Για τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης ώρα Ελλάδας "κλείδωσε" η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται πως θα είναι σύντομη.

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με 32 μέλη, μετά και την προσθήκη της Σουηδίας, η τελευταία του Γενς Στόλτενμπεργκ, που θα αντικασταθεί από τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε, η πρώτη του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, και η αγωνία πολλών αν θα είναι η τελευταία όπου τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί ο Τζο Μπάιντεν. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που ξεκινάει τις εργασίες της σήμερα στην Ουάσινγκτον, γιορτάζοντας παράλληλα και την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυσή της.


Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο οι αμυντικές δαπάνες και η ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας

Η Σύνοδος αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγει μετά την επίθεση που δέχθηκε από τη Ρωσία, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις για περαιτέρω ενίσχυση προς το Κίεβο. Στην ατζέντα της είναι επίσης η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τέσσερις εταίροι Ασίας - Ειρηνικού – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες, που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η Ελλάδα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Υπενθυμίζουν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2kc24ys703l)


Τα τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ερντογάν και Μιτσκόσκι και το δείπνο με Μπάιντεν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε δύο εκδηλώσεις που οργανώνει ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Τζο Μπάιντεν: Η πρώτη απόψε στο ιστορικό αμφιθέατρο Μέλον, όπου υπεγράφη η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 1949 και η δεύτερη αύριο, Τετάρτη, το βράδυ, σε δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, όπως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Μάικ Τζόνσον, και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. 

Στο περιθώριο του επίσημου προγράμματος, πέραν της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και της συνάντησης με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μιτσκόσκι.


Στο τραπέζι η προκλητικότητα της Βόρειας Μακεδονίας

Σε κάθε περίπτωση, έχει αποφασίσει να θέσει το ζήτημα με τη στάση της νέας πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής. «Θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφερθεί στη Συμφωνία η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη, στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας και είναι κάτι που είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το θέσει».


Ποιους άλλους θα συναντήσει

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από το think tank Council on Foreign Relations, όπου σήμερα στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Ουάσινγκτον) θα έχει συζήτηση με τον βετεράνο Αμερικανό διπλωμάτη και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Tην Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Ουάσινγκτον), λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τραμπ) Νάντια Σάντλοου.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρίσκονται επίσης για τη Σύνοδο Κορυφής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, στις 11:15, το πρωί θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-26, καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν.