Την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το “ομιχλώδες τοπίο” που έχει δημιουργηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μετά τις εκλογές επισήμανε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εσωκομματικές εντάσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να επανεξεταστεί το πολιτικό και προγραμματικό πεδίο του κόμματος και να αποφευχθούν πληγές στη βάση των υποστηρικτών. Ειδικά, επεσήμανε τη συζήτηση για τα «δήθεν μαύρα», τον τρόπο που έκλεισε το καθημερινό φύλλο της Αυγής χωρίς διαβούλευση, και τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ζητήσει συγγνώμη.

Για την Κεντρική επιτροπή

Σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τόνισε την ανάγκη γεφύρωσης των διαφορών και δημιουργία ενός πιο ισχυρού και οργανωτικά δυνατού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Επεσήμανε ότι το κόμμα έχει την ευθύνη να αναλάβει την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου πολιτικού χώρου, δεδομένου του εκλογικού αποτελέσματος.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε ότι το κόμμα πρέπει να εστιάσει στον πολιτικό προσανατολισμό, τις πολιτικές συμμαχίες και τη λειτουργία του κόμματος. Θεωρεί ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα αποπροσανατόλιζε το κόμμα από τα πραγματικά ζητήματα.

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τη νέα ηγεσία του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εμπλακεί στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά πιστεύει ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός, θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των κομμάτων.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  05-07-24

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Όλο αυτό το οποίο έχουμε ζήσει μετεκλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έχει στοιχεία ενός ομιχλώδους τοπίου το οποίο πρέπει με αποφασιστικό τρόπο να ξεκαθαριστεί με καθαρές κουβέντες στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Θα είχαμε αποφύγει πολλά λάθη και της τελευταίας στιγμής αλλά και λάθη όχι της τελευταίας στιγμής αν συνεδριάζαμε πιο τακτικά.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Πρέπει να ξανασυζητήσουμε το πεδίο του πολιτικού και προγραμματικού μας λόγου όλα αυτά είναι κρίσιμα στοιχεία και δεν πρέπει να ανοίγουμε πληγές στον κόσμο της κοινωνικής μας βάσης. Όλη αυτή η συζήτηση με τα δήθεν μαύρα, ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε το καθημερινό φύλλο της Αυγής χωρίς να γίνει συζήτηση, οι αναφορές του σημερινού προέδρου στον Αλ. Τσίπρα έχουνε πληγώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, την κοινωνική μας βάση και νομίζω ότι πρέπει να ζητηθεί μια μεγάλη συγνώμη από όλους εμάς.

ΔΗΜ: Συγνώμη από ποιον, από όλους σας;

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Στο συγκεκριμένο αναφέρομαι στον Στ.Κασσελάκη για την αναφορά στον Τσίπρα, στα υπόλοιπα ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Αναφερόμενος στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Υπάρχει ανάγκη να πέσουν οι τόνοι, υπάρχει ανάγκη να πολιτικοποιηθεί ο διάλογος, υπάρχει ανάγκη να γεφυρωθούν οι διαφορές, υπάρχει ανάγκη για έναν πιο ισχυρό και οργανωτικά δυνατό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος έχει την ευθύνη και από το εκλογικό αποτέλεσμα να πάρει την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε την πραγματική συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή του πολιτικού προσανατολισμού, των πολιτικών συμμαχιών και της λειτουργίας του κόμματος, νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα αποπροσανατόλιζε το κόμμα και τον ευρύτερο χώρο από τη συζήτηση και τα πραγματικά ζητήματα και διλλήματα που έχει. Άρα νομίζω ότι είναι θέμα όχι προσώπων αλλά πλαισίου λειτουργίας και επειδή τα κόμματα δεν είναι ενός ανδρός αρχή αλλά είναι συλλογικά υποκείμενα πρέπει να ρίξουμε πάρα πολύ μεγάλο βάρος σε αυτό.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είναι αυτονόητο ότι εγώ στην κούρσα για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορώ να μιλήσω και να εμπλακώ. Η άποψή μου είναι ότι όποιος και να είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.