Ενα από τα πιο θερμά καλοκαίρια στη Χαριλάου Τρικούπη προδιαγράφει ο μακρύς κατάλογος των διεκδικητών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που ήδη αριθμεί επτά ονόματα, και ενώ το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην πιθανολογούμενη ανακοίνωση υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου.

Αν η πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην υπουργός αποφασίσει τελικά να κάνει το βήμα και να ενταχθεί στην κούρσα για την προεδρία, όπως υπονόησε με τη δήλωσή της ότι «δεν θα είμαι απούσα», το σίγουρο είναι πως οι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος, Αποστολάκη, Γιαννακοπούλου, Κατρίνης και Κανελλάκης θα βρεθούν μπροστά σε νέα δεδομένα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l5l8iutd15)
Πληροφορίες θέλουν τους συνεργάτες της επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση να έχουν διερευνήσει διεξοδικά τα υπέρ και τα κατά για την πιθανότητα επιστροφής της στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι ανακοινώσεις της ίδιας αναμένονται το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Κατά τους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς της, η κυρία Διαμαντοπούλου διαθέτει μια «πιο έντονη αύρα κυβερνησιμότητας» σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους, ενώ θα μπορούσε να υπηρετήσει πολιτικές συγκλίσεις στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου. Το δεύτερο σημείο όμως επιδέχεται πολλές ερμηνείες και προκαλεί αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη.


«Για μένα, είναι αδιανόητο πρόσωπα που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ να θεωρούν φυσιολογικό να φλερτάρουν με τις επιλογές του κυρίου Μητσοτάκη ή να τις υπηρετούν. Εγώ είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές και αντιλήψεις. Πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο με ποιους είμαστε και κυρίως με ποιους δεν είμαστε», δήλωσε στο Mega ο Μιχάλης Κατρίνης, «φωτογραφίζοντας» την κυρία Διαμαντοπούλου.

*Διαβάστε ακόμα: ΠΑΣΟΚ: Στο ''στόχαστρο'' των ''ανδρουλακικών'' στελεχών η Άννα Διαμαντοπούλου - Μετά τα σενάρια για πιθανή υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος

Το μείζον ζήτημα της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα

Την ίδια ώρα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εγείρουν μείζον ζήτημα με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. Επικαλούμενα το άρθρο 36 του καταστατικού του κόμματος, αναφέρουν ότι η ιδιότητα του δημάρχου είναι ασυμβίβαστη με αυτή του υποψήφιου αρχηγού.

«Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ειδικό κεφάλαιο του καταστατικού.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l6tewf2r41)
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί αν ισχύει το ασυμβίβαστο. «Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή παρουσία του προέδρου», είπε στον Real FM 97,8 και πρόσθεσε ότι «μέχρι τώρα τέτοιου είδους κωλύματα έβαζαν η Νέα Δημοκρατία, ο κύριος Βελόπουλος, ο κύριος Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που έχει βάλει τέτοια κωλύματα; Αν υπάρχει, τότε πρέπει να βγει να απαντήσει ο πρόεδρος».

To στοίχημα συμμετοχής 300.000 στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου 2024 

Όλοι οι υποψήφιοι πάντως βρίσκονται σε θέσεις μάχης και εντείνουν τις επαφές τους ανά την Ελλάδα για τις συλλογές των 5.000 υπογραφών, με τους βουλευτές στην πλειονότητά τους να δυσκολεύονται να πάρουν θέση αν δεν «σκανάρουν» πρώτα και τις επιθυμίες των ψηφοφόρων τους. Μετά το πρώτο κύμα επικριτικών σχολίων με αφορμή τον «πληθωρισμό» των διεκδικητών, από τη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρείται αυτό το στοιχείο να αποκτήσει θετικό πρόσημο και οι πολλές υποψηφιότητες να συμβάλουν ώστε να ανέβει το ποσοστό συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τίθεται ως στοίχημα για όλους να ψηφίσουν στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου 2024 κοντά στις 300.000. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τις επόμενες ημέρες είναι πολλά αυτά που πρέπει να διευθετηθούν από την αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας για την όλη διαδικασία, όπως αν θα ακολουθηθεί το πρότυπο του 2021 αλλά και να διευκρινιστεί αν θα υπάρξει debate μεταξύ των υποψηφίων.