Την κεντρική πόρτα της εισόδου του υπουργείου Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους 17, στο κέντρο της Αθήνας, θα διαβεί σήμερα, στις 10 π.μ., ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να έχει μία πολύ ουσιαστική σύσκεψη εργασίας με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τους δύο υφυπουργούς Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περάσει και πάλι, ακριβώς στις 10 π.μ. της 4ης Ιουλίου 2023, την κεντρική είσοδο του υπουργείου Υγείας, τότε που υπουργός Υγείας ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα “χαρτιά” του, όσον αφορά τις οδηγίες, τις εντολές και τις παροτρύνσεις, τις οποίες θα απευθύνει στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Πάντως, κοινό “μυστικό” είναι ότι το φαινόμενο των ράντζων, το οποίο έχει περιοριστεί δραστικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής, εξακολουθεί να εμφανίζεται κατά κόρον μόνον σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το “Λαϊκό”, το “Γεώργιος Γεννηματάς” και το “Αττικόν”, και μάλιστα συνήθως για λίγες ώρες μετά από την ολοκλήρωση της γενικής εφημερίας των ιδρυμάτων.

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προβληματίζονται, όμως, πρώτον, για τους χρόνους της αναμονής, τους οποίους σημειώνουν οι προσερχόμενοι ασθενείς μέχρι να εξετασθούν από τους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), και, δεύτερον, για τις εικόνες ακραίου συνωστισμού προσερχομένων ασθενών στα ΤΕΠ, οι οποίες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου.

Έτσι, μία άμεση όσο και ριζική στροφή στην βελτίωση της καθημερινότητας, την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας, ιδιαιτέρως στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κυρίως σε εκείνα του Λεκανοπεδίου της Αττικής, φαίνεται ότι επιλέγει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτά τα θέματα φαίνεται ότι θα αναλώσουν αρκετό από τον χρόνο στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

“Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτές τις αλλαγές όσο το δυνατόν πιο κοντά. Θα προσπαθήσουμε να τις εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα”, μας εξηγούσαν, άλλωστε, αμέσως μετά την Κυριακή των ευρωεκλογών, από το υπουργείο Υγείας.

Τέλος, πολύ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει, μεταξύ άλλων, την τάχιστη ανασύνταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, λόγω του καλοκαιριού που συσσωρεύει πολύ μεγάλους αριθμούς ξένων και Ελλήνων τουριστών στα θερινά θέρετρα της χώρας μας, έργο το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται ως έτοιμη να το φέρει σε πέρας. Για παράδειγμα, έχουν ήδη ενισχυθεί, βεβαίως, πολυσύχναστα νησιά της χώρα μας με μοτοσικλετιστές διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το πρόβλημα, όμως, των νησιών μας, με την σοβαρή έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών, μένει να διορθωθεί…