Πέντε βουλευτές, ένας δήµαρχος και ένας πολιτευτής εµφανίζονται στο κάδρο των υποψήφιων διεκδικητών της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ η τελική εικόνα θα διαµορφωθεί στις αρχές Σεπτεµβρίου, όταν η Επιτροπή ∆εοντολογίας, Εφαρµογής Καταστατικού και Πιστοποίησης θα αξιολογήσει τους φακέλους όλων των διεκδικητών για να διαπιστώσει ποιοι πληρούν τα προβλεπόµενα κριτήρια για να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο της 6ης Οκτωβρίου. Μέχρι να εκπνεύσει η προθεσµία υποβολής υποψηφιοτήτων δεν αποκλείεται να σηµειωθούν ενδιαφέρουσες µεταβολές στο «αριθµητικό» διεκδίκησης της προεδρίας του κόµµατος.

Το ενδεχόµενο να εµφανιστούν και νέοι υποψήφιοι ή να αποσυρθούν κάποιοι άλλοι είναι κάτι που δεν απέχει από την πραγµατικότητα. Και σε αυτή την εξέλιξη καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και τα µηνύµατα που θα έχουν λάβει οι έως τώρα ενδιαφερόµενοι από τις εταιρείες δηµοσκοπήσεων, που ήδη έχουν ξεκινήσει να µετράνε την εκλογική τους επιρροή στην κοινωνική βάση της Κεντροαριστεράς. Συνεπώς το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο σηµερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, που αυτή τη φορά δεν διεκδικεί την αρχηγία ως εξωκοινοβουλευτικός, οι βουλευτές Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης, ο δήµαρχος Αθηναίων Χάρης ∆ούκας και ο πολιτευτής-δηµοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης συνθέτουν έως τώρα το «παζλ» των υποψηφιοτήτων. Ωστόσο είναι γνωστό ότι µε την ιδέα να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ φλερτάρει και η πρώην επίτροπος της Ελλάδος στην Ε.Ε., Αννα ∆ιαµαντοπούλου, η οποία σύµφωνα µε τις πληροφορίες έχει στήσει ένα δίκτυο µε στελέχη που προετοιµάζουν το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση και αναλόγως του κλίµατος που θα εισπράξει θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Ασφυκτυούν

Αυτή τη φορά οι εσωκοµµατικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον, επειδή συνδέονται ευθέως µε τη συζήτησηπου έχει ανοίξει για την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Σε αντίθεση µε το 2017, όταν η αείµνηστη Φ. Γεννηµατά οργάνωσε µια ανοιχτή εκλογική διαδικασία µε τη συµµετοχή υποψηφίων από κόµµατα και πολιτικές κινήσεις που ανήκαν στον προοδευτικό χώρο, όπως το Ποτάµι, τη ∆ΗΜ.ΑΡ., το ΚΙ∆ΗΣΟ, την Ε∆ΕΜ, αυτή τη φορά τις εξελίξεις τις παρακολουθούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βλέπουν καµία προοπτική µε τον Στ. Κασσελάκη.

Το 2017, που ο ΣΥΡΙΖΑ µε τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκονταν στον κολοφώνα της παντοδυναµίας τους, έχοντας σύµµαχο τον Π. Καµµένο και τους ΑΝ.ΕΛ., η Κουµουνδούρου «σνόµπαρε» τις πρωτοβουλίες της Φ. Γεννηµατά για τον σχηµατισµό ενός ισχυρού φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σήµερα όµως που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σχεδόν στην ίδια εκλογική µοίρα µε το ΠΑΣΟΚ, το πάλαι ποτέ κραταιό κίνηµα που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου «ξαναγίνεται» σηµείο αναφοράς και «αποκούµπι» για όσους εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ µόλις παραιτήθηκε ο Α. Τσίπρας και για όσους ασφυκτιούν σήµερα µε τον Στ. Κασσελάκη.

Τι σηµαίνε  αυτό; Οτι στις εσωκοµµατικές κάλπες του Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι αυθόρµητα ή συντονισµένα θα εµπλακούν άνθρωποι που υπηρέτησαν ή στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούµενα χρόνια. Επίσης, αν για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έπιασε το 17% στις ευρωεκλογές ευθύνεται η Νέα Αριστερά, που πήρε ένα σηµαντικό ποσοστό στις κάλπες του Ιουνίου, το αυτό ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη, που είχε απέναντί του το κόµµα των ∆ηµοκρατών του Α. Λοβέρδου.

Κάνουµε τη συγκεκριµένη αναφορά στον πρόεδρο των ∆ηµοκρατών, διότι και αυτός µπορεί να αποδειχθεί ρυθµιστικός παράγοντας στις εσωκοµµατικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Λοβέρδος, όπως φαίνεται και από τους αριθµούς, επηρεάζει την εκλογική συµπεριφορά τουλάχιστον 70.000 ανθρώπων, οι οποίοι τον είχαν στηρίξει για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το 2021 και σχεδόν όλοι πήγαν και τον ψήφισαν στις ευρωεκλογές µε την ιδιότητα του προέδρου των ∆ηµοκρατών.


* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής