Στις Ηνωµένες Πολιτείες µεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συµµετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί 9-11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.


Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Η πρώτη κοινή εµφάνιση Μητσοτάκη - Μίτσκοσκι και η Αλβανία

Εκεί θα καταγραφεί η πρώτη κοινή εµφάνιση του πρωθυπουργού µε τον οµόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, µε φόντο τις συνεχείς προκλήσεις που µας έρχονται από τη γειτονική χώρα. Το «παρών» στη νατοϊκή σύναξη θα δώσει και ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς για την ώρα να υπάρχει ενηµέρωση περί συνάντησης µε τον πρωθυπουργό. Κάτι όµως που πιθανότατα θα συµβεί, έστω και στο περιθώριο των εργασιών της νατοϊκής συνόδου.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2jgwxpy6wwh)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να τοποθετηθεί στη σύνοδο για την έξαρση των εθνικισµών σε Σκόπια και Αλβανία, µε αιχµή στα τεκταινόµενα στη Βόρεια Μακεδονία και βεβαίως για το γεγονός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του VMRO παραβιάζει ευθέως τη Συµφωνία των Πρεσπών, ακυρώνοντας στην πράξη το erga omnes. Υπενθυµίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης σχετικά µε το ζήτηµα των Σκοπίων ενηµέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο. Παράλληλα έχει ήδη διαµηνύσει ότι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση εντός της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εάν επιµείνει σε αυτή τη ρητορική, διαµηνύοντας στα Σκόπια ότι δεν θα κάνουν βήµατα στην Ευρώπη εάν ανοίξουν µέτωπο µε την Ελλάδα.

Αντίστοιχη στάση τηρεί η Αθήνα και στο ζήτηµα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, µε αφορµή τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και τις λοιπές άλλες προκλήσεις Ράµα.

«Το διεθνές δίκαιο δεν είναι επιλεκτική διαδικασία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, µιλώντας στο 28th Annual Economist Government Roundtable, υπογραµµίζοντας πως καµία από τις δύο περιπτώσεις (Β. Μακεδονία, Αλβανία) δεν αποτελεί διµερές ζήτηµα.

*Διαβάστε ακόμα: Μίτσκοσκι για ενδεχόμενη συνάντηση με Μητσοτάκη: "Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και ότι θα συζητήσουμε ως εταίροι και ως καλοί γείτονες"

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2i6qdrwp095)

Πιθανή και η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν 

Όσον αφορά την κοινή παρουσία Μητσοτάκη - Ερντογάν επί αµερικανικού εδάφους, δεν έχει γίνει ακόµη γνωστό αν θα υπάρξει επίσηµο τετ α τετ.

Το βέβαιο είναι ότι µια συνάντηση των δύο ηγετών, αν τελικά γίνει, έστω και για λίγη ώρα, θα έχει ως φόντο τις νέες τουρκικές παραφωνίες που καταγράφονται και ρίχνουν τη σκιά τους στο -σε γενικές γραµµές- καλό διµερές περιβάλλον του ελληνοτουρκικού διαλόγου που ξεκίνησε τους τελευταίους µήνες µε έµφαση στη θετική ατζέντα.

Το δείπνο Μπάιντεν και οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή Άμυνα

Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία έχει διατελέσει πρέσβης στις Ηνωµένες Πολιτείες, η διευθύντρια του ∆ιπλωµατικού Γραφείου, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, όπως και ο µόνιµος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Ιωάννης-Μιλτιάδης Νικολαΐδης.

Να σηµειωθεί ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται ανάµεσα στους προσκεκληµένους ηγέτες στο NATO Public Forum, την επίσηµη εκδήλωση που συνδιοργανώνει το ΝΑΤΟ µε την αµερικανική κυβέρνηση και διεθνή fora όπως το GLOBSC, το Atlantic Council και το Council on Foreign Relations, για να λάβει µέρος σε συζήτηση µε συντονιστή τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ.

Τα 75α γενέθλια του ΝΑΤΟ σηµατοδοτούνται από αλλαγή του γενικού γραµµατέα, µε τη σκυτάλη να περνά από τον Γενς Στόλτενµπεργκ στον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε, ενώ στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής θα τεθεί η ενίσχυση των αµυντικών δυνατοτήτων της συµµαχίας, η µεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-µέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόµενων στη δέσµευση για τις αµυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης στην Ουκρανία και η συνεργασία του ΝΑΤΟ µε εταίρους (όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα).