Εμμεση πλην σαφή απάντηση στις αιχμές του Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου του «Economist» όσον αφορά τη φυσιογνωμία και την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξέκοψε την όποια σεναριολογία αναπτύσσεται περί πρόωρων εκλογών και τόνισε κατηγορηματικά πως αυτές θα διεξαχθούν το 2027.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε πάνελ με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα κι όταν ρωτήθηκε από το διευθυντικό στέλεχος του «Economist» Ντάνιελ Φράνκλιν σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών, ξεκαθάρισε κατ’ αρχάς ότι η ΝΔ παρέμεινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. «Το 2023 πήραμε 41%, αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας έτσι στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης στροφής προς τα δεξιά και για τις αρχές και τις αξίες της παραδοσιακής εκλογικής βάσης.

«Το ευρωπαϊκό πολιτικό Κέντρο είναι η μόνη πλειοψηφία που δουλεύει», πρόσθεσε αναφερόμενος στη δεξιά στροφή που καταγράφηκε στην Ευρώπη, επισημαίνοντας πως η Ακροδεξιά στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, με εξαίρεση τη Γαλλία και τη Γερμανία, πήγε ελαφρώς χειρότερα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2fb3obg83kp)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα της κάλπης ελήφθη

Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το μήνυμα της κάλπης ελήφθη. «Σαφώς είχαμε θέσει έναν στόχο, το οποίο δεν κατακτήσαμε, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό, τους οποίους λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν είναι μόνο η κούραση με τις συνεχόμενες εκλογές, είχαμε πολύ υψηλή αποχή, αλλά και οι πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να μας στείλουν ένα μήνυμα ανησυχίας», είπε.

Και συμπλήρωσε κάνοντας αναφορά στην προτεραιότητα να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο: «Είμαι μεταρρυθμιστής και πήραμε αυτή την εντολή. Πρέπει να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Το μήνυμα ήταν “πιάστε δουλειά και να πετύχετε όσα δεσμευτήκατε να κάνετε”».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και τη δεύτερη θητεία. «Τα επόμενα χρόνια πρέπει να έχουν στόχο να συγκλίνουμε με την Ευρώπη και έχουμε τρία χρόνια στη θητεία μας, δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το 2027. Ήμουν επίσης σαφής στην πρώτη μου θητεία, παρά τις πολλές ερωτήσεις που υπήρξαν. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά. Και θα κριθούμε στην ολότητά μας από ό,τι κάναμε στη δεύτερη θητεία μας», σημείωσε.

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολικής, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν στην παραγωγή αμυντικών εξοπλισμών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή