Έντονο στίγµα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη ρότα που ακολουθεί µετά τις ευρωεκλογές, µε τη βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών και την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του κράτους να βρίσκονται στο επίκεντρο, δίνει το Μέγαρο Μαξίµου για το προσεχές διάστηµα.

*Διαβάστε εδώ: Σχέδιο για νέα και πιο στοχευμένα επιδόματα - Έρχονται τέσσερις νέες μεγάλες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Εκπέµποντας έτσι το µήνυµα ότι το φετινό καλοκαίρι θα αποτελέσει περίοδο σκληρής δουλειάς και όχι ραστώνης για τα κυβερνητικά στελέχη, µε ορίζοντα το ορόσηµα της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου αναµένεται να παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης της κυβερνητικής πολιτικής για την τριετία, έως τη διενέργεια των επόµενων εθνικών εκλογών.

Σε πρώτο πλάνο παραµένει ο βραχνάς της ακρίβειας, που, όπως κατέγραψε η νέα δηµοσκόπηση της Metron Analysis, παραµένει το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµα των Ελλήνων πολιτών, σε ποσοστό 46%, το οποίο σύµφωνα µε τη συγκεκριµένη µέτρηση έχει ενισχυθεί κατά 16 µονάδες από τον Μάιο.

Στο µέτωπο της µάχης µε τις υψηλές τιµές ο κυβερνητικός στόχος είναι οι τιµές να επιστρέψουν στα προ της πληθωριστικής κρίσης επίπεδα, µε το Μαξίµου να διαµηνύει ότι θα συνεχίσει την ανάληψη πρωτοβουλιών, µε περισσότερους ελέγχους στην αγορά, µε έµφαση στον τοµέα των τροφίµων, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ενθαρρυντικά στοιχεία που παρέχουν αισιοδοξία για την αποκλιµάκωση των τιµών στα σουπερµάρκετ, που αποτελεί και τον τοµέα όπου καταγράφεται η µεγαλύτερη ανησυχία για τα ελληνικά νοικοκυριά. Θετική προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται η απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην παρέµβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για λήψη µέτρων κατά των αθέµιτων πρακτικών πολυεθνικών, που έχουν συνέπεια να πωλούνται ίδια ή παραπλήσια προϊόντα σε διαφορετικές τιµές στις χώρες της Ε.Ε.

Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης µε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κοµισιόν είχε επισηµάνει το πρόβληµα των «διαφορετικών τιµών» που ορίζουν πολυεθνικοί όµιλοι για ίδια προϊόντα σε βάρος καταναλωτών, ιδίως στις µικρότερες πληθυσµιακά χώρες. Στο κυβερνητικό ραντάρ µπαίνουν επίσης ζητήµατα µεταφορών µε στόχο την άµεση βελτίωση των συγκοινωνιών και τη βελτίωση των δοµών Υγείας, ενώ στην ατζέντα έχουν µπει θέµατα απασχόλησης, όπου είχαν καταγραφεί αρρυθµίες.

Συγκεκριµένα, ο εξορθολογισµός της επιδοµατικής πολιτικής, η ενίσχυση στους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα, µέσω της αλλαγής στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγµατεύσεων, και στις συντάξεις µέσω του επιδόµατος προσωπικής διαφοράς για 770.000 συνταξιούχους, που θα χορηγηθεί τον ∆εκέµβριο, η περαιτέρω µείωση της ανεργίας αλλά και οι υπόλοιπες νοµοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, όπως η ενίσχυση των συλλογικών συµβάσεων, τίθενται σε πρώτο πλάνο στον κυβερνητικό σχεδιασµό.


Ενίσχυση των θέσεων

Την προσεχή εβδοµάδα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα κάνει ένα τριήµερο διάλειµµα από τις απανωτές συναντήσεις µε τους υπουργούς «αιχµής», λόγω της συµµετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (10-11 Ιουλίου), που συµπίπτει µε τη συµπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της Συµµαχίας, µε τις εργασίες της να λαµβάνουν χώρα σε µία περίοδο έντονης ρευστότητας.

Ο πρωθυπουργός µεταβαίνει την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, ενώ αναµένεται να αποτελέσει έναν από τους ηγέτες που θα τοποθετηθούν στο NATO σε public forum, που πραγµατοποιείται εν µέσω του συνεχιζόµενου πόλεµου στην Ουκρανία, αλλά και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, υπό τον φόβο διάχυσης των εχθροπραξιών. Ο πρωθυπουργός µεταβαίνει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ µε στόχο να ενισχύσει περαιτέρω το γεωπολιτικό αποτύπωµα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδοµένου ότι η χώρα αναγνωρίζεται από τους συµµάχους και τους εταίρους ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε µία κοµβικής σηµασίας περιοχή. Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναµένεται να τοποθετηθεί για την ελληνική εξωτερική πολιτική µε αιχµή τα τεκταινόµενα στη Βόρεια Μακεδονία και για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της παραβιάζει ευθέως τη Συµφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes.

Εξάλλου, για το ζήτηµα ενηµέρωσε τους ηγέτες της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, ενώ έχει ήδη διαµηνύσει ότι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση εντός της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εάν επιµείνει σε αυτήν τη ρητορική, διαµηνύοντας στα Σκόπια ότι η γείτων δεν θα κάνει βήµατα στην Ευρώπη εάν ανοίξει µέτωπο µε την Ελλάδα. Η επικείµενη Σύνοδος θα αποτελέσει την πρώτη ευκαιρία κοινής παρουσίας του Ελληνα πρωθυπουργού µε τον οµόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, µετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι σε περίπτωση που έχει συνάντηση µε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επικείµενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ελπίζει πως θα διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και ότι θα συνοµιλήσουν ως καλοί γείτονες και εταίροι. Συνάντηση στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο της Ουάσινγκτον αναµένεται να έχουν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν, την ώρα που έχουν καταγραφεί τουρκικές παραφωνίες στο περιβάλλον του ελληνοτουρκικού διαλόγου που εκκίνησε τους τελευταίους µήνες, µε έµφαση στη θετική ατζέντα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 7/07/2024