Την προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες την 6η Οκτωβρίου ανακοίνωσε στην ΚΠΕ της προηγούμενης Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκης.

Κάνοντας απολογισμό της πορείας από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, ανέλαβε την ευθύνη για την μη επίτευξη του στόχου της δεύτερης θέσης, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς κάθε αποδέκτη ότι δεν θα επιτρέψει να αποτελέσει η διαδικασία «παρέλαση προσωπικών φιλοδοξιών», ότι παρέλαβε κόμμα και δεν πρόκειται να το παραδώσει ως συνιστώσα.

Την ίδια στιγμή, οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Κανελλάκης, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους νασυμμετάσχουν στην κούρσα για το χρίσμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στόχος είναι να ακολουθηθεί το πρότυπο του 2017 και 2021, δηλαδή να μπορούν να ψηφίσουν και φίλοι του κόμματος. Προς ώρας, τα μέλη υπολογίζονται σε περίπου 180.000 με τον πήχη να τίθεται στην συμμετοχή των 300.000,

Το μήνυμα της βάσης του ΠΑΣΟΚ

Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα και σχεδόν 100 ημέρες πριν τις κάλπες, η βάση του κόμματος μιλά στο ΚΑΡΦΙ αναφορικά με την απόφαση προσφυγής σε κάλπες, την ανάγκη για ενότητα και συσπείρωση του κόμματος αλλά και το στοίχημα της επόμενης ημέρας που θα σφυρηλατηθεί μέσα από τη διαδικασία.

Θεοχάρης Θάνος: Το ΠΑΣΟΚ είναι υπεράνω προσώπων

Εύχομαι να έχουμε μια γόνιμη πολιτική διαδικασία με μεγάλη συμμετοχή, που δεν θα τραυματίσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους μας.Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν όλες οι πλευρές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπεράνω προσώπων. Την επόμενη μέρα οι “νικητές” θα χρειάζονται τους εσωκομματικούς τους “αντιπάλους” εξίσου με τους συμμάχους, για να μεγαλώσει το κόμμα ακόμα περισσότερο.

Επιβάλλεται ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Ενότητα στην πράξη και όχι στα λόγια. Όχι άλλος εμφύλιος αλληλοσπαραγμός στα κανάλια και στα social media. Όποιος και αν εκλεγεί δεν υπάρχει fast track για την εξουσία. Αυτοσκοπός είναι η βοήθεια στην κοινωνία. Εάν το καταφέρουμε αυτό, θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η εσωκομματική ισοπέδωση συνιστά πολιτικό χαρακίρι. Πιστεύω ότι όποιος δεν θεωρεί σημαντική άνοδο από το 4% στο 8% και από το 8% στο 13% δεν “μάτωσε” για αυτήν.

Ναι στην διεύρυνση και στις υγιείς πολιτικές συνεργασίες. Όχι στα μορφώματα λυκοφιλιών με μοναδικό συνδετικό στοιχείο τις συμφωνίες για καρέκλες. Η πολιτική ατζέντα που αρχίζει και τελειώνει στο «Να πέσει ο Μητσοτάκης» είναι διάτρητη, κοντόφθαλμη και επικίνδυνη.

Γραμματέας Ν.Ε. Κορινθίας


Κωνσταντινίδου Πάττυ: Να διατηρήσουμε ενότητα και πολιτική αυτονομία

Το διακύβευμα της αναμέτρησης είναι η διαμόρφωση του μέλλοντος του κόμματος και η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στην πολιτική σκηνή της χώρας, ώστε να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν.

Χρέος μας ως τις εκλογές είναι να ενθαρρύνουμε τη μαζική συμμετοχή των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την προσέλκυση μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων στις εσωκομματικές διαδικασίες. Η αυξημένη συμμετοχή θα είναι απόδειξη της σημασίας και της δυναμικής του πολιτικού μας χώρου.

