Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Τετ α τετ 45' Μητσοτάκη - Ερντογάν, νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο - Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός
Ποιοι βρέθηκαν μαζί τους
Οι δύο ηγέτες περπάτησαν μαζί από την αίθουσα της συνεδρίασης των ηγετών του ΝΑΤΟ στον χώρο συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών, δεν έκαναν δηλώσεις
Οι δύο ηγέτες μίλησαν για την παράνομη μετανάστευση, προγραμμάτισαν νέα συνάντηση για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Η συνάντηση είχε ξεκινήσει στις 22:35 ώρα Ελλάδος και διήρκεσε συνολικά 45 λεπτά. Κατά πληροφορίες οι δύο ηγέτες βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν προς την μικρή αίθουσα όπου θα λάμβανε χώρα η συνάντησή τους.
Είχαν στο πλαίσιο αυτό την ευκαιρία να ανταλλάξουν λίγες κουβέντες περπατώντας, ωστόσο πριν την έναρξη της συνάντησης δεν έκαναν δηλώσεις.
Στο δωμάτιο στην συνέχεια μπήκαν οι συνεργάτες των δύο ηγετών προκειμένου να ξεκινήσει η συνάντηση η οποία αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανανέωση του διμερούς διαλόγου, ενώ «επισφράγισε» επίσης την παράταση του άτυπου ελληνοτουρκικού μορατόριουμ για ένα ικανό διάστημα.
Οι δύο ηγέτες, όπως και σε άλλα ραντεβού, συνοδεύτηκαν από τους δύο διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Τι συζήτησαν
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.
Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Δείτε φωτογραφίες:
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μίλησε για τη Βόρεια Μακεδονία και είπε πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ενώ, σε συνέντευξή του, είπε πως η Ελλάδα θα δαπανήσει το 3% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, εκσυγχρονίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ αντάλλαξε χειραψία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Μητσοτάκης από Σύνοδο NATO: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία - Πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα για αμυντικούς εξοπλισμούς
Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Συναντιόμαστε σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, σε μία περίοδο που υφίσταται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Σε μία περίοδο που θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, με αυτή την αναίτια επίθεση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης για εκλογές ΗΠΑ: Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος η διατήρηση του ισχυρού διατλαντικού δεσμού
Παράλληλα αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά θα σεβαστεί τη βούληση του αμερικανικού λαού» και πρόσθεσε ότι «προσωπικά έχω εργαστεί και με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτό που για εμάς είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτό τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό που ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας».
Για τους αμυντικούς εξοπλισμούς που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι Ελλάδα είναι μια χώρα που επενδύει ήδη το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να δαπανούμε εξυπνότερα τα κονδύλια για τους αμυντικούς εξοπλισμούς.
«Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Είναι μία εποχή που η νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δική μας δέσμευση ως προς τη δαπάνη. Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και ταυτόχρονα η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο τη Νατοϊκή Συμμαχία. Δεν χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα», τόνισε συγκεκριμένα.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
«Συναντιόμαστε στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυση της πιο επιτυχημένης και ανθεκτικής αμυντικής συμμαχίας του κόσμου.
Αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά από σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις. Και είναι μία περίοδος που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να ξοδεύουμε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο να ανταποκριθούν σε αυτόν τον στόχο, αλλά και να τον υπερβούν και να εναρμονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες για να ενισχύσουμε τη συμμαχία.
Είμαι θερμός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν πρέπει να ξοδεύουμε απλά περισσότερα, πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι στο πώς δαπανούμε πόρους για να ενισχύσουμε την κοινή μας άμυνα. Και να ενισχύσουμε τις κοινές αμυντικές μας δυνατότητες είναι συμπληρωματικό στη δομή του ΝΑΤΟ. Ενισχύει το ΝΑΤΟ και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο για να εστιάσουμε στο πώς ενισχύουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα. Είναι στο συμφέρον μας να το κάνουμε».
Συναντήθηκε με Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής John Sarbanes, Chris Pappas, Gus Bilirakis, Dina Titus, Nicole Malliotakis.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η διακομματική στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο.
Συζητήθηκαν, ακόμα, ζητήματα ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και εκπαιδευτικής και εμπορικής συνεργασίας.