Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στο ΠΑΣΟΚ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την 14η Ιουλίου, οπότε και κλείνει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος. Μέχρι στιγμής, οι διεκδικητές του χρίσματος είναι έξι, καθώς επίσημα «έχουν ριχτεί στην αρένα» οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Το «μπρα ντε φερ» έχει ήδη αρχίσει, με τις κόντρες για το κατά πόσον μπορεί να... συνδυάζονται αξιώματα, αλλά και τα όσα έχουν γίνει (και τι όχι, σύμφωνα με τη γνώμη των διεκδικητών του χρίσματος) να σημειώνονται στον δρόμο για την εσωκομματική κάλπη. Ειδικότερα, δεν λείπουν τα «καρφιά» περί οργανωτικών ζητημάτων του ΠΑΣΟΚ, του ζητήματος του πώς πρέπει να διοικείται το κόμμα και να πετύχει τον στόχο της επικράτησης απέναντι στη ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να κατέλθουν στην κονίστρα και άλλοι υποψήφιοι.

Τα «πυρά» σε Ανδρουλάκη από Δούκα και Γερουλάνο - Η «αδύναμη οργάνωση» και «το ΠΑΣΟΚ που χρειάζεται μια συλλογική ηγεσία»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βάλλεται, με τα πυρά να περιστρέφονται γύρω από ζητήματα οργάνωσης, λειτουργίας και επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν λειπούν και οι αιχμές σε σχέση με το πώς διοικείται μέχρι σήμερα το κόμμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο «Καλημέρα Ελλάδα», ο Παύλος Γερουλάνος επεσήμανε ότι το μείζον δεν είναι τα πρόσωπα, λέγοντας συγκεκριμένα πως «έχουμε ένα κόμμα που πρέπει να μεταφράσει τις πολύ καλές του προτάσεις σε ένα όραμα για την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Πρέπει να αποκτήσουμε πολύ πιο δυνατή επικοινωνία και οργάνωση του κόμματος, να φτάσουν οι προτάσεις στα νοικοκυριά με φυσική παρουσία». Σημείωσε δε πως η πρόκληση για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι να «χτίσει τις σωστές ομάδες για να ανταποκριθεί στα προβλήματα», ενώ πρόσθεσε πως «ο Ανδρουλάκης δεν οργάνωσε το κόμμα, αν και είχε τις σωστές θέσεις». 

Και πρόσθεσε: «Φιλοδοξία μου είναι ένας πόλος δυνατός να χτυπήσει τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές και να μιλά για τις ανισότητες στην κοινωνία. Ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, που να ανοίξει τις πόρτες στην κοινωνία, σε όλες τις κατευθύνσεις. Ξεκινάμε από το ΠΑΣΟΚ και προχωράμε σε όλα τα άλλα. Είμαι θετικός σε ένα ντιμπέιτ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2fon7vn38g1)
Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1 είπε πως «ο Νίκος Ανδρουλάκης αύξησε τα ποσοστά μας κι εμείς πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε συνθήκες υπέρβασης, γι’ αυτό και κάνουμε την προσπάθεια. Χρειαζόμαστε μια άλλη προσέγγιση, για να γίνει το ΠΑΣΟΚ ανοιχτό, συμμετοχικό και να μπορέσει να κερδίσει, όχι τον Κασσελάκη, αλλά τη ΝΔ», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σε τι διαφέρει με τον κ. Ανδρουλάκη, ο Χάρης Δούκας απάντησε: «Φαντάζομαι ένα ΠΑΣΟΚ που δεν ψάχνει έναν μεσσία, έναν ηγέτη, αλλά μια ηγεσία συλλογική, που θα ενώνει, θα κάνει το ''μαζί'' στην πράξη και άρα θα γίνει το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα όχι στελεχών, αλλά μελών και με ανοιχτές διαδικασίες, με θεσμούς και ο καθένας που θα παίρνει έναν ρόλο θα είναι ο ηγέτης γι' αυτά που αναλαμβάνει. Μια άλλη κουλτούρα στον τρόπο προσέγγισης στο ΠΑΣΟΚ, και μετά ένα όραμα για την κοινωνία, το οποίο έχει να κάνει με την προσπάθεια να χτυπήσουμε στην πράξη τα μεγάλα προβλήματα, που ειναι το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, τα σχολεία και η ακρίβεια».

