Μηδενική ανοχή σε αλαζονικές συµπεριφορές και φαινόµενα τύπου «ξέρεις ποιος είµαι εγώ;» επιδεικνύει το Μέγαρο Μαξίµου, επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές ότι ιδίως µετά την αποκωδικοποίηση του µηνύµατος των ευρωεκλογών η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στα προβλήµατα της καθηµερινότητας και στην υλοποίηση των προγραµµατικών δεσµεύσεών της, απορρίπτοντας οτιδήποτε αποπροσανατολίζει την κοινή γνώµη από την κυβερνητική στόχευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκβαση της υπόθεσης του πλέον πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος βρίσκεται από την περασµένη Τετάρτη εκτός της «γαλάζιας» Κ.Ο., ενώ του επεβλήθη µοµφή για ανάρµοστη συµπεριφορά και δεκαπενθήµερος αποκλεισµός από τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, έπειτα από την επίθεση σε υπάλληλο του αεροδροµίου, κρίνεται ως αναµενόµενη αν ανατρέξει κάποιος στο πρόσφατο παρελθόν και στην αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε αντίστοιχες περιπτώσεις αστοχιών και «φάουλ» κυβερνητικών στελεχών.

Το επεισόδιο µε τον κ. Αυγενάκη χαρακτηρίστηκε απαράδεκτο και µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα οδηγεί στον µελλοντικό αποκλεισµό του Ηρακλειώτη πολιτικού από τα ψηφοδέλτια της Ν.∆., ωστόσο αποτελεί ενδεικτικό παράδειγµα ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κάνει εκπτώσεις σε ζητήµατα ατοµικών συµπεριφορών που θολώνουν το µήνυµα της κυβέρνησης και αλλοιώνουν το στίγµα που δίνει το κυβερνητικό στρατόπεδο «πολλή δουλειά, λιγότερα λάθη», πολλώ δε µάλλον όταν πρόκειται για φαινόµενα βίας. Παράλληλα, οι επιλογές του πρωθυπουργού από το 2019 έως σήµερα, να αποµακρύνει από τον νυµφώνα στελέχη που διολίσθησαν σε αστοχίες, στέλνει ι και ένα εσωτερικό µήνυµα ότι η αξιολόγηση των µελών της κυβέρνησης, όπως και των βουλευτών και στελεχών της Ν.∆., είναι διαρκής.

Tο επεισόδιο του πλέον πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης οδηγεί στον μελλοντικό αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.  

Ποιοι «χαιρέτησαν»

Παραµονές ευρωεκλογών και ανήµερα της οµιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, ο Κ. Μητσοτάκης, λίγο πριν ανεβεί στο βήµα της Ολοµέλειας και εν µέσω τεταµένου κλίµατος στο πολιτικό σκηνικό, δέχθηκε τις παραιτήσεις του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, έπειτα από τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στον πρωθυπουργό η παρουσία τους σε κοινωνική εκδήλωση του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, ενώ είχε προηγηθεί το δηµοσίευµα του «Βήµατος» που είχε προκαλέσει πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης.

Η συµµετοχή των πρώην κυβερνητικών αξιωµατούχων στη συνάθροιση εξέπεµψε το λάθος µήνυµα και οδήγησε εκτός Μεγάρου Μαξίµου τους δύο εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού.

Τη δυσφορία του πρωθυπουργού προκάλεσε η υπόθεση µαζικής αποστολής e-mails κατά την πρόσφατη προεκλογική κούρσα για τις ευρωεκλογές από το γραφείο της Αννας-Μισέλ Ασηµακοπούλου, µε αποτέλεσµα να τεθεί η ευρωβουλευτής εκτός του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου της Ν.∆., έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση.

Παραιτήσεις

Τον δρόµο προς την έξοδο από το κυβερνητικό σχήµα είδε πέρυσι ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης, ο οποίος εν µέσω µάχης µε τα πύρινα µέτωπα απουσίαζε από την Αθήνα, ευρισκόµενος σε οικογενειακές διακοπές στην Πάτµο. Η παραίτησή του -για προσωπικούς λόγους- ήρθε µερικές ώρες µετά τη δηµοσιοποίηση του γεγονότος που προκάλεσε τον εκνευρισµό του πρωθυπουργού, καίτοι από το περιβάλλον Μηταράκη διαµηνύθηκε ότι ο ίδιος είχε ενηµερώσει για τις ολιγοήµερες διακοπές του, ωστόσο το Μαξίµου έκρινε αδιανόητο να απουσιάζουν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη από τα πόστα τους, την ώρα που εξελίσσεται µία κρίσιµη µάχη.

∆ιευθύνων σύµβουλος στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά σήµερα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αποφάσισε την ολοκλήρωση της πολιτικής του καριέρας παραιτούµενος από βουλευτής, ενώ νωρίτερα είχε παραιτηθεί από υπουργός Ναυτιλίας στον απόηχο δηλώσεών του σχετικά µε τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη στο λιµάνι του Πειραιά, που είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Επιπροσθέτως, µε στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των υποκλοπών από το Μέγαρο Μαξίµου, ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραµµατέα του πρωθυπουργού, σε µια περίοδο που το πολιτικό θερµόµετρο χτυπούσε κόκκινο.

Προσωπικός φίλος του Κ. Μητσοτάκη, ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήµα και το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης έπειτα από την αντίδρασή του στις κυνικές δηλώσεις του πρώην δηµάρχου Σπάρτης, Πέτρου ∆ούκα, για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007. Η αποστροφή του κ. Λιβανού για «εποποιία» στη διαχείριση των αποζηµιώσεων των πυρόπληκτων, που παρουσίασε ο κ. ∆ούκας ως µέλος της κυβέρνησης Κ. Καραµανλή, εξόργισε τον πρωθυπουργό και οδήγησε στην αποµάκρυνση του Σπ. Λιβανού και τη διαγραφή του Π. ∆ούκα.

Εκτός κούρσας

Ακόµα ένας αυτοδιοικητικός που προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίµου ήταν ο Γιώργος Πατούλης, µε ένα ζεϊµπέκικο εν µέσω πυρκαγιών να οδηγεί στην άρση της κυβερνητικής στήριξης στην υποψηφιότητά του και κατ’ επέκταση στην παροχή του «γαλάζιου» χρίσµατος στον νυν περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά.

Στις περσινές εθνικές εκλογές εκτός µάχης τέθηκε ο πρώην βουλευτής της Ν.∆. Σπύρος Πνευµατικός, µετά τον σάλο που προκάλεσαν οι εξοργιστικές δηλώσεις του για τη διαλογή ασθενών, µε τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί µε τον τότε υποψήφιο και λίγο αργότερα να ανακοινώνεται επίσηµα η απόσυρσή του από την κούρσα της κάλπης.

Το 2021 τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας αποφάσισε ο πρωθυπουργός, µετά την εµφυλιοπολεµική οµιλία του βουλευτή από το βήµα της Βουλής, που είχε µάλιστα προκαλέσει την έντονη αποδοκιµασία από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο ∆ένδια.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή