Στον απόηχο του κειμένου-φωτιά, με το οποίο ζητείται από μέλη της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η διενέργεια δημοψηφισμάτων το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης «άνοιξε τα χαρτιά του» ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην ΚΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθετήθηκε εφ'όλης της ύλης, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις τόσο για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, άφησε σκληρές αιχμές στους διαφωνούντες, έθεσε προς ψήφιση τις προτάσεις του για έναν ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι εντελώς διαφορετικός, εφόσον αυτές υλοποιηθούν, ενώ από τα «πυρά» δεν ξέφυγε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο εννόησε πως αφήνει να μιλούν άλλους εξ ονόματός του, σε αντίθεση με τον ίδιο, που - όπως υποστήριξε - δεν έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, ενώ σε οξείς τόνους επέμεινε πως «δεν θέλω κόλακες».

Έδωσε επίσης τη δική του απάντηση στα όσα του προσάπτονται περί αδράνειας των οργάνων, λέγοντας πως «από την ώρα που εξελέγην Πρόεδρος, μαζί με την σημερινή σε εννιά μήνες έχει συνεδριάσει 6 φορές η Κεντρική Επιτροπή και η ΠΓ πολύ περισσότερες», ενώ αναφέρθηκε και στην άμεση εκλογή υποψήφιων ευρωβουλευτών από την βάση, για την οποία «είναι υπερήφανος», ενώ σημείωσε πως τα πάντα είχαν εγκριθεί στην Κεντρική Επιτροπή και το Συνέδριο του κόμματος.

«Γιατί μπορεί να έχω κάνει λάθη, αλλά υποκριτής δεν είμαι», είπε χαρακτηριστικά.

Ομιλία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Κασσελάκης για Κεντροαριστερά: Τραγέλαφος οι συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες

«Οι συγκλίσεις πρέπει να γίνουν με διαφάνεια, διατηρώντας την αυτοτέλεια των κομματικών σχηματισμών», είπε. Σε ό,τι αφορά συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, είπε ότι είναι ατελέσφορες, κάνοντας λόγο για την ένωση... του τράγου με την έλαφο, με το μόνο που θα κάνει να είναι η τραγέλαφος, το συνώνυμο του γελοίου, ενώ σχολίασε με χιούμορ «είδατε πόσο βελτιώθηκαν τα ελληνικά μου».

«Ενώσεις δια της συγκολλήσεως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα κόμμα στην εξουσία, όσο διεφθαρμένο και αν είναι», σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως οι συγκλίσεις στην Κεντροαριστερά πρέπει να γίνουν από τα κάτω προς τα πάνω.

Είπε ειδικότερα πως «το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο, καθώς θα αθετούσα την υπόσχεσή μου ότι «ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΩ ΠΟΤΕ!».

«Δεν ήμουν, δεν είμαι και δεν θα είμαι ποτέ δέσμιος κάποιου συμφέροντος», είπε, λέγοντας πως «Για αυτό όταν μου επιτίθενται έτσι λυσσαλέα, γυρνάω και σας λέω: στην πραγματικότητα δεν επιτίθενται σε μένα. Σε εσάς και στον λαό επιτίθενται!».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κανονικό κόμμα εξουσίας» - «Βολές» στη Νέα Αριστερά

Σε σχέση με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, είπε: «Θα σας στεναχωρήσω, αλλά δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας.

Το διέκριναν σωστά οι ψηφοφόροι το 2019, όταν μας έδωσαν 31,5%, φωνάζοντας μας συγχρόνως «ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΛΑ!». Και για τον ίδιο λόγο μας γκρέμισαν στο 17,8%, ενώ ήμασταν κόμμα αντιπολίτευσης και δεν είχαμε, υποτίθεται, φθορά.

Όπως όμως αποδείχθηκε, είχαμε τεράστια φθορά, επειδή ακριβώς η κομματική νομενκλατούρα έδινε καθημερινά μάχες χαρακωμάτων για τη δική της επιβίωση, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων την απαίτηση να τα ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ.

