Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως «η προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφεραν οι φυσικές καταστροφές και κυρίως ο Daniel ήταν μια προσπάθεια άνευ προηγουμένου. Αφενός έγινε μια άμεση επιχείρηση ώστε να ενισχυθεί ο αγροτικός και ο παραγωγικός κόσμος της Θεσσαλίας αλλά αφετέρου και να δοθούν και τεράστια ποσά που ήδη έχουν πάει στους πραγματικούς δικαιούχους. Δεν λυθήκανε όλα τα προβλήματα, προφανώς υπάρχουν και προβλήματα που ακόμη δεν έχουν καν μπει σε μια προτεραιοποίηση προκειμένου να απαντηθούν ακριβώς γιατί πρέπει να κλείσουν διάφοροι κύκλοι.

Ο Κώστας Τσιάρας στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή                           08 -07-24


Για παράδειγμα υπάρχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις αυτή τη στιγμή οι οποίες για διαφορετικούς λόγους δεν πρόκειται να καλλιεργηθούν, αν αυτό όμως δεν μπορεί να καταγραφεί από το δορυφόρο προκειμένου να δούμε ποια χωράφια δεν θα καλλιεργηθούν τελικά δεν θα μπορούμε να έχουμε ούτε τον ακριβή αριθμό των εκτάσεων ούτε πολύ περισσότερο να προσδιορίσουμε και το ύψος των αποζημιώσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν ζητήματα που ακόμη συνδέονται με το χρόνο και τα οποία πρέπει κανείς να τα δει με υπομονή και με μια σοβαρότητα είναι βέβαιο όμως ότι η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στον αγροτικό κόσμο και θα τον στηρίξει».

Για τις αγροτικές αποζημιώσεις λόγω της κακοκαιρίας Daniel επεσήμανε ότι «αύριο θα γίνει Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ που θα οριστικοποιηθεί και το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν λόγω του Daniel και αμέσως μετά θα αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Εκτιμώ ότι υπάρχει μια «θετική» διόρθωση σε μια προσπάθεια να είναι δίκαιες οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι αγρότες της περιοχής.

Κληθείς να απαντήσει στο τι εννοεί «να είναι δίκαιες» σημείωσε πως «εννοώ ότι θα πάρουν αποζημιώσεις σε αυτό το ύψος που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούν ότι η ελληνική πολιτεία είναι δίπλα τους, ότι έχει αποζημιώσει με βάση την αξία του προϊόντος, με βάση το ασφαλιστικό ύψος του ΕΛΓΑ. Εννοώ ότι θα είναι οι σωστές αποζημιώσεις».

Ερωτηθείς αν θα κάνει εξαγγελίες για τους αγρότες ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ απάντησε ότι «προφανώς και θα κάνει. Προσωπικά προτίθεμαι να ανοίξω έναν ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας και ειλικρινούς σχέσης με όλο τον αγροτικό κόσμο. Εκτιμώ ότι είμαστε σε μια θέση για να καταλάβουμε και ποιες είναι οι προκλήσεις των καιρών και πόσο γρήγορα πρέπει να υιοθετήσουμε τις κατευθύνσεις που δίνει η ΕΕ για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον τομέα της παραγωγής, να αντλήσουμε περισσοτέρους κοινοτικούς πόρους και να δρομολογήσουμε εξελίξεις βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα.

«Ο πρωθυπουργός έχει προτεραιοποιήσει τον πρωτογενή τομέα στην κυβερνητική πολιτική αυτό αποδείχτηκε από το γεγονός ότι αμέσως μετά τον ανασχηματισμό επισκέφτηκε το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης. Έδωσε κατευθύνσεις, έδωσε οδηγία, ήταν σαφής η δική του οδηγία να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό παραγωγικό κόσμο» κατέληξε.