Η Κατερίνα Μπατζελή, πρώην υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η «σιδηρά κυρία του κάμπου», όπως την αποκαλούσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση την εποχή που ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τελικά… λυγίζει για τον γιο της, τον οποίο έχει ως στήριγμά της μετά την απώλεια του πατέρα του. Η Κ. Μπατζελή, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στα «Π», μιλάει για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά, αλλά και για την προσωπική της ζωή.

Πώς βλέπετε τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.;

Δύσκολα, αν επιλέξουμε μια κατάσταση standstill, ακινησίας, σε θέσεις, οργάνωση και συμμαχίες, ή ψευδεπίγραφων αλλαγών. Ελπιδοφόρα, εάν προχωρήσουμε άμεσα σε πρωτοβουλίες στρατηγικών κινήσεων, που θα ανατρέψουν, θα ξεκουνήσουν το βαριεστημένο πολιτικό σύστημα. Η κοινωνία στις ευρωεκλογές το κατέκρινε με την αποχή του, την αδιαφορία του και την επίπληξή του, απέναντι σε άλλους.

Πιστεύετε ότι πρέπει να συμπράξουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την αναδημιουργία του κεντροαριστερού χώρου;

Η συνεργασία των δύο αυτών κομμάτων, όπως και άλλων κοινοβουλευτικών, με τη σημερινή τους οργάνωση, μπορεί να γίνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με πολιτικές προτάσεις, επικριτικές ή και συνθετικές, προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. Η «οργανική» σύμπραξή τους δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα είναι καλοδεχούμενη από το σύνολο των υποστηρικτών και των δύο κομμάτων. Αυτό το οποίο εμείς επιδιώκουμε και με την εν εξελίξει δημοκρατική εσωτερική μας εκλογική διαδικασία είναι να διαμορφωθούν προϋποθέσεις εμπιστοσύνης στην ίδια την κοινωνία, η οποία είχε στηρίξει τη δημοκρατική παράταξη στην ιστορική της διαδρομή, αλλά μετά τη δημοσιονομική κρίση διασκορπίστηκε αριστερά και δεξιά. Δεν έχουμε σκοπό να «μπετονάρουμε» τα σημερινά μας όρια και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να καλούμαστε να απαντήσουμε με «ποιον θα είμαστε». Φτάνει πια. Και μάλιστα τώρα, που και μετά τις ευρωεκλογές αλλάζει ο εκλογικός χάρτης. Με μια Ν.Δ. που έχει ισχυρές εσωτερικές αναταράξεις, με τα «τζάκια» να σηκώνουν το γάντι, με ιδεολογικές και κυβερνητικές αντιπαραθέσεις. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε μια συνεχή διαχείριση κρίσης πολιτικής και προσώπων. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, οι κεντροαριστερές και κεντρώες δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας θα απαντήσουν στην πρόκληση για εναλλακτική πρόταση κυβερνησιμότητας απέναντι σε εκείνη της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να νικήσει τον Στέφανο Κασσελάκη;

Δεν είναι της ίδιας κατηγορίας «πυγμάχοι». Δεν είναι της ίδιας σχολής πολιτικοί. Δεν έχουν το ίδιο υπόβαθρο ούτε και αντίβαρα... Δεν ξέρω αν ο κ. Κασσελάκης παίζει μπάσκετ. Εάν ναι, θα είμαι εκεί, στην κερκίδα, υπέρ του Ανδρουλάκη, όπως και πολιτικά τον στηρίξαμε σε όλη τη διαδρομή του για ένα καλύτερο αύριο του χώρου μας.

Η γνώμη σας για τον Στέφανο Κασσελάκη;

Κινείται με πρωτόγνωρη πρακτική για τα ελληνικά δεδομένα, με την εμπειρία τού «η Αμερική είναι η χώρα των ευκαιριών». Δεν μπορεί κάποιος να τον υπολογίσει με μέτρο «αντικειμενικότητας», αλλά «υποκειμενικότητας». Για τη συμπεριφορά του, «You take it or you leave it». Αυτό που θα μετρήσει, όμως, είναι η γκέλα που θα κάνει, πώς τον βλέπει η κοινωνία σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς, και δη η νεολαία... 

