Πρωτοβουλίες κατά τη δεύτερη θητεία της προκειµένου να αντιµετωπιστούν οι αθέµιτες πρακτικές πολυεθνικών, που τιµολογούν διαφορετικά ίδια ή παραπλήσια προϊόντα στις χώρες της ΕΕ, δεσµεύεται να αναλάβει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Απαντώντας στην επιστολή που της έστειλε τον Μάιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει το πρόβληµα και δηλώνει ότι αναθέτει στις υπηρεσίες της Κοµισιόν να συλλέξουν στοιχεία από έρευνες, µελέτες και αναλύσεις για το ζήτηµα, σε στενή συνεργασία µε τις Αρχές των κρατών-µελών.

Με βάση τα δεδοµένα που θα προκύψουν, οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διάλογο µε όλους τους εµπλεκόµενους, ενώ υπό εξέταση θα βρεθούν εταιρικές πρακτικές και ρυθµιστικοί κανόνες που ίσως ευνοούν την εµφάνιση Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισµών, δηλαδή εµποδίων στην ελεύθερη ροή αγαθών σε ορισµένες χώρες της ΕΕ. Στην επιστολή της η Φον ντερ Λάιεν προαναγγέλλει ότι κατά τη δεύτερη θητεία της στην Κοµισιόν θα εξεταστούν πιθανά µέτρα κατά των περιορισµών αυτών.

«Τα ευρήµατα θα µας επιτρέψουν να εξετάσουµε διαφορετικές επιλογές, σε πεδία όπως ο ανταγωνισµός ή οι κανόνες της ενιαίας αγοράς, µε στόχο να αντιµετωπίσουµε τέτοιες άδικες πρακτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή. Υπενθυµίζει δε το πρόστιµο 337.500.000 ευρώ που επιβλήθηκε τον Μάιο στη Mondelez για παρεµπόδιση διασυνοριακού εµπορίου προϊόντων σοκολάτας, µπισκότων και καφέ µεταξύ των κρατών-µελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισµού της ΕΕ.

Τότε η ανακοίνωση της Κοµισιόν υπογράµµιζε ότι «οι εδαφικοί περιορισµοί εφοδιασµού από τους προµηθευτές αποτελούν ένα είδος µη ρυθµιστικών φραγµών για την εύρυθµη λειτουργία της ενιαίας αγοράς». Παλιότερα (το 2019) η Κοµισιόν είχε επιβάλει πρόστιµο στην AB InBev για παρόµοιες παραβάσεις.

«Ευχαριστώ, Κυριάκο»

Παραδέχεται όµως ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω παρεµβάσεων: «Οι Γεωγραφικοί Εφοδιαστικοί Περιορισµοί που επιβάλλουν µεγάλοι προµηθευτές αποτελούν πράγµατι λόγο προβληµατισµού: εµποδίζουν τις εταιρείες λιανικής πώλησης να κάνουν αποτελεσµατική χρήση της ενιαίας αγοράς και επιβάλλουν διακρίσεις στις τιµές πώλησης µεταξύ των καταναλωτών, όπως παρατηρείται για συγκεκριµένα προϊόντα στα κράτη-µέλη, συµπεριλαµβανοµένης της Ελλάδας», υποστηρίζει στην επιστολή της. Ευχαριστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «πολύτιµη συνεισφορά» του και για τις λύσεις που πρότεινε στην επιστολή του.

Επισηµαίνει ότι αντίστοιχη έκκληση προς την Κοµισιόν περιλαµβάνουν και τα συµπεράσµατα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συµβουλίου. Και ενηµερώνει ότι ήδη ανατέθηκε στις κοινοτικές υπηρεσίες να συγκεντρώσουν τα σχετικά στοιχεία και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε αναλύσεις και προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσουν στην επόµενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειµένου να προωθηθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή