Ο κορυφαίος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ έλεγε πως «Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη πολιτική από όση µπορούν να καταναλώσουν». Παραφράζοντάς τον, θα λέγαµε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερους εν δυνάµει αρχηγούς από όσους µπορεί να αντέξει. Ηδη στην κούρσα για την εκλογή ηγεσίας έχουν µπει µε διακηρυκτικές δηλώσεις ο νυν πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, η βουλευτής Βόρειου Τοµέα Μιλένα Αποστολάκη, ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος, η βουλευτής ∆υτικού Τοµέα Νάντια Γιαννακοπούλου, ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας, και ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος λόγω της υποψηφιότητας παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Εξι υποψήφιοι διεκδικούν µία θέση στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, εν προκειµένω την προεδρία του κόµµατος, στις κάλπες που θα στηθούν στις 6 Οκτωβρίου. Στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει κάποιος/α από τους υποψηφίους το 50% των ψήφων, θα στηθεί και νέα κάλπη, µε τους δύο πρώτους, στις 13 Οκτωβρίου. Βεβαίως, ουδείς µπορεί να προεξοφλήσει ότι οι υποψήφιοι που θα φτάσουν στην κάλπη θα είναι τελικά έξι. ∆ιότι αφενός µπορεί να προστεθούν και άλλες υποψηφιότητες, αφετέρου µπορεί κάποιες να αποσυρθούν στην πορεία προς τις εκλογές, αν δουν πως δεν τους «βγαίνουν τα κουκιά» ή κάνουν κάποια καλή διαπραγµάτευση.

Θέλει ισχυρό ρεύμα

Στην παρούσα φάση, το ερώτηµα που κυκλοφορεί είναι αν στη λίστα των υποψηφίων θα προστεθεί και το όνοµα της Αννας ∆ιαµαντοπούλου. Εκ των πραγµάτων µιλάµε για ένα πρόσωπο κύρους, µε ισχυρό µεταρρυθµιστικό στίγµα και προγραµµατικές επεξεργασίες, που µπορεί να απευθύνεται σε ευρύτερα ακροατήρια. Το όνοµα της κυρίας ∆ιαµαντοπούλου άρχισε να κυκλοφορεί «από τα κάτω» από το βράδυ των ευρωεκλογών, καθώς στελέχη από το (άλλοτε) εκσυγχρονιστικό µπλοκ διακίνησαν το σενάριο της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού, µε το επιχείρηµα πως είναι η µόνη που έχει πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά. Η ίδια µε συνέντευξή της (ΕΡΤ) άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόµενα, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τρέχει δηµοσκόπηση που µετράει την απήχησή της και κυρίως το αν θα µπορούσε να είναι η κυρία ∆ιαµαντοπούλου το αντίπαλο δέος στον κ. Μητσοτάκη. Σύµφωνα µε συνοµιλητές της, αυτό που δεν θα ήθελε η κυρία ∆ιαµαντοπούλου είναι να προστεθεί στον σωρό των πολλών υποψηφιοτήτων, αλλά να διαµορφωθεί ένα ισχυρό ρεύµα γύρω από το πρόσωπό της. Φαίνεται, πάντως, ότι δεν βιάζεται να λάβει τις αποφάσεις της, καθώς έχει µεγάλη αναγνωρισιµότητα, που της δίνει άνεση χρόνου.

Πρωτοβουλία 

Την ίδια ώρα, το ηθικό στο προεδρικό µπλοκ είναι αρκετά αναπτερωµένο µετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και τις πρώτες δηµοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη. Οσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής διαπίστωσαν την κυριαρχία Ανδρουλάκη στο εν λόγω σώµα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από µια περίοδο που δεχόταν αλλεπάλληλα επικριτικά βέλη, ανέκτησε εµφανώς την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σήκωσε το γάντι και ζήτησε «καθαρές λύσεις», διεκδικώντας την ανανέωση της εµπιστοσύνης της βάσης του κόµµατος. Τις τελευταίες ηµέρες, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει κάνει ένα µπαράζ συναντήσεων και τηλεφωνηµάτων σε βουλευτές και κοµµατικά στελέχη από όλη την Ελλάδα. Επιθυµεί να ενεργοποιήσει το κραταιό προεδρικό µπλοκ και να κλείσει κάποιες πολιτικές πληγές. Για παράδειγµα, µε την ενωτική οµιλία που έκανε στην Κεντρική Επιτροπή ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι εµφανές πως θα είναι ένα κεντρικό πρόσωπο στο µπλοκ του κ. Ανδρουλάκη, όπως και ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας.

