Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η χρήση του συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes, για όλες τις χρήσεις, είναι θεμελιώδης στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν είναι διαπραγματεύσιμη έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: "Δεν είναι εποικοδομητική η στάση τους - Υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική"
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l8k8dfiemh)


Κυριάκος Μητσοτάκης: Φέρνει την προκλητικότητα της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σε δημόσια συζήτηση που είχε με τον βετεράνο διπλωμάτη και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα και έφερε ως παράδειγμα τη Βόρεια Μακεδονία.

«Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες», ήταν ο προβληματισμός που εξέφρασε ο πρωθυπουργός.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l94f2wjgkx)
Ο κ. Μητσοτάκης, που συμμετείχε χθες το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν στο ιστορικό αμφιθέατρο Μέλον, όπου υπεγράφη η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 1949, αναμένεται να θέσει το ζήτημα με τη στάση της νέας πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της γειτονικής μας χώρας και στη Σύνοδο Κορυφής.

Θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη, γιατί η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη, στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας και είναι κάτι που, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει.


Και το Κυπριακό στο τραπέζι

Στη συζήτηση με τον κ. Σπέκχαρντ, που διοργάνωσε το think tank Council on Foreign Relations, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα.

Σε μία ακόμα ουσιαστικά προαναγγελία της στάσης που θα τηρήσει στις συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ των 32 ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα εξαρχής τοποθετείται ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της και προσέφερε πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία. «Και αυτό δεν ήταν δεδομένο για μια χώρα που είχε ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Κάναμε ξεκάθαρη τη θέση μας. Την έχουμε αποδώσει από άποψη πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης και η θέση μας δεν πρόκειται να αλλάξει».


Σε εξαιρετικό επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή του πολιτική να έχει διαρκώς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με το αμερικανικό Κογκρέσο και τα ηγετικά του στελέχη, και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο απολαμβάνει διακομματικής αναγνώρισης στις ΗΠΑ. Ακόμα, προσθέτουν ότι έγινε αναφορά στο ισχυρό αποτύπωμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Ουάσινγκτον), λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τραμπ) Νάντια Σάντλοου.


Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ουάσινγκτον), πριν από το δείπνο που θα παραθέσει στους ξένους ηγέτες στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν, και δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια, αφού είχε προηγηθεί πρόσφατα η συνάντηση στην Άγκυρα και έπεται αυτή τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Παρόντες αναμένεται να είναι και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l6mq9qczvd)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έδειξε χθες με την τοποθέτησή του στο Council on Foreign Relations, αξιολογεί θετικά τα λεγόμενα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που έχει η ελληνοτουρκική προσέγγιση και επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση.

«Περάσαμε τρία χρόνια δύσκολες στιγμές με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε 16 μήνες ησυχίας, όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα. Και σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις εντός του ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που κινεί τη βελόνα προς μια θετική κατεύθυνση», επισήμανε χαρακτηριστικά.