Το που είναι σήμερα όλοι αυτοί, νομίζω πως δεν χρειάζεται να σας το πω… Το έδειξε και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών: εξακολουθούν μεν να απολαμβάνουν τον βουλευτικό τους μισθό, καθώς φεύγοντας πήραν μαζί τους και τις βουλευτικές τους έδρες, -τις δικές σας έδρες- ωστόσο πλέον έχουν απωλέσει κάθε νομιμοποίηση. Όχι μόνο ηθική, αλλά και πολιτική», εξαπολύοντας βολές στη Νέα Αριστερά.

kentrik8
kentriki1
kentriki2
kentriki3
kentriki4
kentriki5
kentriki6
kentriki7


«Να υπηρετήσουμε τους πολίτες, όχι την προσωπική μας ατζέντα»

Συνέχισε, δε, θέτοντας επί τάπητος τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικά ζητήματα:

«Αν και είμαι βέβαιος ότι θα ακουστούν πολλές παραγωγικές προτάσεις στην πορεία προς το Καταστατικό μας Συνέδριο, εντούτοις θα ήθελα κι εγώ να καταθέσω ορισμένες σκέψεις που συνδέονται με τις επικείμενες πολιτικές πρωτοβουλίες μας στο Κοινοβούλιο πάνω στα θέματα που πραγματικά απασχολούν την κοινωνία.

Διότι οι άνθρωποι που μας ψηφίζουν -πιστέψτε με- το μόνο που περιμένουν από εμάς, είναι να δουν την ψήφο τους να πιάνει τόπο με θετικές πρωτοβουλίες.

Δεν νοιάζονται για την ατομική ατζέντα κανενός μας.

Μετά τις προτάσεις νόμου για την ακρίβεια και το φορολογικό έρχονται κι οι προτάσεις νόμου για την ολιστική ρύθμιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους με όρους κοινωνίας και όχι funds. Καθώς και η πρόταση νόμου για την άμεση αντιμετώπιση της «πανδημίας ακρίβειας» που πλήττει τη μίσθωση κατοικίας. Καθώς και πρόταση νόμου που θα στηρίξει τον κόσμο του πολιτισμού, τους ανθρώπους που έχουν παραγκωνιστεί από τη Νέα Δημοκρατία ακριβώς επειδή πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας ενώ την ωθούν προς την πρόοδο.

Κι αυτά θα συμβούν άμεσα, δημιουργώντας μια πεντάδα πολύ ισχυρή που θα εξωθήσει μια αποτυχημένη κυβέρνηση στα όρια της αντοχής της, εάν υποστηριχτούν πραγματικά και χωρίς προσκόμματα κι από τ’ άλλα προοδευτικά κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξε την ατζέντα της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων και κατέθεσε πρώτος τον οδικό χάρτη για να έχει επιτυχία και για να αποδώσει καρπούς μια μεγάλη προσπάθεια.

Με τέτοιες προτάσεις στη Βουλή, Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αυτός που εγγυάται την σύγκρουση με όλα τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, αλλά και με την προπαγάνδα που τα στηρίζει και η οποία έχει οδηγήσει τους συμπολίτες μας σε παραίτηση».

Σημείωσε, δε, πως για τις προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνοι είναι όλοι για τον σχεδιασμό τους:

«Ποιος όμως θα τα σκεφτεί και θα τα επεξεργαστεί όλα αυτά; Μόνον εμείς που είμαστε εδώ; Είμαστε μεν εκλεγμένοι άμεσα από την κοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά δεν κατέχουμε τη μοναδική αλήθεια και σίγουρα το φορτίο του πολιτικού μας έργου δεν μας επιτρέπει να διατηρούμε πάντα επαφή με τις επιστημονικές και τεχνοκρατικές εξελίξεις, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Η απάντηση είναι: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα τα σκεφτούμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα τα επεξεργαστούμε και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα τα υλοποιήσουμε. Συλλογικά και ρηξικέλευθα. Εσείς, εγώ, όλα τα μέλη και οι φίλοι μας, όλοι εκείνοι και εκείνες που μας έκαναν την τιμή να μετέχουν στα που έχουμε σχηματίσει και σχηματίζουμε».

