Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, με αφορμή την εκδήλωση του ομίλου των Παραπολιτικών και της ΤΕΧΑΝ για την ημέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης.

Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε αρχικά ότι «τις επόμενες μέρες θα πάει στη γενική γραμματείας της κυβέρνησης το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο πιστεύουμε ότι θα ταράξει τα νερά και θα δημιουργήσει συνθήκες για μια μεταρρύθμιση στην αυτοδιοικηση. Το νομοσχέδιο αυτό οριοθετεί την εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας δηλαδή θα υπάρξει ένα τέλος 5 με 15 λεπτά στα μπουκαλάκια τα πλαστικά και τα μεταλλικά τα οποία ο πολίτης θα τα πηγαίνει στα μηχανήματα και θα παίρνει πίσω την εγγυοδοσία. Αυτό θα εφαρμοστεί από το τέλος του ’25 και μετά. Στην πλήρη του ανάπτυξη το σύστημα θα έχει 15 χιλιαδες τέτοια σημεία».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος πρόσθεσε ότι «Το δεύτερο που βάζει το νομοσχέδιο είναι ότι βοηθάμε τους μικρότερους δήμους για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων, και ρυθμίζουμε και κάποια ζητήματα που αφορούν τους υπόχρεους παραγωγούς. Φαίνεται ότι αρχίζουν και ωριμάζουν οι συνθήκες οι υπόχρεοι παραγωγοί να αναλάβουν οι ίδιοι τη συλλογή από τους δήμους των ανακυκλωσίμων. Αυτό θα πει παραπάνω χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα είναι κάτι το οποίο το θέλουμε, είναι κάτι το οποίο και οι δήμοι θα ανακουφιστούν και είναι κάτι που αν όλα πάνε καλά το 2026 θα έχουμε μεγάλη αλλαγή στα νούμερα».

Ο Μανώλης Γραφάκος  στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή                      03 -07-24