Τα «καρφιά» σε Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων και για τα «συμφέροντα»


Από το σταυρόνημα δεν... «γλίτωσε» ούτε ο Χάρης Δούκας, με την κύρια κριτική στην υποψηφιότητά του να εστιάζει στον τρόπο που θα μπορούσε να συνδυάσει το αξίωμά του ως δήμαρχος Αθηναίων με την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας χθες στα «Παραπολιτικά» 90,1, ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε με νόημα πως «ο Δήμος της Αθήνας έχει τεράστιες απαιτήσεις, κι αυτό είναι γιατί τον δήμαρχο τον νιώθουμε κοντά μας, έναν άνθρωπο στον οποίο μπορούμε να στηριχτούμε πάνω του. Εγώ όταν κατέβηκα στον δήμο, μια από τις δεσμεύσεις μου ήταν να μείνω στον δήμο τέσσερα χρόνια και έμεινα στον δήμο τέσσερα χρόνια. Ο φόρτος είναι μεγάλος, όπως και ο φόρτος ενός κόμματος είναι μεγάλος».

Και πρόσθεσε πως «δεν αντιτίθενται οι δυο πορείες, αλλά θεωρώ ότι είναι ένα πολύ βαρύ έργο για έναν άνθρωπο και όποιος δεν το θεωρεί απλώς δεν καταλαβαίνει τα δύο έργα μαζί».

Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας απάντησε μέσω αναφορών στις... αποστάσεις, εννοώντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όντας ευρωβουλευτής.  «Η Πλατεία Κοτζιά και η Χαριλάου Τρικούπη είναι πολύ κοντύτερα από Χαριλάου Τρικούπη και Βρυξέλλες. Χρειάζεται ομάδες, χρειάζεται συνεργασίες και ομάδες. Χρειάζεται να πιστεύεις σε διαδικασίες ανοιχτές για να μπορείς να λειτουργείς με δύο διαφορετικούς σπουδαίους οργανισμούς και ταυτόχρονα με συμπληρωματικές διαδικασίες», είπε μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1.

Απάντησε, δε, και σε όσους κάνουν λόγο για «συμφέροντα» τα οποία του προσάπτουν πως εκφράζει με την υποψηφιότητά του: «Είναι ντροπή, όποιος μιλάει για συμφέροντα πρέπει να τα κατονομάζει ποια είναι, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, για να υπάρξουν παρεμβάσεις, διαφορετικά είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δημιουργώ προβλήματα στην παράταξη και να βάζουμε δηλητήριο στις σχέσεις μεταξύ των στελεχών. Είναι όλοι καλοδεχούμενοι, όλοι να συμμετέχουν στη διαδικασία, να πουν τις απόψεις τους, αλλά να κρατάμε ένα επίπεδο, διότι διαφορετικά δεν θα μαζεύεται η κατάσταση. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε διάλογο με συγκρούσεις, με διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν θα υπάρχει δηλητήριο, γιατί μετά δεν θα μπορέσουμε να ξαναγίνουμε κόμμα».

Ο Χάρης Δούκας στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή              03 -07-24


Υποψήφια και η Νάντια Γιαννακοπούλου

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το πρωί ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στη δήλωσή της ανέφερε:

«Από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Από τις γειτονιές των λαϊκών στρωμάτων και των μη προνομιούχων ξεκίνησε το ταξίδι του το ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας την Αλλαγή στις ζωές όλων.

