιστοποιητικό.
Συνεχίζουμε με τα διπλώματα για τα σκάφη. Κάποιος ο οποίος έχει ένα σκάφος αναψυχής μπορεί από το κινητό του να έχει κανονικά το δίπλωμά του. Στη συνέχεια τα ζώα συντροφιάς, το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Μια πολύ σημαντική παρέμβαση που κάνουμε μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Και το πιο σημαντικό είναι το να περάσουμε στην επόμενη μέρα του Ελληνικού Δημοσίου, όπου δεν θα χρειάζεται να ζητάμε πιστοποιητικά».
Εξήγησε πως τώρα που πλέον έχουμε μπει σε ένα δρόμο οργάνωσης, καταργούμε πιστοποιητικά.
«Πλέον περνάμε σε αυτή την επόμενη μέρα ωριμότητας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του κράτους», είπε.
«Ο Δαίδαλος είναι η καρδιά του νέου συστήματος της τεχνητής νοημοσύνης για το ελληνικό Δημόσιο», είπε ο Υποπυργός.
Εξήγησε πως ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα πριν μερικές μέρες και είναι έργο του ταμείου ανάκαμψης.
Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, «η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα είδε ότι για να μπορέσει να έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε έναν κόσμο στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη τρέχει και τρέχει πολύ γρήγορα, πρέπει να αποκτήσει και η ίδια ως Ευρώπη γρήγορους υπολογιστές.
Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη θέλει υπολογιστική ισχύ, θέλει δυνατούς υπολογιστές. Ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη λοιπόν, δημιουργείται στην Ελλάδα. Πρόκειται να κατασκευαστεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου, σε ένα κτίριο το οποίο… μυρίζει τεχνολογία, έστω και άλλης εποχής. Μαζί με το Πολυτεχνείο , στήνουμε έναν από τα μεγαλύτερα υπολογιστικά συστήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε εκεί να φιλοξενήσουμε προγράμματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητική κοινότητα».
Τόνισε πως είναι σημαντικό να έχουμε πλέον δικό μας χώρο και να μη δανειζόμαστε με ότι αυτό συνεπάγεται.
«Η Υγεία, η δικαιοσύνη, η Πολιτική Προστασία, οι μετεωρολόγοι, η Εθνική άμυνα είναι μόνο κάποιοι από τους τομείς στους οποίους σήμερα μπορούμε πολύ γρήγορα να επεξεργαστούμε δεδομένα και να τα έχουμε εδώ, υπό τον έλεγχο συστημάτων τα οποία θα ανήκουν στην Ελλάδα», εξήγησε.
«Ήδη ξεκινάμε στις νέες γραμμές. Ας πούμε η γραμμή Ελληνικό Άγιος Δημήτριος κατασκευάζεται και φέτος θα παραδοθεί κανονικότατα με κινητές επικοινωνίες. Αλλά πάμε και στις πλατφόρμες και βάζουμε. Τον Σεπτέμβρη θα ανακοινώσουμε όλο το πλάνο. Ήδη ξεκινάμε να βάζουμε ελέυθερο και δωρεάν wifi στις πλατφόρμες μέσα στον Ιούλιο, για να μπορέσουμε πλέον να αρχίσουμε να καλύπτουμε αυτό το κενό που υπάρχει και εκεί και στον προαστιακό σε μερικά σημεία», τόνισε.
Τέλος, σχολίασε το πρόβλημα του οτι Έλληνες ακρίτες δεν έχουν πρόσβαση στους ελληνικούς ελεύθερους τηλεοπτικούς σταθμούς.
«Ερχόμαστε και ενισχύουμε ακριβώς στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, με περίπου 50 καινούργιους σταθμούς εκπομπής των ελεύθερων προγραμμάτων – και των τοπικών- μαζί με την ΕΡΤ, έτσι ώστε πλέον να μπορέσουμε να κλείσουμε αυτές τις μαύρες τρύπες και να φτάσουμε σε ένα ποσοστό κάλυψης που θα αγγίζει το 97 με 98%», είπε.
Αρχικά, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Καραμανλή - Σαμαρά ο Υπουργός είπε:
«Δεν θα το έβλεπα σαν ρήγμα. Θα έλεγα ότι και η Ευρώπη και η Ελλάδα αλλάζουν. Διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από 10 – 15 χρόνια και διαφορετικά είναι σήμερα. Γίνονται κοσμογονικές αλλαγές.
