«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Συνασπισμός ή ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπορούσε να υποστηρίξει το καθημερινό φύλλο της "Αυγής" και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 17,8% ή του 15% δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αντίστοιχη διαδικασία», δήλωσε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

*Διαβάστε εδώ: Τρυφώνας Αλεξιάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Και το ΚΚΕ όταν είχε δυσχέρειες πούλησε τον 902 - Λεφτά δεν υπάρχουν

«Ακόμα και σήμερα, πάνω από έναν μήνα σχεδόν από το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής κάλπης, δεν έχει γίνει σωστή ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος», επισήμανε ο κ. Τεμπονέρας.

Ερωτηθείς αν είναι πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Παραμένω απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτησή μου από τα όργανα, δεσμεύομαι και ακολουθώ τον αξιακό κώδικα, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί με διαδοχικές συνεδριακές αποφάσεις, και με βάση τα πεπραγμένα όλης της προηγούμενες περιόδου, μέσα από αυτό εκφράζομαι, και όσο οι αρχές αυτές και οι αξίες υπηρετούνται μέσα στο υφιστάμενο σχήμα θα παραμένω εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα καταστατικό συνέδριο μπροστά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει κάποιες προτάσεις όσον αφορά τα οργανωτικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα τα οποία αγγίζουν ιδεολογικές χορδές. Θα δούμε ποιες είναι οι προτάσεις αυτές, όταν κατατεθούν, διότι μίλησε περί ιδεών, άρα πρέπει να δούμε και στα πλαίσια της διαδικασίας της συνεδριακής και της προ-συνεδριακής ποιες θα είναι οι ζυμώσεις, οι προθέσεις για να μπορέσουμε να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε αν ο χώρος αυτός συνεχίζει να εκφράζει αυτό το οποίο ξέραμε μέχρι σήμερα».


Διονύσης Τεμπονέρας: Είναι λίγο νεφελώδεις η κατάσταση, η οποία έχει προταθεί όσον αφορά το νέο οργανωτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στις προτάσεις του κ. Κασσελάκη για το οργανωτικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Είναι λίγο νεφελώδεις η κατάσταση, η οποία έχει προταθεί όσον αφορά το νέο οργανωτικό σχήμα και δεν ξέρω αν είναι η οριστική υπό την έννοια ότι τίθεται υπό την αίρεση της εγκρίσεως των οργάνων και της προσυνεδριακής συζήτησης. Χρειαζόμαστε πράγματι έναν εκσυγχρονισμό του κόμματος όμως αυτό πρέπει να γίνει με συλλογικότητα, με δημοκρατικές διαδικασίες βεβαίως το λόγο να έχουν τα μέλη του κόμματος να μην καταργήσουμε όμως και τη λεγόμενη κομματική δημοκρατία. Σε ένα αριστερό προοδευτικό κόμμα πάντα η συνθήκη αντιπροσώπευσης είναι εκείνη η οποία διασφαλίζει ότι τα μέλη εκφράζονται, φοβάμαι ότι αυτές οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες έχουν πέσει πάνω στο τραπέζι πολλές φορές φέρνουν τα ίδια τα μέλη προ τετελεσμένων γεγονότων και άρα λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες απλά επικυρώνονται εκ ων υστέρων είτε σε όργανα είτε μέσω μιας μονοπρόσωπης απόφασης αυτό κατά την άποψη μου δεν είναι σωστό.

Θεωρώ ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί όπως είχε πορευτεί όλο το προηγούμενο διάστημα με συλλογικότητα, με πλουραλισμό στις αποφάσεις, με δημοκρατικές διαδικασίες. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συλλογικότητα, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συμμετοχή και των οργάνων, χρειαζόμαστε δομές, χρειαζόμαστε αποφάσεις οι οποίες θα εκφράζουν τη βάση του κόμματος αυτή όμως δεν θα πρέπει να ακυρώνεται και πολλές φορές να μετατρέπεται σε σφραγίδα επικύρωσης αποφάσεων οι οποίες πολλές φορές λαμβάνονται σε κλειστά γραφεία».

«Αν κρίνω με βάση τα τελευταία γεγονότα το πώς για παράδειγμα προήλθε το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της "Αυγής" ή οι διαρροές, οι οποίες υπήρξαν σε σχέση με μαύρο χρήμα ή άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες προφανώς προήλθαν από την ίδια την Κουμουνδούρου κατά την άποψή μου ναι, αυτό είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί και δεν συμφωνώ με αυτό», τόνισε.

O  Διονύσης Τεμπονέρας στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  10-07-24