Στην καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας στη χώρα μας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου για Αυγενάκη: Μη ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές - Τραυματίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών

«Γιατί μιλάμε για εξαήμερη εργασία και δεν μιλάμε για 4ήμερη εργασία; Δεν δίνει τη δυνατότητα ο νόμος κάποιος να δουλέψει τέσσερις μέρες περισσότερες ώρες; Ο νόμος λέει ότι δεν προσβάλλεται το νόμιμο ωράριο εβδομαδιαίας εργασίας, το 40ωρο δεν προσβάλλεται. Έρχεται και καλύπτεται μια κατάσταση που ήταν σε γκρίζα ζώνη, γιατί κάποιοι δουλεύανε αυτή την «6η μέρα», για μένα δεν υπάρχει 6η μέρα υπάρχει πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, διότι αυτή είναι η ουσία. Ερχόμαστε και σωστά νομιμοποιείται η εργασία κάποιου που για έκτακτες συνθήκες και όχι κάθε Σαββατοκύριακο, για έκτακτες συνθήκες θα πάει να δουλέψει και θα πάρει το 40% του ημερομισθίου και αν δουλέψει την Κυριακή και βράδυ μάλιστα, το 140%. Φεύγει αυτή η γκρίζα ζώνη και πάμε σε μια νομιμοποιημένη ζώνη, δηλαδή οι άνθρωποι θα παίρνουν την υπερωριακή τους εργασία, η οποία μέχρι τώρα δυστυχώς δεν φαινόταν πουθενά. Όπως και με τους συνταξιούχους εργαζομένους, τι έγινε μέσα σε ένα χρόνο ανεβήκαμε 120 χιλιάδες συνταξιούχους εργαζομένους; Όχι, δώσαμε το κίνητρο και κάποιοι που ήταν σε μια γκρίζα ζώνη, δεν δηλωνόταν πουθενά και βεβαίως αυτό είχε και αντίκτυπο στα εργατικά ταμεία και τα ασφαλιστικά άρχισε πλέον και δηλώνεται. Η λογική μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν έχει κάποιος το δικαίωμα να αρνηθεί την 6ημερη εργασία, απάντησε: «Μπορεί να το πει, στα πλαίσια όμως των χρηστών ηθών, γιατί δεν μπορεί συνεχώς να αρνείται την εργασία, αλλά δεν αποτελεί και λόγο καταγγελίας της συμβάσεως, γιατί υπάρχει ο νόμος που προστατεύει».


Για το επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ Βελόπουλου και Σαράκη

Στην ερώτηση αν η τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου στη Βουλή για τον κ. Σαράκη και την υπόθεση Novartis δημιουργούν νέα δεδομένα στο θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Καραγκούνης απάντησε: «Η ουσία είναι ότι κρεμάστηκε όλο το πολιτικό σύστημα στα μανταλάκια, υπήρξε αρχειοθέτηση αυτών των υποθέσεων και απ’ ό,τι καταλαβαίνω -ακούω αυτά που λέει ο κ. Βελόπουλος φαίνεται να μην διαψεύδονται από τον κ. Σαράκη- φαίνεται ότι πίσω από αυτή την σκευωρία υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Υπήρξε ένα σχέδιο, υπήρξε μια προσπάθεια κάποιοι να κρεμαστούν στα μανταλάκια και κάποιοι να ωφεληθούν; Εδώ είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Υπήρχε κίνητρο να γίνει όλο αυτό. Κάποιοι είχαν κίνητρο να καταθέσουν πράγματα τα οποία ήταν φανταστικά, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, κρεμάστηκε το πολιτικό σύστημα στα μανταλάκια γιατί δήθεν κάποιοι ήθελαν να επανεκλεγούν με τέτοιους τρόπους και κάποιοι πήραν χρήματα».

«Δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων για την Novartis;», διερωτήθηκε.

«Στρέψαμε το βλέμμα προς τα πολιτικά πρόσωπα και αφήσαμε τα υπόλοιπα, γίνανε ακόμα και παραγραφές κάποιων παραγόντων όπως γιατρών και άλλων. Πολλών παραγράφησαν οι ευθύνες τους, γιατί εμείς φωνάζαμε να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση Novartis που πράγματι υπάρχει ζήτημα, υπήρχε σκάνδαλο αλλά ποιους αφορούσε αυτό το σκάνδαλο. Είχανε στρέψει όλα τα βλέμματα στα πολιτικά πρόσωπα για να εξυπηρετήσουν τους όποιους σκοπούς, αρχειοθέτησε η ίδια η Εισαγγελία που έκανε την έρευνα και από εκεί και πέρα κάποιοι επωφελήθηκαν όλης αυτής της ιστορίας. Νομίζω ότι επειδή το πράγμα παίρνει μια νέα διάσταση να δούμε πως θα αξιολογηθεί η όλη κατάσταση. Στα πλαίσια του νόμου να δούμε το άλλο θα κάνουμε», επισήμανε.

Για τον εξορθολογισμό των επιδομάτων, είπε: «Θα γίνει εκτεταμένος διάλογος. Τα ερωτήματα είναι τα εξής μπορεί να παίρνει το ίδιο επίδομα ανεργίας κάποιος που δουλεύει 20-30 χρόνια και κάποιος που τώρα έπιασε δουλειά; Το επίδομα μήπως πρέπει να καταβάλλεται περισσότερο όταν μπαίνεις στην ανεργία και να μειώνεται όσο τελειώνει η ανεργία δηλαδή να κινητροδοτήσεις τον άνεργο να αρχίσει να ψάχνει δουλειά; Αυτά είναι καλές πρακτικές του εξωτερικού... Το επίδομα ανεργίας είναι να σου δώσει τη δυνατότητα να ψάξεις για καινούργια δουλειά. Όλα αυτά θα γίνουν μέσα από εκτεταμένη συζήτηση».


Για το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε: «Το θέμα αυτή τη στιγμή της ονοματολογίας για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πρόωρο και υπό μια έννοια θεσμικά όχι ευπρεπές απέναντι στον οποιονδήποτε πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά σύντομα αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει και το κάθε κόμμα θα καταθέσει την άποψή του».

Ο Κώστας Καραγκούνης στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή                           05 -07-24