Συνεπώς, κατανοώ απόλυτα την οπτική και του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες καταστάσεις και πρέπει να κοιτάξουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Κάθε άποψη έχει μια αναφορά στην εποχή και στα προβλήματα της εποχής εκείνης. Δεν είναι τα ίδια προβλήματα και δεν είναι πλέον το διακύβευμα το ίδιο για μια καινούργια, για μια Ελλάδα, το 24, για μια Ευρώπη των 24».
Το2026 θα ανέβουν στο διάστημα οι δικοί μας δορυφόροι
Η Open Cosmos και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή σμήνους ελληνικών πολυφασματικών δορυφόρων παρατήρησης γης υψηλής ευκρίνειας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην κατασκευή ενός προηγμένου σμήνους δορυφόρων αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των διαστημικών προγραμμάτων, την παραγωγή οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πολίτες γενικότερα. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τους ελληνικούς δορυφόρους θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών και την αύξηση της αποδοτικότητας της γεωργίας.
Ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε σχετικά πως: «Δεν είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα. Το καλοκαίρι βρήκαμε ένα πρόγραμμα το οποίο τότε ήταν επικεντρωμένο – πιθανώς σωστά με τα ζητήματα που υπήρχαν εκείνη την εποχή – στο τηλεπικοινωνιακό κομμάτι.
Το καλοκαίρι όμως είχαμε, τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ρόδο και Έβρο. Το Σεπτέμβρη στα μέρη μου, στη Θεσσαλία, είχαμε τις πλημμύρες. Σκεφτήκαμε ότι θέλουμε πλέον να έχουμε πληροφορία από το διάστημα για τέτοιου είδους καταστάσεις, για την πολιτική προστασία, για την κλιματική κρίση.
Αλλάξαμε άρδην με τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου όλο αυτό τον σχεδιασμό και πήγαμε σε ένα σύστημα πλέον μικρό-δορυφόρων, όπου με διαφορετικές τεχνολογίες και με οπτικές κάμερες, με ραντάρ και με θερμικές κάμερες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έχοντας δικό μας εξοπλισμό, 15 δικούς μας δορυφόρους, πολύ πιο άμεσα και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τέτοια φαινόμενα».
Παράλληλα, εξήγησε πως το καινούριο σύστημα θα έχει ακρίβεια έως και περίπου μισό μέτρο.
«Είχαμε έναν δορυφόρο, το σύστημα Κοπέρνικος, το οποίο περνούσε ίσως μία φορά τη μέρα, ίσως και μία φορά στις δύο μέρες και μας έδινε μία εικόνα με ακρίβεια περίπου 1 πίξελ για 10 μέτρα. Άρα, μικρή ακρίβεια. Δεν έβλεπες αυτοκίνητο, δεν έβλεπες σπίτια. Πλέον με το καινούργιο σύστημα θα έχουμε πολλαπλές φωτογραφίες την ημέρα, ακόμη και μέσα από σύννεφα, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, καιρικές με ακρίβεια έως και περίπου μισό μέτρο.
Άρα μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ πιο γρήγορα την πυροσβεστική, να έχουμε εικόνες ακόμα και τη νύχτα για το πως τα μέτωπα της φωτιάς μπορούν να εξελίσσονται ή για μια πλημμύρα να έχουμε πολύ πιο ακριβείς πληροφορίες και στοιχεία για τη μετεωρολογία και την πιο σωστή πρόγνωση των καιρικών φαινομένων. Θα έχουμε σε δυο χρόνια από τώρα που θα εκτοξευτούν αυτοί οι δορυφόροι ένα οπλοστάσιο, μια εργαλειοθήκη».
Επίσης, τόνισε πως μπορείς να ρυθμίσεις με αυτό τον τρόπο την πολιτική γύρω από την πολιτική προστασία και εξήγησε πως μπορείς να δεις ακόμα και αυθαίρετα.
Υπενθύμισε πως σήμερα το απόγευμα υπογραφηκε τη μία από τις τρεις συμβάσεις.
«Είναι τρεις διαφορετικές τεχνολογίες, τρεις διαφορετικοί διαγωνισμοί που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο ανάκαμψης. Το 2026 θα ανέβουν στο διάστημα οι δικοί μας δορυφόροι, αλλά μέχρι τότε η συμφωνία που έχουμε κάνει με τις εταιρείες είναι να μπορούμε να πάρουμε πληροφορία και υλικό από τα σημερινά συστήματα τα οποία έχουν τους σημερινούς δορυφόρους, για καταστάσεις ανάγκης».