Οι 6 προκλήσεις - «Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε χιλιοστό εθνικής κυριαρχίας»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 6 προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, αναφερόμενος και στη Βόρεια Μακεδονία, εξαπολύοντας αιχμή και προς τον Αντώνη Σαμαρά και τα όσα είπε στο Πολεμικό Μουσείο. Είπε ειδικότερα:

«Πρώτα από όλα την πλήρη μεταρρύθμιση και θεσμική θωράκιση ενός κράτους δικαίου αντάξιου προηγμένης ευρωπαϊκής χώρας και όχι χώρας έρμαιου παρεών και διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, έτσι ώστε να κατακτήσουμε μίαν Ελλάδα ανταγωνιστική που δεν θα περιορίζεται να ζει με ότι περισσεύει από τους άλλους, αλλά που θα παράγει πλούτο και εγχώρια προστιθέμενη αξία ικανή να φέρει πίσω τα παιδιά μας και να επιτρέψει επιτέλους στην χώρα μας να γεννιούνται πολλά νέα παιδιά.

Και εδώ κάπου έρχεται η τρίτη μεγάλη πρόκληση.

Η τρίτη μεγάλη πρόκληση, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης. Η Ελλάδα δεν λιγοστεύει μόνο οικονομικά επί Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από ανθρώπους μετά τη χρεωκοπία της.

Γιατί στους 600-700.000 νέους που έφυγαν κατά την περίοδο της κρίσης, πρέπει να προσθέτουμε και τους ανθρώπους που δεν γεννιούνται πια σε αυτή την χώρα.

Το πρόβλημα αυτό απειλεί την υπόσταση της πατρίδας και δεν λύνεται με μια λογική επιδομάτων όταν την ίδια στιγμή δεν υπάρχει μέριμνα του δημοσίου για την ανατροφή των παιδιών, για την πλήρη και δωρεάν εκπαίδευση τους, για την ψυχολογική και κοινωνιολογική στήριξη του θεσμού της οικογένειας. Και σε κάθε περίπτωση δεν λύνεται όταν δυο νέοι άνθρωποι αποφασίσουν να περπατήσουν μαζί την ζωή και οι μισθοί τους επαρκούν μόλις για την επιβίωση, χωρίς καμία προοπτική.

Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που καταπονεί σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης γαλέρας την πιο μορφωμένη και την πιο ταλαντούχα γενιά που είχε ποτέ.

Η τέταρτη πρόκληση είναι η περιβαλλοντική πρόκληση. Είμαστε η γενιά που βιώνει τις επιπτώσεις μιας κλιματικής αλλαγής, χωρίς προηγούμενο. Και ζούμε σε έναν κόσμο που επιχειρεί να επιβιώσει από αυτή την κλιματική κρίση, ανεβάζοντας αναπόφευκτα το κόστος ζωής οποιασδήποτε επιλογής και οποιουδήποτε αγαθού. Το συνταρακτικό με την Ελλάδα είναι ότι οι πόροι που θα μπορούσαν να κρατήσουν σε λογικό επίπεδο την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή καταλήγουν στις τσέπες λίγων οικογενειών που έχουν μετατρέψει ακόμη και την ενεργειακή μετάβαση σε αντικείμενο άκρατης κερδοσκοπίας.

Η πέμπτη μεγάλη πρόκληση έχει να κάνει με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Γιατί για εμάς εδώ στην Ελλάδα η ακροδεξιά θα ήταν μια ασήμαντη μειοψηφία, αν, οι κουρασμένοι από τα ψέματα των πολιτικών, πολίτες πήγαιναν να ψηφίσουν, έχοντας την πεποίθηση ότι μια ειλικρινής και σοβαρή κυβέρνηση θα προσπαθήσει πράγματι να αλλάξει τις ζωές τους προς το καλύτερο.

Από το «λεφτά υπάρχουν» και την χρεωκοπία, μέχρι τα μνημόνια και το δημοψήφισμα, αλλά και μετά την έξοδο από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως μετά από τα ψέματα και τις συγκαλύψεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ο μέσος πολίτης της χώρας μας αισθάνεται μια απέραντη κόπωση και διακατέχεται από ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα.

Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό, τότε θα κυβερνά η αποχή που σημαίνει ότι θα κυβερνούν διεφθαρμένοι, έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να διαιωνίσουν τα προνόμιά τους. Χρειαζόμαστε βαθιές νομοθετικές και συνταγματικές τομές προκειμένου να πείσουμε τον πολίτη να πάει ξανά στην κάλπη.

Η έκτη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η θέση μας στον κόσμο και η προστασία των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ακούω δύο μέρες τα κανάλια να εξυμνούν τον κ. Σαμαρά για την ομιλία του στην παρουσίαση ενός βιβλίου, ο οποίος ως Υπουργός, όπως σωστά επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς, υπέγραφε έγγραφα στα οποία το γειτονικό κράτος αναφερόταν ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΚΕΤΟ!

Έχουμε στα Ανατολικά μας έναν κατά τεκμήριο καλό λαό, που όμως διοικείται από ένα καθεστώς με αναθεωρητικές βλέψεις.

Κι εδώ θέλω να είμαι απόλυτος. Με δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα συμφέροντα που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο μία ενιαία ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης αδυνάμων θα προσκρούσουν σε τοίχο. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του κου. Μητσοτάκη.

Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε χιλιοστό εθνικής κυριαρχίας και θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την δημιουργία τετελεσμένων που θα ζημιώνουν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα»

Για την Αυγή και το Κόκκινο: Θα συγκαλέσω εκ νέου ξεχωριστή Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα. Να παρθούν οι αποφάσεις

Σε σχέση με τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της περιστολής της κρατικής χρηματοδότησης, εξαιτίας της πτώσης των ποσοστών του στην εθνική κάλπη, λέγοντας πως πρέπει να παρθούν αποφάσεις, για τις οποίες θα συγκληθεί πολιτική γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα. Σε σχέση με τα επενδυόμενα χρήματα, είπε ειδικότερα: «Για το 2015, η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέσα ήταν 969,000 ευρώ. Το 2019, σκαρφάλωσε στα 3,1 εκ. Το 2021, στα 3,6 εκ. Και φέτος, προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 εκ.»

Καρφί Κασσελάκη για Τσίπρα: «Δεν είμαι υποκριτής, αυτό απαιτώ από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους - Δεν θέλω κόλακες, κανείς δεν μιλά εξ ονόματός μου»

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνέχισε, δε, εξαπολύοντας σαφή αιχμή με στόχο τον Αλέξη Τσίπρα, μολονότι δεν αναφέρθηκε σε αυτόν ονομαστικά, λέγοντας πως εξελέγη δημοκρατικά και πως κανείς δεν μιλά εξ ονόματός του.

«Μπορεί να έχω κάνει λάθη, αλλά υποκριτής δεν είμαι και το ίδιο απαιτώ από τις συντρόφισσες και τουςς σύντροφους. Στη δική μου βάρδια ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, δεν την πήρα με πραξικόπημα, τονίζω: δεν θέλω κόλακες, δεν έχω δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου», είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση Κασσελάκη για τους διαφωνούντες: «Ακούω τους πάντες, δεν τιμώρησα κανέναν»

Σε σχέση, δε, με τις επικρίσεις πως «τιμωρεί» όσους διαφωνούν με τον ίδιο, είπε χαρακτηριστικά πως «δεν τιμώρησα κανέναν τάχα για την έκφραση των πολιτικών του απόψεων. Ακούω τους πάντες, καρτερικά, όσο σκληροί και να είναι μαζί μου. Και δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει σε οποιονδήποτε στο όνομά μου. Αλλά ζητώ από όλους συντροφικότητα και συλλογικότητα, όπως επιβάλει το κοινό μας συμφέρον.
Ζητώ επίσης να κοιτάζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό είμαι κάθετος: δεν θα επιτρέψω σε κανέναν – όποιος κι αν είναι – να βλάψει το κόμμα μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Όχι» στα δημοψηφίσματα - Οι μεγάλες αλλαγές στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ - Κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας

Και συνέχισε, προτείνοντας τον οδικό χάρτη για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να προχωρήσει σε «δεκάδες αλλαγές». Η πρόταση του είναι, ειδικότερα, η αντικατάσταση της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η ΚΕ να γίνει εθνικό συμβούλιο και τα μέλη από 300 θα μειωθούν σε 201 . Σε αυτή θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές ,20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών και θα συνεδριάζει μόνο δυο φορές τον χρόνο.

