Σε διαπραγµατεύσεις µε την Κοµισιόν βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Νίκος Παπαθανάσης, όπως αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», για την ανακατεύθυνση πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης και τη χορήγηση φθηνών δανείων για εύρεση στέγης σε 30.000 πολίτες, από 25 έως 50 ετών.

Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει εκταµιεύσει η χώρα από το Ταµείο Ανάκαµψης µέχρι στιγµής και πόσα από τα χρήµατα αυτά έχουν φτάσει ήδη στην πραγµατική οικονοµία;

Η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει από το Ταµείο Ανάκαµψης 14,9 δισ. ευρώ – 7,6 δισ. δάνεια και 7,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις. ∆ηλαδή, πάνω από το 41% των συνολικών πόρων του προγράµµατος, σηµαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο. Οι πληρωµές, για το σκέλος των επιχορηγήσεων, µέχρι το τέλος του Ιουνίου, ανέρχονταν σε 6 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των δανείων, οι πόροι που έχουν διοχετευθεί στην οικονοµία µέσα από τις επενδύσεις του δανειακού προγράµµατος του Ταµείου φθάνουν ήδη τα 3,8 δισ. Επιτρέψτε µου να τονίσω µια κρίσιµη παράµετρο: αυτή της ωρίµανσης των έργων, καθώς οι συµβασιοποιήσεις και τα δάνεια του ΤΑΑ εκταµιεύονται αναλογικά µε το πώς προχωρούν οι επενδύσεις, σε έναν χρονικό ορίζοντα που φθάνει, ανάλογα µε τη φύση της επένδυσης, και την τριετία. ∆εδοµένου λοιπόν ότι το πρώτο δάνειο ΤΑΑ συµβασιοποιήθηκε το 2022, εξελίσσεται κανονικά η εκταµίευσή τους από τις τράπεζες.

Η προθεσµία για τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης λήγει σε δύο χρόνια. Θα προλάβουµε να απορροφήσουµε και τα 36 δισ. που δικαιούµαστε; Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία ότι µπορεί να µην το πετύχουµε.

Η Ελλάδα, χάρη στη µεθοδική δουλειά που γίνεται από το 2019, παραµένει στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. ως προς τις εκταµιεύσεις πόρων του Ταµείου και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο ως προς την επίτευξη των οροσήµων. Παρά τους αντίθετους ανέµους στην Ευρώπη, µε σχέδιο και αποφασιστικότητα συνεχίζουµε τη µεταρρυθµιστική αναπτυξιακή πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος, µειώνοντας περαιτέρω τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας τους ρυθµούς απόδοσης της δικαιοσύνης. Στόχος µας είναι να παραµείνουµε στην κορυφή της Ευρώπης και στο κέντρο των αποφάσεων για την επόµενη µέρα του Ταµείου.

Χιλιάδες µικροµεσαίες επιχειρήσεις συναντούν δυσκολίες στην πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισµό. Εχετε κάποιο σχέδιο για να τις βοηθήσετε;

Η ανάπτυξη της επιχειρηµατικότητας, κυρίως των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, βρίσκεται στο DNA της Ν.∆. και στις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράµµατος, που υλοποιούµε απαρέγκλιτα. Μόνο στο πλαίσιο του Ταµείου Ανάκαµψης, τα 475 επενδυτικά σχέδια -σε σύνολο 769- που έχουν υποβληθεί, προέρχονται από ΜµΕ. Οι οποίες, βεβαίως, ενισχύονται και από το σύνολο του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, το 75% των δανείων, ύψους πάνω από 9 δισ. ευρώ, που έχει χορηγήσει από το 2019 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, κατευθύνεται σε επιχειρήσεις µε έως 10 άτοµα προσωπικό και το 81% σε επιχειρήσεις µε έως 2 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών. Μάλιστα, στο νέο πλαίσιο του νέου ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, -µε δάνεια προς ΜµΕ που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ- για πρώτη φορά η Πολιτεία εγγυάται έως και το 80% του δανείου µιας ΜµΕ, έτσι ώστε να ανοίξει πιο εύκολα η πόρτα των τραπεζών, και ταυτόχρονα επιδοτεί µε δύο µονάδες το σχετικό επιτόκιο. Στην ίδια κατεύθυνση, προχωρούµε στη δηµιουργία νέου ανάλογου προγράµµατος εγγυοδοσίας, που θα χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Ανάκαµψης.

∆ιαπραγµατεύεστε την ανακατεύθυνση πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης για το πρόγραµµα «Σπίτι µου 2»; Πότε αναµένεται το «πράσινο φως» της Κοµισιόν και για τι ποσό;

Η σχετική διαπραγµάτευση µε τους εταίρους µας βρίσκεται σε εξέλιξη. ∆εν θα ήταν ούτε σοβαρό ούτε σκόπιµο, αυτή τη στιγµή, να µιλήσουµε για τελικά ποσά και χρονοδιαγράµµατα. Πάντως, η σηµασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο τεράστιο αυτό ζήτηµα, κυρίως για τα νέα ζευγάρια και τα ευάλωτα νοικοκυριά, αποδεικνύεται από το ότι στις διαβουλεύσεις πρωτοστατεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος µας είναι, αφενός, να εξασφαλίσουµε από το Ταµείο Ανάκαµψης πόρους σηµαντικά πιο υψηλούς έναντι του προηγούµενου προγράµµατος και, αφετέρου, να πετύχουµε τη διεύρυνση της περιµέτρου των δικαιούχων, µε τη χορήγηση φθηνών δανείων σε 30.000 ή και περισσότερους συµπολίτες µας, από 25 έως 50 ετών.

Σε διαδοχικές οµιλίες τους οι κ. Καραµανλής και Σαµαράς χτύπησαν αρκετά «καµπανάκια», από τα εθνικά θέµατα µέχρι ζητήµατα ιδεολογίας. Πρέπει κατά τη γνώµη σας να γίνουν αλλαγές στην κατεύθυνση που ζητούν οι πρώην πρωθυπουργοί;

Κατ’ αρχάς, ούτε εγώ ούτε κανένας στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάσει τις απόψεις πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Ν.∆. Το δικό µας καθήκον είναι να υλοποιούµε µεθοδικά και αποτελεσµατικά όλες τις δεσµεύσεις απέναντι στους συµπολίτες µας, που έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη νέα ισχυρή εντολή τετραετίας στις εθνικές εκλογές µόλις πριν από έναν χρόνο, διατηρώντας τη Ν.∆. ως κυρίαρχη πολιτική δύναµη στη χώρα. Το αποτύπωµα της Ελλάδας διεθνώς το 2024 δεν έχει καµία σχέση µε αυτό πριν από το 2019. Με αποκλειστικό γνώµονα τον υπεύθυνο πατριωτισµό, κοιτάζουµε το παρόν και το µέλλον, έχοντας ως µοναδικό οδηγό το εθνικό συµφέρον και το καλό του τόπου. Ολοι µας σε αυτό το κόµµα έχουµε ως πυξίδα την Πατρίδα και την Παράταξη, στην ιδρυτική διακήρυξη της οποίας, µεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η Ν.∆. θα υπηρετεί πάντα και µόνο τα αληθινά συµφέροντα του έθνους, που βρίσκεται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της ∆εξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς. Ολοι µας θέλουµε η Ελλάδα να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί από θέσεις ευθύνης στον πυρήνα της Ευρώπης, µε γενναίες µεταρρυθµιστικές λύσεις, που αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή και το εισόδηµα των πολιτών. 

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