Μόνο με τον προσωπικό του αριθμό ο πολίτης θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του
Σχετικά με τον προσωπικό αριθμό ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως λύνει πολλά προβλήματα:«Κατ’ αρχάς, σίγουρα υπάρχουν τηλεθεατές μας οι οποίοι είχαν την ατυχία, το όνομά τους, το επίθετό τους να γράφεται με διαφορετικούς τρόπους. Κι όμως αυτό είναι αρκετό για να σε κολλήσει σε ιστορίες… καθημερινής τρέλας. Άρα, πρώτα καθαρίζουμε με αυτόν τον ένα και μοναδικό αριθμό, ο οποίος σκοπός δεν είναι να γίνει ένας πέμπτος αριθμός, γιατί έχουμε ήδη τέσσερις αριθμούς, αν σκεφτούμε ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, τον αριθμό του μητρώου πολιτών.
Σκοπός είναι αυτός ο πέμπτος αριθμός, αφού σε πρώτη φάση καθαρίζουμε τα μητρώα μας και ξέρουμε ποιοι είμαστε, να μην ταλαιπωρούμε άνευ λόγου τους πολίτες, να είναι αυτός ο οποίος θα κυριαρχήσει έτσι ώστε σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, στον ιδιωτικό τομέα, στην υγεία πάμε με τον προσωπικό μας αριθμό να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε και να κάνουμε τη δουλειά μας».
Όπως είπε στην ταυτότητα θα προστεθεί ο προσωπικός αριθός.
«Ο σκοπός δεν είναι να εξαφανίσουμε τελείως από τα πληροφοριακά συστήματα, από τις βάσεις της ΑΑΔΕ τον ΑΦΜ, αλλά να μην είναι απαραίτητο για τον πολίτη να θυμάται όλους αυτούς τους αριθμούς. Μόνο με τον προσωπικό του αριθμό να μπορεί να κάνει τη δουλειά του», εξήγησε.
Σχετικά με τις νέες ταυτότητες και αν όσοι έβγαλαν θα πρέπει να ξανακάνουν την διαδικασία για να προσθέσουν και τον προσωπικό αριθμό, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως ισχύουν κανονικά.
«Σίγουρα πρώτα θα τρέξουμε να βγάλουμε καινούργιες ταυτότητες με προσωπικό αριθμό στους ανθρώπους που έχουν παλιές και αμέσως μετά αυτούς ισχύουν οι καινούργιες ταυτότητες και χωρίς προσωπικό αριθμό, να τροποποιήσουμε».
Ανέφερε πως σε μερικές μέρες θα βγουν επίσημα ανακοινώσεις.
Είναι ασφαλή τα συστήματά μας
Για το αν υπάρχουν μέτρα για να μην υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων ή καταγραφή στοιχείων, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε πως: «Είναι ασφαλή τα συστήματά μας. Κάνουμε ότι υπάρχει σήμερα πιο κορυφαίο και πιο ακριβές στην τεχνολογία για να μη συμβεί κάτι τέτοιο».Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως, «γι’ αυτό και φτιάξαμε τη νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Και για να μπορέσει να έχει μια οριζόντια πολιτική σε όλο το δημόσιο, αλλά και να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα».
Τώρα πια καταργούμε τα πιστοποιητικά
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που έρχονται ως προς την ψηφιοποίηση και που θα οδηγήσουν το Δημόσιο στην επόμενή του μέρα.Αναλυτικά ανέφερε:
«Μέσα στη βδομάδα βγαίνει πλέον η ασφαλιστική κατάσταση, το να μπορούμε πλέον να ξέρουμε αν είμαστε ενήμεροι ασφαλιστικά μαζί με το υπουργείο Εργασίας. Πάμε να βγάλουμε ένα πολύ σημαντικό και αρκετά… μπερδεμένο στο παρελθόν πιστοποιητικό.
Συνεχίζουμε με τα διπλώματα για τα σκάφη. Κάποιος ο οποίος έχει ένα σκάφος αναψυχής μπορεί από το κινητό του να έχει κανονικά το δίπλωμά του. Στη συνέχεια τα ζώα συντροφιάς, το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Μια πολύ σημαντική παρέμβαση που κάνουμε μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Και το πιο σημαντικό είναι το να περάσουμε στην επόμενη μέρα του Ελληνικού Δημοσίου, όπου δεν θα χρειάζεται να ζητάμε πιστοποιητικά».
