Σε 10.000 νέους µόνιµους διορισµούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως τόνισε, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθµό µόνιµων διορισµών των τελευταίων ετών, «µε στόχο να καλύψουµε πάγιες ανάγκες του εκπαιδευτικού µας συστήµατος και για να προσφέρουµε στα παιδιά µας τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα δηµόσιας εκπαίδευσης».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2gl3vn7x2kp)

10.000 µόνιµοι δάσκαλοι και καθηγητές - Πώς θα καλυφθούν οι θέσεις

Οι 10.000 νέες θέσεις µόνιµων διορισµών θα καλυφθούν από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ και διαρθρώνονται ως εξής:
  • 4.451 θέσεις προς κάλυψη µε βάση τον δηµοσιονοµικό κανόνα µία πρόσληψη για κάθε µία αποχώρηση. Σηµειώνεται ότι έγιναν 4.050 αποχωρήσεις µόνιµων εκπαιδευτικών και µελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού µετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, ενώ υπάρχουν 401 ήδη υφιστάµενα κενά λόγω αποχωρήσεων µόνιµου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023.
  • 5.549 επιπλέον θέσεις, καθώς ύστερα από µελέτη των στοιχείων προκύπτει ανάγκη κάλυψης κενών. Η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110.000.000 ευρώ, θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που µέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών. Η µόνιµη κάλυψη 10.000 θέσεων, όπως αναφέρεται, συµβάλλει καθοριστικά στη δηµιουργία ενός σταθερού πυρήνα στο δηµόσιο εκπαιδευτικό σύστηµα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για περαιτέρω επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο µέσω στοχευµένων επιµορφώσεων, ενώ η αναβάθµιση της παρεχό µενης δηµόσιας Παιδείας απαιτεί συνεκτικό πλαίσιο και ολιστική αντιµετώπιση των αναγκών που εντοπίζονται οριζόντια σε όλες τις βαθµίδες σχολικής εκπαίδευσης.


Πού θα γίνουν διορισμοί

1. Στην ειδική αγωγή, όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση µε το προηγούµενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδοµένου ότι την προηγούµενη χρονιά οι διορισµοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

2. Στις ειδικότητες της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης, αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση µε πέρυσι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση οι διορισµοί θα ξεπεράσουν τους 2.800.

3. Στην κάλυψη αναγκών της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων καθηγητών σε όλες τις ειδικότητες. Ο ακριβής αριθµός των διορισµών ανά ειδικότητα θα προσδιοριστεί το αµέσως προσεχές διάστηµα, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.


«Η δηµόσια Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση»


Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε: «Η επένδυση στη δηµόσια Παιδεία αποτελεί την πιο επικερδή επένδυση που µπορεί να κάνει ένα σύγχρονο κράτος. Η χώρα µας δεν έχει χρόνο για χάσιµο και πρέπει να προχωρήσει σε µεταρρυθµιστικές τοµές το συντοµότερο. Σε συνεργασία µε τα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, δηµιουργήσαµε τον χώρο για να προχωρήσουµε στον υψηλότερο αριθµό µόνιµων διορισµών των τελευταίων ετών και δεσµευόµαστε ότι αυτό θα εξακολουθήσουµε να κάνουµε µε όλες µας τις δυνάµεις».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε: «Η δηµόσια Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η στήριξη των σχολείων µας µε διορισµούς µόνιµων εκπαιδευτικών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση και ένα αυτονόητο βήµα για να προσφέρουµε καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για τους µαθητές όλων των βαθµίδων, αλλά ταυτοχρόνως και οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στο διδακτικό τους έργο».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράµµισε: «Η ανακοίνωση 10 .000 διορισµών στην εκπαίδευση αποδεικνύει εµπράκτως τη σηµασία που αποδίδει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ενίσχυση της δηµόσιας Παιδείας».