Η Πολιτική γραμματεία να γίνει πολιτικό συμβούλιο με 21 μέλη .

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώνει με την εποχή των θολών διαχωριστικών γραμμών και των ισορροπιών, χωρίς φράξιες και επετηρίδες ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι γι αυτό θα ζητήσω από την Επιτροπή Καταστατικού να το κατοχυρώσουμε και θεσμικά στο κόμμα μας ανέφερε χαρακτηριστικά». Είπε επίσης όχι στη διενέργεια των δημοψηφισμάτων που κατέθεσαν πριν την ομιλία Κασσελάκη μέλη της ΚΕ, λέγοντας πως «μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.

Σε σχέση με τις θεσμικές αλλαγές, είπε ειδικότερα:

«Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να ζεις, να βιοπορίζεσαι δηλαδή. Και όσο εγώ είμαι πρόεδρος αυτό θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Όλοι μετά το συνέδριό μας θα κληθούμε να προσφέρουμε, εφόσον πληρούμε τις προδιαγραφές, στους τομείς που έχει ανάγκη το κόμμα μας.

Με όρους καθαρούς και ισότιμους. Με όρους σεβασμού προς το κόμμα και την πορεία του προς τη νίκη. Αυτοί θα συμμετέχουν στην Βουλή και στα ανώτερα και ανώτατα κομματικά όργανα.

Με τη θέσπιση ασυμβίβαστων, ώστε να τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής των θολών διαχωριστικών γραμμών και των ισορροπιών.

Χωρίς φράξιες και επετηρίδες.

Και αυτό θα ζητήσω από την Επιτροπή Καταστατικού να το κατοχυρώσουμε και θεσμικά στο κόμμα μας.

Είναι δεκάδες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα σταθώ μόνο σε κάποιες που θα αποτελέσουν έναυσμα σκέψης για την Επιτροπή.

Με τις αλλαγές στο Καταστατικό μας θα πρέπει :

Να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια.

Να εφαρμόσουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας.

Να εξοικονομήσουμε οικονομικά κόστη.

Να απλοποιήσουμε τη δομή του κόμματος.

Να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την προσφορά κάθε μέλους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εισφέρω ήδη από σήμερα και από αυτό το βήμα τις ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία:

Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:

τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.

τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και

τις Προκριματικές Εκλογές.

Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.

Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:

Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα :

Ιανουάριος : Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).

Ιούλιος : Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.

Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.

Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.

Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:

τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.

Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων

Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ΕΔΩ

Η πρόταση για τα δύο δημοψηφίσματα πριν την ομιλία Κασσελάκη

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν τη συνεδρίαση, σε ένα κείμενο γεμάτο «καρφιά» με στόχο τον Στέφανο Κασσελάκη, ζητήθηκε από τα μέλη της ΚΕ η διενέργεια δημοψηφισμάτων σε σχέση με το «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και τις αλλαγές του καταστατικού, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει το κόμμα για την Κεντροαριστερά.

*Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: "Μπουρλότο" πριν την ομιλία Κασσελάκη - Μέλη της Κ.Ε. ζητούν δύο δημοψηφίσματα τον Οκτώβριο

Αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Κεντρική του Επιτροπή οφείλει να αναλάβει ενεργά πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση, λαμβάνοντας την εντολή να προχωρήσει από τα ίδια τα μέλη του. Θέτοντας δηλαδή το ερώτημα για το αν πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση, στα ίδια του τα μέλη. Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, προτείνουμε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα : “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη - χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν - δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ ;”. Δημοψήφισμα με διαφάνεια και διασφαλισμένες διαδικασίες.

Σε ότι αφορά τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού προτείνουμε να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο. Αξιοποιώντας και για αυτό το θέμα τα άρθρα 24 και 25 του καταστατικού μας».