Με αφορμή την εκδήλωση των Παραπολιτικών και της ΤΕΧΑΝ για την ανακύκλωση, ο Γιώργος Ζερβός μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών στην ερώτηση των δημοσιογράφων «Πόσο βαθιά βάζετε το χέρι στην τσέπη;», απάντησε: «Το πόσο θα μπει το χέρι στην τσέπη είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένο στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Για το συγκεκριμένο στόχο υπάρχει ένα ποσό 800 εκατομμυρίων στο οποίο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα που έχουν απομείνει από την υλοποίηση της προηγούμενης περιόδου». Συνέχισε απαριθμώντας τα τρία πιο σημαντικά, λέγοντας: «Τα τρία βασικά είναι η ολιστική διαχείριση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ανακύκλωσης και να ξεφύγουμε από την πρακτική της υγειονομικής ταφής. Και το βασικότερο η ολοκλήρωση των υποδομών σε συνέχεια των δράσεων της προηγούμενης περιόδου».

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Ζερβός στην ερώτηση «Επειδή ο πρωθυπουργός μίλησε ενδεχομένως και για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, υπάρχουν σχέδια -αν αυτό επιτευχθεί και αν έχουμε κα άλλα χρήματα από τις Βρυξέλλες- να πέσουν και άλλα χρήματα στο κομμάτι της ανακύκλωσης;», απάντησε: «Είναι σαφές ότι στον τομέα της ανακύκλωσης θα αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, ο στόχος είναι η αποτελεσματική αλλά και η αποδοτική αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων. Την προηγούμενη περίοδο έγινε πάρα πολύ σημαντική δουλειά, το πλέον βασικό είναι ότι εναρμονίστηκε η νομοθεσία με τις κοινοτικές οδηγίες».

Απάντησε στην ερώτηση αν «Χάσαμε λεφτά από μη αξιοποίηση των προηγούμενων πόρων;» λέγοντας πως «υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση, οι δράσεις ξεκίνησαν για το πρόγραμμα του 2014-20 να υλοποιούνται το 2019 λόγω της ασυμβατότητας της νομοθεσίας» και τέλος διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε πόσα (χρήματα) χάθηκαν, το ζήτημα είναι ότι υπήρχε καθυστέρηση στην εκπλήρωση των στόχων».

Ο Γιώργος Ζερβός στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή                             03 -07-24