Εξήγησε πως τώρα που πλέον έχουμε μπει σε ένα δρόμο οργάνωσης, καταργούμε πιστοποιητικά.
«Πλέον περνάμε σε αυτή την επόμενη μέρα ωριμότητας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του κράτους», είπε.
Θα κατασκευαστεί ο υπερυπολογίστης “Δαίδαλος” στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην λειτουργία του υπερυπολογιστή «Δαιδαλου» ο οποίος κοστίζει 42 εκατομμύρια ευρώ και τον οποίο έχει αποκτήσει η Ελλάδα.«Ο Δαίδαλος είναι η καρδιά του νέου συστήματος της τεχνητής νοημοσύνης για το ελληνικό Δημόσιο», είπε ο Υποπυργός.
Εξήγησε πως ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα πριν μερικές μέρες και είναι έργο του ταμείου ανάκαμψης.
Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, «η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα είδε ότι για να μπορέσει να έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε έναν κόσμο στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη τρέχει και τρέχει πολύ γρήγορα, πρέπει να αποκτήσει και η ίδια ως Ευρώπη γρήγορους υπολογιστές.
Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη θέλει υπολογιστική ισχύ, θέλει δυνατούς υπολογιστές. Ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη λοιπόν, δημιουργείται στην Ελλάδα. Πρόκειται να κατασκευαστεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου, σε ένα κτίριο το οποίο… μυρίζει τεχνολογία, έστω και άλλης εποχής. Μαζί με το Πολυτεχνείο , στήνουμε έναν από τα μεγαλύτερα υπολογιστικά συστήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε εκεί να φιλοξενήσουμε προγράμματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητική κοινότητα».
Τόνισε πως είναι σημαντικό να έχουμε πλέον δικό μας χώρο και να μη δανειζόμαστε με ότι αυτό συνεπάγεται.
«Η Υγεία, η δικαιοσύνη, η Πολιτική Προστασία, οι μετεωρολόγοι, η Εθνική άμυνα είναι μόνο κάποιοι από τους τομείς στους οποίους σήμερα μπορούμε πολύ γρήγορα να επεξεργαστούμε δεδομένα και να τα έχουμε εδώ, υπό τον έλεγχο συστημάτων τα οποία θα ανήκουν στην Ελλάδα», εξήγησε.
Ήδη ξεκινάμε μέσα στον Ιούλιο Wi-Fi στα ΜΜΜ
Όσο για το αν το Wi-Fi θα πιάνει κάποια στιγμή στο μετρό, ο κ. Παπαστεργίου είπε, «μέσα στον Ιούλιο παρουσιάζουμε το πλάνο ανάπτυξης για το διαδίκτυο στο μετρό αλλά και στα λεωφορεία του ΟΣΕ. Γιατί πρέπει να δώσουμε προστιθέμενη αξία στις δημόσιες συγκοινωνίες και στον προαστιακό».«Ήδη ξεκινάμε στις νέες γραμμές. Ας πούμε η γραμμή Ελληνικό Άγιος Δημήτριος κατασκευάζεται και φέτος θα παραδοθεί κανονικότατα με κινητές επικοινωνίες. Αλλά πάμε και στις πλατφόρμες και βάζουμε. Τον Σεπτέμβρη θα ανακοινώσουμε όλο το πλάνο. Ήδη ξεκινάμε να βάζουμε ελέυθερο και δωρεάν wifi στις πλατφόρμες μέσα στον Ιούλιο, για να μπορέσουμε πλέον να αρχίσουμε να καλύπτουμε αυτό το κενό που υπάρχει και εκεί και στον προαστιακό σε μερικά σημεία», τόνισε.
Τέλος, σχολίασε το πρόβλημα του οτι Έλληνες ακρίτες δεν έχουν πρόσβαση στους ελληνικούς ελεύθερους τηλεοπτικούς σταθμούς.
«Ερχόμαστε και ενισχύουμε ακριβώς στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, με περίπου 50 καινούργιους σταθμούς εκπομπής των ελεύθερων προγραμμάτων – και των τοπικών- μαζί με την ΕΡΤ, έτσι ώστε πλέον να μπορέσουμε να κλείσουμε αυτές τις μαύρες τρύπες και να φτάσουμε σε ένα ποσοστό κάλυψης που θα αγγίζει το 97 με 98%», είπε.