∆ηλώσεις στήριξης έκαναν οι βουλευτές ∆ηµήτρης Μάντζος, Παναγιώτης ∆ουδωνής, Τάσος Νικολαΐδης, Φρέντυ Παρασύρης και Μανόλης Χνάρης. Στο πλευρό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναµένεται να βρεθούν και οι βουλευτές Νάγια Γρηγοράκου, Ιλχάν Αχµέτ, Γιάννης Τσίµαρης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Κατερίνα Καζάνη κ.ά. ∆ιακριτή φωνή στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, µε αυτόνοµο λόγο και επιρροή στη βάση, αποτελεί ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος αναµένεται να διαµορφώσει ισχυρή συµµαχία µε τον κ. Ανδρουλάκη.

Ξεκίνησε περιοδείες 

Με εντατικούς ρυθµούς «δουλεύει» την υποψηφιότητά του ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας, προσπαθώντας να βρει τα πατήµατά του µετά το εµφανές τρακ που είχε κατά τη διάρκεια της οµιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή, όταν και επισηµοποίησε την υποψηφιότητά του. Την µπαγκέτα της υποψηφιότητας του κ. ∆ούκα κρατάει ο πολύπειρος Χρήστος Πρωτόπαπας, συµβάλλοντας τόσο στην πολιτική γραµµή όσο και στην οργανωτική συγκρότηση. Ηδη ο δήµαρχος Αθηναίων ξεκίνησε περιοδείες ανά την Ελλάδα. Πρώτος σταθµός ήταν η συνάντηση φίλων που έκανε την Πέµπτη στη Θεσσαλονίκη και στην οποία κεντρικό ρόλο είχε ο υποψήφιος βουλευτής Αντώνης Σαουλίδης. Επίσης, γίνεται µια µεγάλη προσπάθεια συντονισµού µε την οµάδα του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος είναι από τους λίγους βουλευτές που διαθέτουν πανελλαδικό δίκτυο και επιρροή στα συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση και στους επιστηµονικούς χώρους.

Ο κ. Χριστοδουλάκης προέβη σε δηµόσια στήριξη του κ. ∆ούκα, ωστόσο προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι επέλεξε να µη µιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή. Σηµαντική δουλειά, πολιτική και οργανωτική, κάνει για τον Χάρη ∆ούκα και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Στο πλευρό του κ. ∆ούκα, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί ο Απόστολος Πάνας, ενώ προς τον δήµαρχο Αθηναίων κλίνουν η Χριστίνα Σταρακά, ο Γιώργος Νικητιάδης κ.ά. Σε µια πιο ουδέτερη ζώνη κινούνται, έως τώρα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Στέφανος Παραστατίδης, η Ελένη Βατσινά, ο Ανδρέας Πουλάς, ο Γιώργος Μουλκιώτης, ο ∆ηµήτρης Μπιάγκης, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και η Κατερίνα Σπυριδάκη.

Πολλές συμπάθειες 

Τις δικές του συµµαχίες θα επιδιώξει να οικοδοµήσει ο Παύλος Γερουλάνος. Ο βουλευτής της πρωτεύουσας µοιάζει αυτή τη στιγµή ως µια αρκετά ανερχόµενη υποψηφιότητα, µε την έννοια ότι συγκεντρώνει πολλές συµπάθειες, ενώ τον βοηθάει και το γεγονός ότι έχει αποφύγει τις εσωκοµµατικές αντιπαραθέσεις.

Ο κ. Γερουλάνος εκτιµάται ότι µπορεί να βρει στήριξη από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Παπανδρέου, ενώ έχει διαµορφώσει στέρεες σχέσεις µε ένα σηµαντικό τµήµα του Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ, που διαχρονικά παίζει κεντρικό ρόλο στις εσωκοµµατικές εκλογές, όπως και µε αυτοδιοικητικούς παράγοντες από όλη την Ελλάδα. Τους ισχυρούς κοµµατικούς µηχανισµούς που στηρίζουν τις υποψηφιότητές τους για την εκλογή στο Κοινοβούλιο θα ενεργοποιήσουν και οι Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιλένα Αποστολάκη, παράλληλα µε ένα δίκτυο επαφών που έχουν και σε άλλους νοµούς της χώρας. Παράλληλα µε τους βουλευτές, οι υποψήφιοι προσπαθούν να προσελκύσουν στελέχη και παράγοντες µε επιρροή και ψήφους. Πρόκειται κυρίως για τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (π.χ. τους κυρίους Σκανδαλίδη, Ευθυµίου, Λαλιώτη, Οθωνα, Παπαϊωάννου, Γείτονα κ.ά.), τους πρώην βουλευτές που διατηρούν ακόµη δυνάµεις, τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και πρόσωπα από µαζικούς χώρους, δηλαδή από τα συνδικάτα, τα επιµελητήρια, τις επιστηµονικές οργανώσεις κ.λπ.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»