Η άποψή σας για τον Χάρη Δούκα; Μπορεί να συσπειρώσει το κόμμα;

Το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρά στελέχη και αρκετά θα δώσουν το «παρών» στην εσωτερική εκλογική διαδικασία. Ο κ. Δούκας είναι αποφασιστικός, εργατικός και τεχνοκράτης. Το αν μπορεί να συσπειρώσει το κόμμα εξαρτάται από το πώς θα ανασυγκροτηθεί, πώς θα αλλάξει τη δομή και λειτουργία του, πώς θα λειτουργούν τα όργανα με επιτελικό και αποτελεσματικό τρόπο. Ο κ. Δούκας ή όποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της δημοκρατικής παράταξης πρέπει να συνθέσει δυναμικές συμμαχίες με τους ίδιους τους πολίτες.

Υπήρξε ένα θέμα με τον Δήμο Αθηναίων και μια απευθείας ανάθεση, που αναδείχθηκε από φιλοΣΥΡΙΖΑϊκά Μέσα. Θέλετε να μας πείτε τι ισχύει;

Δεν ξέρω αν αναδείχτηκε από φιλοΣΥΡΙΖΑϊκά Μέσα. Ξέρω ότι ήταν μια άθλια προσπάθεια σπίλωσής μου, που γνωρίζω πλέον και από πού προήλθε. Είμαι ελεύθερη επαγγελματίας για δεκαετίες. Οι συζητήσεις μου με τον δήμο έχουν αρχίσει μήνες πριν, σε ανύποπτο χρόνο, με τις εσωκομματικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές. Με προσωπιΦκή μου πρωτοβουλία, με την πρώτη κακόβουλη ανάρτηση, ανέφερα ότι δεν θα υπογράψω τη σύμβαση μέχρι τη λήξη των πολιτικών μας διαδικασιών. Οχι λόγω ενοχής και αδυναμίας υποστήριξης του τεχνοκρατικού μου έργου, αλλά γιατί ποτέ δεν ήμουν θεατής στις πολιτικές και κομματικές εξελίξεις. Δεν θα αφήσω κανέναν να υπονοήσει ότι έχουν υπάρξει χειραγωγούμενες συμφωνίες, αλλά ούτε και να υπονομεύσει τον λόγο μου.

Πώς είναι η σχέση σας με τον γιο σας; Σας έδεσε η απώλεια του συζύγου σας;

Δεν είναι μια κλασική σχέση μητέρας - γιου. Η επαγγελματική και η πολιτική μου δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωβουλής, όταν ήμουν υποχρεωμένη να ταξιδεύω συνεχώς, δημιούργησε μια σχέση ανεξαρτησίας. Θυμάμαι, όμως, ότι με την απώλεια του πατέρα του μου είπε: «Μην ανησυχείς, εγώ είμαι εδώ τώρα για σένα». Ηταν 13 χρόνων τότε. Και όντως είναι το στήριγμά μου μέχρι και σήμερα!

Γιατί σας αποκαλούν «σιδηρά κυρία του κάμπου»;

Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης «μπλόκαρα» τα μπλόκα των αγροτών που ζητούσαν αποζημιώσεις, όπως γινόταν για πολλά χρόνια. Με πολύωρες συζητήσεις καταλήξαμε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον χώρο, που κρατάνε μέχρι σήμερα. Για τις σκληρές διαπραγματεύσεις μου με «ανδρικό κοινό», και μάλιστα διεκδικητικό σε μπαρουτοκαπνισμένες αίθουσες, με επονόμασαν «σιδηρά κυρία του κάμπου». Να ξέρετε ότι τότε έγιναν και πολλές φιλίες. Οι αγρότες είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει και δίνουν συνεχή αγώνα με την καθημερινότητα ! Θα γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση; Ναι, και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε συλλογικά. Να μπορέσουν και οι νέες γενιές να ζήσουν το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής!3



*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»