Αυστηρή προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας από το βήμα της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών.

«Δεσμεύομαι ότι από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα. Ετοιμαστείτε όργανα να συνεδριάζουμε όλη την ώρα, αλλά και Αύγουστο αν χρειαστεί» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης. «Αλλά να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ότι θέλετε».

«Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το Καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο Πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική».

Τι είπε στη δευτερολογία του ο Στέφανος Κασσελάκης

«Καταρχάς σας ευχαριστώ πάρα πολύ από τα βάθη της καρδιάς μου για μια πραγματικά παραγωγική συζήτηση για την καλοπροαίρετη κριτική όχι μόνο τη δέχομαι, αλλά την προσκαλώ. Ξέρω ότι μόνο με κριτική μπορώ να γίνω καλύτερος, άρα σας ευχαριστώ και για αυτό», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να είχαμε στο μέλλον Κεντρικές Επιτροπές οι οποίες όχι μόνο θα συνεδριάζουν τακτικά, αλλά στις οποίες θα μπορώ να παρακολουθώ πλήρως, αντί να πρέπει να αισθάνομαι ότι σβήνω φωτιές έξω από την αίθουσα. Πιστέψτε με έχω και εγώ πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να μιλάω πολιτικά, όταν έχουμε προτάσεις. Η ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού κόσμου με απόψεις και ιδέες που είναι ξεκάθαρα προοδευτικές και αριστερές. Χωρίς να χρειάζεται το κόμμα να χωρίζεται στην μέση ιδεολογικά». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην εφημερίδα «Αυγή» δήλωσε πως «για την «Αυγή» είμαι πολύ προσωπικά χαρούμενος και ευγνώμων στους εργαζόμενους, που το αυριανό κυριακάτικο φύλλο της Αυγής θα βγει κανονικά. Ήταν μια συζήτηση που κάναμε με τους εργαζόμενους χθες σε πολύ μεγάλο βάθος. Και σας παρακαλώ ειλικρινά να το αγοράσετε. Αγοράστε δύο και δώστε μια σε έναν φίλο σας και μία φίλη σας. Από αυτό εδώ το όργανο και με λύπη το λέω έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε λιγότερα από 7.000 ευρώ. Έβαλα ένα ποσό που είναι τρεις φορές παραπάνω και είμαστε τόσοι άνθρωποι εδώ. Και επειδή ασκήθηκε και καλοπροαίρετη κριτική για το κλείσιμο του ημερησίου φύλλου, πρώτον αυτό έγινε όχι μόνο στο πνεύμα παλιότερων συζητήσεων, αλλά και στο πνεύμα ότι δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το κυριακάτικο φύλλο που είναι προσοδοφόρο. Και να ξέρετε κάτι για την κριτική και την mea culpa οι μονοί που δεν λένε mea culpa, είναι αυτοί που δεν τολμούν και δεν αποφασίζουν».

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο κ. Κασσελάκης ανέφερε με νόημα ότι «δεσμεύομαι ότι από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα. Ετοιμαστείτε όργανα να συνεδριάζουμε όλη την ώρα, αλλά και Αύγουστο αν χρειαστεί. Αλλά να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ότι θέλετε. Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το Καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο Πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική.  Είναι η τίμια και η έντιμη συμφωνία που κάνουμε ο ένας προς τον άλλο. Από μένα έχετε αυτή τη δέσμευση ότι θα συνεδριάζουμε».

Ο ίδιος τόνισε ότι «ένα από τα βήματα που συνάδουν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι να μην τροφοδοτούμε την προπαγάνδα που έχει ήδη εκτοξευθεί ότι προτείνω ρευστοποίηση των οργάνων Προτείνω το ακριβώς αντίθετο. Προτείνω μια ανοιχτή διαδικασία, η οποία θα μπορέσει να αποφασίσει για αποδοτικά όργανα. Δεν είναι προτάσεις καλά δουλεμένες από εμένα. Είναι ιδέες και είπα ότι μπορεί να αλλάξω άποψη Ρευστοποίηση του κόμματος δεν πρόκειται να υπάρξει».