Και από εδώ θα ξεκινήσουμε την πορεία επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Μπορούμε να νικήσουμε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Να φέρουμε τη Νέα Αλλαγή.
Με ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Αλλάζοντας το κόμμα μας ριζικά, για να αλλάξουμε και τη χώρα. Προβάλλοντας σαφείς και καθαρές προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της υποβάθμισης του ΕΣΥ και της δημόσιας Παιδείας, της καθημερινότητας.

Με θετικό, δημιουργικό λόγο και όχι απλή διαμαρτυρία.

Να απευθυνθούμε στους νέους που αναζητούν ευκαιρίες και προοπτική, τους μη προνομιούχους της εποχής μας, σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν και δεν μπορούν σε μια Ελλάδα χωρίς κίνητρα και ανοιχτούς ορίζοντες.

Θα το ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ! Όλοι μαζί!

Σ' αυτή την προσπάθεια θα είμαι μπροστά, θα είμαι υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζητώ τη στήριξή σας!

Για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια μεγάλη, σύγχρονη, προοδευτική παράταξη, που θα αλλάξει τη χώρα!».

«Όλοι μαζί θα ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ!»


Το «καρφί» της Αποστολάκη: Δεν ήμουν στα στελέχη που έθεσαν θέμα ηγεσίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Το δικό της «καρφί» εξαπέλυσε, με στόχο όσους άνοιξαν άμεσα μετά την ευρωκάλπη θέμα ηγεσίας, η Μιλένα Αποστολάκη. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε χαρακτηριστικά πως «είμαι από τους ανθρώπους που θεωρώ ότι η αποτίμηση κάθε εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να γίνεται με νηφαλιότητα, με χρονική απόσταση και σίγουρα με ψυχραιμία. Για τον λόγο αυτό δεν ήμουν από εκείνα τα στελέχη που έθεσαν θέμα ηγεσίας για το ΠΑΣΟΚ ή εν πάση περιπτώσει είχα μια έντονα αρνητική αξιολογική κρίση σε σχέση με το αποτέλεσμα, το οποίο βεβαίως σε κάθε περίπτωση δεν ήταν ικανοποιητικό. Όμως, de facto αυτό το θέμα τέθηκε καθώς ο κ. Ανδρουλάκης, μετά το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοι έθεσαν το θέμα της ηγεσίας, ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση και προσδιόρισε την 6η Οκτωβρίου ως την ημερομηνία των εκλογών».

Στην κριτική της προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, εστίασε και εκείνη στο ζήτημα της συλλογικής ηγεσίας, φέρνοντας ως παράδειγμα και τον Ανδρέα Παπανδρέου, «που παρά το αδιαφιλονίκητο πολιτικό του μέγεθος, λειτουργούσε πάντοτε σε ένα ολιγομελές ισχυρότατο Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο αποτελούσαν πολύ σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, οι οποίες ήταν ανεξάρτητες και αυτόφωτες και δεν ήταν οι εκτελεστές πάντα της βούλησής του». Σημείωσε, δε, πως «είναι θετικό ότι ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μια ειλικρινή αυτοκριτική σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα».

Το σκέφτεται η Διαμαντοπούλου 

Την ίδια ώρα, στην Άννα Διαμαντοπούλου και στο αν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι στραμμένα όλα τα φώτα, με την άλλοτε επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. και υπουργό να σκέφτεται για πρώτο φορά το ενδεχόμενο αυτό.

*Διαβάστε ακόμα: Μαζεύουν υπογραφές για να "μπει στην αρένα" η Διαμαντοπούλου - 100 στελέχη "οργώνουν" τη χώρα για το μεγάλο βήμα

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης «Big Mouth» του powergame.gr, πάνω από 100 στελέχη του κόμματος συλλέγουν υπογραφές για να γίνει το μεγάλο βήμα, με τον αριθμό τους να σημειώνεται πως έχει ξεπεράσει τις 5.000 που απαιτούνται για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα, σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.