Την τακτική της υποχώρησης ακολούθησαν όλες οι πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής και τις συνέπειες που θα υπήρχαν εάν συνέχιζαν να ακολουθούν την τακτική της πόλωσης και των αντιπαραθέσεων.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι πλευρές χαρακτήρισαν τη συζήτηση, που έγινε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, καλή και παραγωγική.

Όσοι διαφωνούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, εμφανίστηκαν να κάνουν σκληρή κριτική για την αποτίμηση του αποτελέσματος, για τα μαύρα χρήματα, για τη μη συνεδρίαση των οργάνων και για τη στοχοποίηση στελεχών.

Επτά στελέχη, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Ζωή Καρκούλια, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Ελένη Συμεωνίδου με τις ομιλίες τους διαχώρισαν τη θέση τους από την εισήγηση του προέδρου, η οποία πέρασε χωρίς ψηφοφορία. Τα στελέχη αυτά στις ομιλίες τους ανέφεραν ότι διαφωνούν με το κείμενο και δεν το εγκρίνουν.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2h27zazrej5)

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς εντάσεις η συνεδρίαση - Ενωτικά μίλησε ο Κασσελάκης

Όλα αυτά ειπώθηκαν, ωστόσο, με έναν ήπιο και πολιτισμένο τρόπο, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ακούει με κατανόηση και χωρίς διάθεση να πυροδοτήσει την κατάσταση. Τόσο στην πρωτολογία του όσο και στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία. Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα. Είμαι στη διάθεσή σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Μπορούμε να βρούμε τομείς και πεδία για κοινοβουλευτική συνεργασία, καταθέτοντας προτάσεις νόμου με το ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είπε ότι δεν εγκρίνει την εισήγηση που διάβασε η γραμματέας Ράνια Σβίγγου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούν να μη συνεδριάζουν τα όργανα τα οποία είναι εκλεγμένα από τη βάση».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε ότι «οι αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα πλήγωσαν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αποσυρθούν».

Ο Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε στην πρότασή του «τα κόμματα να καταθέτουν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τους ισολογισμούς τους».

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου κάλεσε, πάντως, όσους διαφωνούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους ώστε να ενσωματωθούν στην εισήγηση προς την Κ.Ε. Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθούν τα οργανωτικά ζητήματα, ενώ θα γίνει άλλη μία συνεδρίαση μέχρι τα τέλη Ιουλίου.


Το θέμα που δίχασε, το κεντροαρσιτερό σχήμα, ο "επικεφαλής" και η "Αυγή"

Το θέμα που δίχασε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι αντιφατικές πληροφορίες που υπήρξαν μέχρι την τελευταία στιγμή για το εάν οι επτά ψήφισαν διά χειρός διαφωνώντας σε διάφορα σημεία της εισήγησης ή η διαφοροποίησή τους καταγράφηκε μόνο από τις τοποθετήσεις τους. Τεχνικό θέμα και άνευ ιδιαίτερης σημασίας.

Στην εισήγηση υπήρχε και αναφορά στη δημιουργία του κεντροαριστερού σχήματος, η οποία πέρασε καθώς η διατύπωση ήταν τέτοια που δεν δημιουργούσε πρόβλημα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η λέξη «επικεφαλής» έκανε στην πραγματικότητα τη διαφορά στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ακόμα και οι διαφωνούντες θεώρησαν ότι έτσι μένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται η αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης. Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της «ΑΥΓΗΣ», στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα οικονομικά προβλήματα των κομματικών Μέσων είναι γνωστά από καιρό. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομική βιωσιμότητα αποτελεί ακόμα ζητούμενο. Η κρίση που περνά η, έντυπη ιδίως, ενημέρωση είναι παγκόσμια και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στην εποχή μας, αλλά και στα οικονομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Η ΑΥΓΗ είναι πολύτιμη για την ιστορία της Αριστεράς και του λαού μας. Γι’αυτό είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση και αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου της, καθώς και η ενίσχυση της ψηφιακής της έκδοσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού και βιώσιμου σχεδίου για την αναδιάρθρωση και την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Μετά την συνάντηση με τους εργαζόμενους της «ΑΥΓΗΣ» ο Στέφανος Κασσελάκης σήμερα θα επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2gx8d9nbgkh)
Τέλος, δημιουργήθηκε η Επιτροπή διαμόρφωσης των κειμένων του καταστατικού. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν οι Τρύφωνας Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Π. Κορμάς, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Βουλγαράκης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώτα Πούλου, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Μπορνούς, Γιάννης Μπατζουράνης, Μαρία Κούβελα, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Λίλα Σουλελέ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίνα Κασσιμάτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Θοδωρής Γκοτσόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Γιώτα Μπελώνη.