Στα µέσα της δεκαετίας του ’90, ένας νέος που µόλις είχε τελειώσει τις σπουδές του ως τοπογράφος µηχανικός στο ΤΕΙ Αθηνών έδειχνε έντονη δραστηριοποίηση στη Νεολαία της Νέας ∆ηµοκρατίας, αλλά κυρίως έδειχνε να τον ενδιαφέρει να γίνει γνωστός στην Κρήτη.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν µέλος της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ στα ΤΕΙ και της ΟΝΝΕ∆, αλλά περισσότερο χρόνο αφιέρωνε στις φοιτητικές ενώσεις και στις οργανώσεις Νεολαίας του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την περίοδο διετέλεσε πρόεδρος της Φοιτητικής Ενωσης Κρητών Αττικής, µέλος του ∆.Σ. της Παγκρήτιας Ενωσης Αθηνών, ιδρυτικό µέλος και πρόεδρος της Παγκρήτιας Νεολαίας και πρόεδρος του Παγκόσµιου Συµβουλίου Κρητικών Νεολαιών! Παράλληλα, είχε αναπτύξει µια πολιτική σχέση µε τον τότε βουλευτή Ηρακλείου της Ν.∆. Μανώλη Κεφαλογιάννη και δεν έκρυβε τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Επαγγελµατικά, εργάστηκε ως εργοδηγός δηµοσίων έργων και στη συνέχεια ως στέλεχος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, µέχρι που το 2001 ίδρυσε την εταιρεία Επιχειρείν Ε.Ε., Σύµβουλοι Επιχειρήσεων και Τεχνικών Μελετών, µε έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης.

Το 2004 πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στον νοµό, χωρίς να εκλεγεί, κάτι που πέτυχε στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2007. Οι φήµες τότε έλεγαν ότι η σχέση του µε τον Κεφαλογιάννη είχε διαρραγεί, καθώς ο τελευταίος είχε ενοχληθεί µε την πολιτική «αυτονόµηση» του Αυγενάκη. Μόλις τρία χρόνια µετά την εκλογή του για πρώτη φορά µε τη Ν.∆., ο βουλευτής Ηρακλείου διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Οµάδα, µε τον ίδιο να µαθαίνει την είδηση από το µεσηµεριανό δελτίο ειδήσεων του Mega και να καταγγέλλει τότε τον Αντώνη Σαµαρά ότι η κίνηση αυτή έγινε «στο πλαίσιο µιας προαποφασισµένης εκκαθαριστικής επιχείρησης του κόµµατος από όσους βουλευτές ο κ. Σαµαράς δεν θεωρεί απόλυτα υποταγµένους στην εσωστρεφή και παρωχηµένη αντίληψή του για την πολιτική».

Δριμεία κριτική

∆ύο µήνες αργότερα και συγκεκριµένα στις αρχές του 2011, ο Αυγενάκης –που είχε αναπτύξει καλές σχέσεις µε την οικογένεια Μητσοτάκη στην Κρήτη– ανακοινώνει την προσχώρησή του στο νεοπαγές κόµµα της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας, µε πρόεδρο την Ντόρα Μπακογιάννη. Επί ενάµιση χρόνο ασκεί δριµεία κριτική στην υπό τον Αντώνη Σαµαρά Νέα ∆ηµοκρατία, µε έµφαση στην κρατική χρηµατοδότηση και στον δανεισµό του κόµµατος, αλλά τον Ιούνιο του 2012 επιστρέφει µαζί µε την Μπακογιάννη στο κόµµα και επανεκλέγεται βουλευτής Ηρακλείου.

Στη συγκυβέρνηση Ν.∆.-ΠΑΣΟΚ δεν αξιοποιείται, ωστόσο µετά την ήττα τον Ιανουάριο του 2015 αρχίζει η σταδιακή ανέλιξή του στο κόµµα. Πρώτα αναλαµβάνει τοµεάρχης Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων, ενώ µε την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία τοποθετείται αναπληρωτής γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας και τον Απρίλιο του 2016 εκλέγεται γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆. Η εποµένη των εκλογών του 2019 τον βρήκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισµού, µε αρµοδιότητα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισµού, όπου µεταξύ άλλων προσπάθησε να κρατήσει τις παραδοσιακά δύσκολες ισορροπίες στον χώρο του ποδοσφαίρου, όχι πάντοτε µε επιτυχία. Στη διάρκεια της θητείας του προκάλεσε, εµµέσως βέβαια, τη διαγραφή ενός άλλου βουλευτή της Ν.∆. και συγκεκριµένα του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, που απείλησε ότι θα γινόταν ανεξάρτητος αν έπεφτε κατηγορία στο πρωτάθληµα ο ΠΑΟΚ…

Η εποµένη των εκλογών του 2023 τον βρήκε αναβαθµισµένο, για πρώτη φορά σε θέση υπουργού και συγκεκριµένα στην ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Στον πρόσφατο ανασχηµατισµό, ωστόσο, «πλήρωσε» την κακή κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις καθυστερήσεις σε ορισµένες πληρωµές και αποζηµιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων και την ανάγκη να υπάρξει ένα «restart» µετά τις εκτεταµένες αγροτικές κινητοποιήσεις του περασµένου χειµώνα, και αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Τσιάρα.


Κακή εντύπωση

Τα νεύρα από την αποµάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήµα ήταν µάλλον πολλά και –ατυχώς για τον ίδιο– αποφάσισε να ξεσπάσει σε έναν υπάλληλο του αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που απλά έκανε τη δουλειά του. Παρόλο που αυτό έγινε την περασµένη Παρασκευή και µεσολάβησαν πέντε ηµέρες µέχρι τη δηµοσιοποίηση του σχετικού βίντεο, ο ίδιος δεν ανέλαβε κάποια πρωτοβουλία στο ενδιάµεσο, κάτι που προκάλεσε πολύ κακή εντύπωση στο Μέγαρο Μαξίµου όταν µαθεύτηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης µάλιστα πληροφορήθηκε για το συµβάν και είδε το βίντεο τα χαράµατα της Τετάρτης, καθ’ οδόν για µια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο αµαξοστάσιο του ΟΣΥ στου Ρέντη, και εξοργίστηκε διπλά: πρώτον και κυριότερο για την απρεπή συµπεριφορά του βουλευτή και δεύτερον γιατί το γεγονός αυτό ήρθε σε µια περίοδο όπου µετά τον ανασχηµατισµό ο πρωθυπουργός επιχειρεί να βάλει την κυβέρνηση και το κόµµα σε νέο, πιο ταχύ και αποτελεσµατικό βηµατισµό. Αµέσως µετά την επιστροφή από του Ρέντη, στον «πρωινό καφέ», λίγο µετά τις 8.30 στο Μέγαρο Μαξίµου, όλοι κατάλαβαν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε λάβει τις αποφάσεις του και η διαγραφή Αυγενάκη ήταν θέµα ωρών.

Ακολούθησε η συνάντηση µε τον γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν.∆., Σταύρο Καλαφάτη, που διήρκεσε λιγότερο από 15 λεπτά, µε τον βουλευτή Ηρακλείου να επιµένει πως δεν χειροδίκησε και πως είχε ζητήσει δηµόσια συγγνώµη…

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