Μετά τις εκλογές, θα πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο το κόμμα και την λειτουργία του, ώστε να γίνει ικανότερο να συγκεντρώσει τις απαραίτητες δυνάμεις για να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως τώρα -ας μη ξεχνούμε που είμασταν και τι καταφέραμε-, αλλά έχουν γίνει και λάθη κυρίως επικοινωνιακά και λειτουργίας των τομέων.

Είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε την ενότητα και την πολιτική μας αυτονομία, να γίνουμε ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ. Να επικεντρωθούμε στις πολιτικές μας, δηλώνοντας σαφώς την ταυτότητα και το όραμα μας για μια άλλη Ελλάδα. Με αφοσίωση στις αρχές μας, θα οικοδομήσουμε μια μεγάλη παράταξη που θα ανατρέψει την συντήρηση και θα φέρει την ελπίδα και την αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός".

Γραμματέας Ν.Ε. Δράμας


Μαλάκος Γιάννης: Ενωμένοι μέσα από ένα ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή

Η εκλογική αναμέτρηση πρέπει να είναι ένα προσκλητήριο συμμετοχής προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Να αναζητήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Να επικοινωνήσουμε με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και επιτέλους να ακούσουμε από αυτούς. Μία γιορτή της δημοκρατίας που θα μας δώσει ως χώρο τη δύναμη, να διεκδικήσουμε την εξουσία στις εκλογές του 2027.

Οι εκλογές να είναι η επικύρωση μιας μεγάλης ανοιχτής πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε σεβασμό των οργανωτικών διαδικασιών και των μετέπειτα πολιτικών αποφάσεων, αφού πρώτα βάλουμε οι ίδιοι, πρώτοι από όλους, το πολιτικό πλαίσιο και τις πολιτικές ιδέες που εκφράζει ο χώρος μας. Θέτουμε τους στόχους και το όραμα που έχουμε για την Ελλάδα πρωταγωνίστρια, ισχυρή και πετυχημένη. Μέσα από μία ισχυρή παράταξη που έβαλε πλάτη στα δύσκολα χρόνια της χώρας μας , μέσα από ένα δημοκρατικό κίνημα ισχυρό, μέσα από ένα ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή που μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.

Και θα το καταφέρουμε μέσα από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Γραμματέας Ν.Ε. Λάρισας


Μαραζίδης Χρόνης: Χρέος μας να διαφυλάξουμε την ενότητα

Πάντα αποτελεί ορθή πολιτική επιλογή και απόφαση η επίλυση ζητημάτων που άπτονται της έκφρασης των επιλογών της βάσης. Η εκλογική διαδικασία παρέχει στα μέλη και φίλους της παράταξης να εκφράσουν με τον πιο δημοκρατικό τρόπο την επιλογή τους, διαλύοντας οποιαδήποτε «σύννεφα» έχουν δημιουργηθεί.

Ωστόσο, χρέος και ευθύνη όλων μας είναι να διαφυλάξουμε στο ακέραιο την ενότητα και την ομόνοια στο εσωτερικό του κόμματος. Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε σε καταστάσεις ή πρόσωπα να μας οδηγήσουν σε εσωστρεφείς καταστάσεις, που όχι απλά δεν ωφελούν, αλλά και αδικούν τα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Ιδίως δε αν λάβουμε υπόψιν ότι ο λαός έχει εκτιμήσει το πρόγραμμά μας, γεγονός που εκφράστηκε με την διαρκώς ανοδική μας πορεία.

Υποχρέωσή μας είναι να περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου, η οποία θα προσδώσει επιπλέον κύρος στην δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. και θα μας παράσχει την ευκαιρία να αναδείξουμε περαιτέρω μέσω του προγράμματός μας τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, θα μας εφοδιάσει με περισσότερη δύναμη για ελπιδοφόρους αγώνες, με ήθος και συνέπεια προς τις δημοκρατικές αξίες, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο, για ένα καλύτερο αύριο.