Για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ανέφερε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας και εγώ προσωπικά αρχίζοντας από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες» και υπάρχουν δύο αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η μία για το ιδιωτικό χρέος και η δεύτερη είναι για τα υπερκέρδη των τραπεζών.

«Θα πάρω τηλέφωνο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θα τους προσκαλέσω για την επεξεργασία τους. Και εγώ προσωπικά θα συνεργαστώ με τους βουλευτές μας, τους δικούς τους βουλευτές και τους δικούς τους ειδικούς, εφόσον το επιθυμούν», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ έκλεισε λέγοντας πως «θέλω να σας παρακαλέσω να μην χάσετε το ρομαντισμό σας. Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής, εμείς θα τη φέρουμε, συνεχίστε να πιστεύετε».

Εκρηκτικό κλίμα

Νωρίτερα, «εκρηκτικό» ήταν το κλίμα κατά την διάρκεια της συνεδρίαης της Κεντρικής Επιτροπής, με τα «πυρά» από πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου προς το προσώπου του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να μην είναι λίγα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, τις συνεργασίες, τις στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας και τις προτάσεις για ριζικές τομές στις δομές και στη λειτουργία των κομματικών οργάνων.


ΣΥΡΙΖΑ: Επεισόδιο με Κασσελάκη και Γεωργόπουλο - Αυστηρή κριτική από Σπίρτζη, Γεροβασίλη και Θεοχαρόπουλο

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έστρεψε τα «πυρά» του στον πρόεδρο του κόμματος για το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. «Στις εκλογές πήραμε 3 ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους λιγότερες από το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα που πήραμε πριν έναν χρόνο και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην προέδρου», ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε: «Τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής ‘με έναν διακόπτη' όπως το "μαύρο" της ΕΡΤ. Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία στην ομιλία της σχολίασε πως «δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής», προσθέτοντας παράλληλα πως η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. «Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη, ενώ αιχμηρός ήταν και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος τόνισε ότι «ρευστοποίηση κόμματος εν λειτουργία πρώτη φορά θα παρακολουθήσουμε».

Νωρίτερα σημειώθηκε ένα μικροεπεισόδιο όταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θύμιος Γεωργόπουλος συζητούσε με τους δημοσιογράφους για θέσεις που διατυπώθηκαν για τα οικονομικά του κόμματος. Εκείνη τη στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης του είπε ότι αυτό που κάνει παραβιάζει το καταστατικό, με τον κ. Γεωργόπουλο να απαντά ότι μιλά ακριβώς για τα σημεία της ομιλίας του μέσα στη συνεδρίαση.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο πρώην οικονομικός διευθυντής, απευθυνόμενος στον κ. Κασσελάκη, τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την εποχή του Αλέξη Τσίπρα τα οικονομικά του με καθαρά χέρια».

Η διαφωνία των Πολάκη - Ραγκούση για ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς

Παράλληλα, η συζήτηση στράφηκε και στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, με τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη να επισημαίνει ότι «για να υπάρξει εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης και να μην ξανακερδίσει ο Μητσοτάκης πρέπει καταρχήν να πείσουμε το 1.000.000 ψηφοφόρους του αριστερού δημοκρατικού στρατοπέδου που χάσαμε προς την αποχή, να επανέλθουν στην ενεργό πολιτική δράση και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές».

«Με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο, θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία». «Αλλιώς, η λογική να ενωθούμε όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή», κατέληξε.

Τη διαφωνία του με την παραπάνω άποψη εξέφρασε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει» σημείωσε ακόμη ο κ. Ραγκούσης, επισημαίνοντας πως «αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του Προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος» και κατέληξε πως «το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών, αν για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, η ΝΔ κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, τότε το ερώτημα θα είναι ένα : «ποιος φταίει;». Ας διαλέξει ο καθένας τι θέλει τότε να του καταλογιστεί».