Την επιθυμία του να ανανεώσει τη θητεία του ως επιτρόπου της ΕΕ εξέφρασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Όπως είπε ωστόσο αυτό θα το κρίνει ο πρωθυπουργός και «εγώ θα ακολουθήσω ως στρατιώτης τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη». «Η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει εξαιρετικό μπραντ και επιτυχίες», υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως είναι «κρύο αίμα», καθώς την είδε πως λειτουργούσε στις δύσκολες στιγμές. Όπως ανέφερε, την επόμενη Πέμπτη που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς τη στηρίζει μία πλατιά πλειοψηφία.

«Δεν υπάρχει plan b, μόνο plan a για την Ουρσουλα», τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πλέον υπάρχουν 14 πρωθυπουργοί, συγκριτικά με τους 6 που ηταν στην προηγούμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Σχοινάς δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του κατά του Όρμπαν και να μιλήσει για τη μεγάλη ενόχληση που υπάρχει στην ΕΕ για τα ταξίδια του σε Ρωσία και Κίνα, καθώς «έχει ενοχλήσει πολύ κόσμο να πηγαίνει στον Πούτιν ». Μάλιστα, όπως σημείωσε υπάρχει τρόπος να αφαιρεθεί η προεδρία της ΕΕ που κατέχει η Ουγγαρία αυτό το εξάμηνο.


Τι είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα της κας Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν

Τα τελευταία πέντε χρόνια είχα το προνόμιο να δουλέψω δίπλα στην κα Φον ντερ Λαιεν σε στιγμές ιστορικές δραματικές με τα εμβόλια, την πανδημία, Ταμείο Ανάκαμψης, τον Έβρο, το σύμφωνο μετανάστευσης. Την είδα αυτές τις δύσκολες στιγμές να έχει σταθερό χέρι, κρύο αίμα, ψυχραιμία, ηγετικότητα και νομίζω ότι ην επόμενη Πέμπτη όλες αυτές οι αρετές της θα της επιτρέψουν να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δικαιούται μια δεύτερη θητεία και πιστεύω ότι θα το πετύχει.

Ερωτηθείς αν έχουν βάση οι φήμες που θέλουν τον κ. Μακρόν να αποσύρει τη στήριξή του

Σας καλώ να σκεφτείτε τι θα είχε να κερδίσει ο πρόεδρος Μακρόν από μια τέτοια αλλαγή στάσης. Ποιος θα ωφελείτο; Μόνο η Λεπέν και οι φίλοι του Πούτιν. Γιατί ο πρόεδρος Μακρόν να κάνει μια τέτοια επιλογή που μόνο τους εχθρούς του θα βοηθούσε; Νομίζω ότι δεν θα εκτραπεί η προδιαγεγραμμένη πορεία προς την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την επόμενη Πέμπτη. Φυσικά οι πολιτικές ομάδες στην τελική ευθεία μπαίνουν σε μια λογική συνεχών συζητήσεων, γίνονται διαβουλεύσεις αλλά τίποτα στον δικό μου ορίζοντα και στη δικιά μου γνώση δεν με κάνει να πιστεύω ότι κυοφορούνται αρνητικές εξελίξεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει στην περίπτωση που δεν εκλεγεί η κα φον Ντερ Λάιεν

Τη στιγμή αυτή υπάρχει μόνο , δεν υπάρχει . Αυτή τη φορά είναι 14 πρωθυπουργοί του ΕΛΚ ενώ την προηγούμενη φορά το ‘19 ήταν μόλις 6, είναι μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πρωθυπουργών του ΕΛΚ στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και όλοι τους που στηρίζουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν. Η δικιά μου η συμβουλή είναι να μείνουμε ψύχραιμοι, δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι που αντικειμενικά θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι εκτρέπει τη διαδικασία.

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι η Ευρώπη είναι ενοχλημένη με τα ταξίδια του κ. Όρμπαν σε Κίνα και Ρωσία

Υπάρχει πολύ μεγάλη ενόχληση για αυτά τα ταξίδια, είμαστε μια οικογένεια οι 27 και το γεγονός ότι ο προεδρεύων αυτονομείται και κινείται μόνος του χωρίς να έχει κανενός είδους εντολή από την «οικογένεια» θέτει ένα πολύ μεγάλο θέμα να διαταραχθεί η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στην οικογένεια. Αυτό έχει ενοχλήσει πολύ κόσμο και μάλιστα το να πας να δεις αυτούς τους ανθρώπους που χθες βομβάδισαν το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο από μόνο του κατεβάζει την Ευρώπη σε ένα επίπεδο που κανένας δεν θέλει να την βλέπει.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθεί η προεδρία από τον κ. Ορμπαν

Ναι υπάρχει και υπάρχουν και ανάλογα προηγούμενα.

Ερωτηθείς ποιο χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα

Η Ελλάδα του Μητσοτάκη έχει κατοχυρώσει ένα εξαιρετικό στην Ευρώπη, είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές επιτυχίες. Είμαστε αντικείμενο σεβασμού για τις επιδώσεις μας και με αυτή τη λογική δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα πάρει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο.

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να παραμείνει επίτροπος

Θα ακολουθήσω ως στρατιώτης τις επιλογές του Πρωθυπουργού. Αν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι είναι χρήσιμο να συνεχίσω, θα συνεχίσω. Είναι στα χέρια του η πρωτοβουλία και θα ακολουθήσω τις δικές του επιλογές.