Γραμματέας Ν.Ε. Έβρου


Σερέπας Αγαθάγγελος: Η επόμενη ημέρα να βρει το κίνημα ενωμένο

Στην Δυτική Αττική παρότι στις Ευρωεκλογές είχαμε άνοδο κατά 1,5% περίπου σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, εντούτοις δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Το αποτέλεσμα προέκυψε από τον προσωπικό αγώνα όλων των τοπικών στελεχών που από την αγάπη τους στο Κίνημα έτρεξαν μόνοι τους.

Στην ξεχασμένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. περιοχή μας, δεν δόθηκε από το κεντρικό ΠΑΣΟΚ η απαραίτητη μέριμνα, αφού στην Δυτική Αττική των ''χιλίων προβλημάτων'' δεν υπάρχει εκλεγμένος βουλευτής. Πιστεύω πως και στην περιοχή μας, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία, γι’αυτό και πρέπει να αλλάξει άρδην η πολιτική μας σε αυτό το κομμάτι. Ελπίζω η επόμενη ημέρα, να βρει το Κίνημα ενωμένο. Όποιος-(α) και αν εκλεγεί Πρόεδρος πρέπει να στηριχτεί απ’ όλους μας, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουμε.

Το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, είναι το ΠΑΣΟΚ να βγει πιο δυνατό, για ν’ αποτελέσει τον ισχυρό πόλο για την ανασυγκρότηση στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Γραμματέας Ν.Ε. Δυτικής Αττικής


Τρέντσιος Γιώργος: Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη

Η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, περήφανο και κυρίαρχο, μέσα από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας, πρέπει να σταθεί στα πόδια του και να ορθώσει το πραγματικό του ανάστημα, να διορθώσει τις αδυναμίες του, να εκφράσει τους Έλληνες του μόχθου, της παραγωγής, της εργασίας και να αποτινάξει τη χώρα από συντηρητικές και καθεστωτικές δυνάμεις.

Στη νέα αυτή πορεία προέχουν συσπειρώσεις κι όχι κατακερματισμός. Συλλογική προσπάθεια κι όχι προσωπικές φιλοδοξίες. Δημόσιος διάλογος, προγραμματικός λόγος, δημοκρατικές διαδικασίες. Η ηθική, η αξιοπρέπεια και η περηφάνια μας, δεν μας επιτρέπουν εκπτώσεις στα θεμελιώδη ζητήματα της πολιτικής μας. Οι υποψήφιοι Πρόεδροι αλλά και η βάση, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ενότητα. Η μεγάλη συμμετοχή των μελών και των φίλων στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου θα είναι το εχέγγυο για την επόμενη μέρα, η οποία πρέπει να βρει το ΠΑΣΟΚ έτοιμο με ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση.

Πάμε όλοι μαζί να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη και να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στις Ελληνίδες και στους Έλληνες!

Γραμματέας Ν.Ε. Σερρών

Χατζόγλου Νίκος: Πολιτική αυτονομία και αξιακή ανανέωση των στελεχών

Στις 6 και 13 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οδηγούμαστε σε μία ακόμη εκλογική μάχη αυτή την φορά εσωκομματική μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα ενάμιση έτους .

Στο χρόνο που απομένει είναι σημαντικό να επικρατήσει ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων αλλά και των στελεχών, να αποφευχθούν φαινόμενα εσωστρέφειας και τοξικότητας ώστε να γίνει, όσο πιο κατανοητές, στα μέλη και στους φίλους του κινήματος οι θέσεις των εν δυνάμει προέδρων για το που θέλουν να το οδηγήσουν την επόμενη μέρα. Τεράστια σημασία αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ να βγει από αυτή την εκλογική διαδικασία ενωμένο για να συνεχιστεί η πολιτική του αυτονομία και την αξιακή ανανέωση των στελεχών του.

Ευελπιστούμε η 7η ή 14η Οκτωβρίου να βρει το κίνημα ακόμη πιο δυνατό συνεχίζοντας την αντιπολίτευση με προτάσεις για την καλυτέρευση της ζωής των πιο αδύναμων και φτωχότερων Ελλήνων, με προοπτική το 2027 να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Γραμματέας Ν.Ε. Κοζάνης

Δημοσιεύτηκε στο ΚΑΡΦΙ