Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνει η νεά δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, η οποία δεν καταγράφει μεγάλες μεταβολές σε σχέση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών 2024.

Συγκεκριμένα, όσν αφορά την εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 30,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,8%, το ΠΑΣΟΚ με 12,9%, το ΚΚΕ με 9,9%, η Ελληνική Λύση με 9,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, η Φωνή Λογικής με 3,1% και η ΝΙΚΗ με 3%.

metron_dimoskopisi__11_

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται ανάγλυφα η πτώση της ΝΔ καθώς μέσα σε 6 μήνες το κυβερνών κόμμα έχει χάσει σχεδόν 4 μονάδες. Συγκεντρώνει 24,4% έναντι 28,2% τον περασμένο Ιανουάριο με το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν έχει μπει σε σπιράλ καθοδικής πορείας. Αν δηλαδή συνεχιστεί αυτή η τάση και στις αμέσως επόμενες δημοσκοπήσεις, καθώς το αποτέλεσμα αυτό δείχνει να είναι ίδιο με των ευρωεκλογών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2gx9uzc4rcx)

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 11,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 10,3%. Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να περάσει στην δεύτερη (δημοσκοπικά) θέση ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση με 7,9% και 7,4% αντίστοιχα. Η Πλεύση Ελευθερίας φθάνει το 4,6% αρκετά ψηλότερα από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι Σπαρτιάτες δείχνουν να έχουν εξαϋλωθεί με 0,8%, η ΝΙΚΗ φθάνει το 2,4%, η Φωνή Λογικής το 2,5%, η Νέα Αριστερά το 2,3% , το ΜεΡΑ25 2,6%.

metron_dimoskopisi__10_


Επιβεβλημένη η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ λένε οι κεντροαριστεροί

Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί και κεντρώοι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επιβάλλει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, το 63% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων είναι υπέρ της εκλογής νέου προέδρου, όπως και το 57% των κεντρώων. Στο 55% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους κεντροδεξιούς, ενώ αντίθετα είναι τα αποτελέσματα μεταξύ των αριστερών (41% υπέρ της αλλαγής) και δεξιών (41% υπέρ της αλλαγής) ψηφοφόρων.

metron_dimoskopisi__3_

Ισχυρότερος ο Μητσοτάκης αλλά με απώλειες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να συντηρεί το πολιτικό του κεφάλαιο. Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό είναι 7 μονάδες μεγαλύτερες από της κυβέρνησής του αλλά διπλάσιες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% θετικές γνώμες έναντι 16% του κ. Κασσελάκη.

metron_dimoskopisi__7_

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό μεταφράζονται και σε ίδια ποσοστά στην καταλληλότητα. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά με αποτέλεσμα να τον «κυνηγά» κατά πόδας ο «Κανένας», επιλογή που συγκεντρώνει 32%.

metron_dimoskopisi__9_


Σε φάση ρευστότητας το κομματικό σύστημα

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει ερώτημα και σχετικά με το εάν το κομματικό σύστημα βρίσκεται σε φάση ρευστότητας ή σταθερότητας μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Στο συγκεκριμένο ερώτημα οι απαντήσεις έγειραν ξεκάθαρα προς την πλευρά της ρευστότητας, την οποία επέλεξε το 74%. Από την άλλη πλευρά, το 23% απάντησε ότι βρίσκεται σε φάση σταθερότητας.

metron_dimoskopisi__1_

Οι λόγοι της αποχής

Επίσης, στη δημοσκόπηση εξετάζεται και η μεγάλη εποχή των πρόσφατων Ευρωεκλογών, με το 47% των ερωτηθέντων να απαντά πως η αδιαφορία για πολιτικά δρώμενα ήταν ο κυριότερος λόγος. Ακολουθεί η απάντηση «η στάση διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα» με 42%, ενώ οι πρακτικοί λόγοι είναι πολύ πίσω με 8%.

metron_dimoskopisi__2_