Ολοταχώς προς τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού, με τον πρώτο γύρο στις 6 Οκτωβρίου και τον δεύτερο, εφόσον χρειαστεί, μία Κυριακή αργότερα, οδεύει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Να σημειωθεί πως ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του «Κ» του προηγούμενου Σαββάτου, που είχε αποκαλύψει τον μήνα που θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις των υποψηφίων θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή, τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ τις διαδικαστικές λεπτομέρειες θα ορίσουν τα αρμόδια όργανα στα πρότυπα των εκλογών του 2021 και με βάση το καταστατικό.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία και η Άννα

Μέχρι στιγμής, οι υποψήφιοι που δίνουν ραντεβού στις κάλπες είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Γιάννης Κανελλάκης. Δεν αποκλείονται πάντως και άλλες υποψηφιότητες, όπως της Άννας Διαμαντοπούλου, που σταθμίζει τα δεδομένα και τα ευρήματα των διαφόρων δημοσκοπήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ή τρέχουν, ώστε να καταλήξει στις οριστικές της αποφάσεις. Το «μπρα ντε φερ» μεταξύ των υποψηφίων έχει ήδη αρχίσει, ενώ όσο περνούν οι ημέρες αποκαλύπτονται οι στρατηγικές και τα αφηγήματά με τα οποία θα πορευτούν μέχρι τις κάλπες.

Οι τέσσερις άξονες της στρατηγικής Ανδρουλάκη και οι υποστηρικτές

Η στρατηγική Ανδρουλάκη θα αναπτυχθεί σε τέσσερις κεντρικούς άξονες. Πρώτον, στην αξιοποίηση των αρχηγικών πλεονεκτημάτων που του προσφέρει η προεδρική καρέκλα. Τέτοια είναι, μεταξύ άλλων, οι συζητήσεις στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο οργανωτικός και επικοινωνιακός μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη και οι εορτασμοί για τα 50χρονα από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, θα επιμείνει στην ατζέντα της πολιτικής αυτονομίας από τα συμφέροντα, που ποδηγετούν αντιπάλους του. Δηλαδή την παλιά και δοκιμασμένη συνταγή, την οποία χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου στη σύγκρουσή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ το 2007. Με τη στρατηγική αυτή, ο Νίκος Ανδρουλάκης αφενός θέλει να πολώσει για να συσπειρώσει τον κομματικό του μηχανισμό και τους πολίτες που τον ψήφισαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, αφετέρου να διεγείρει τα αντανακλαστικά μιας κοινής γνώμης που «τσιμπάει» σε ότι αφορά τα λεγόμενα περί συμφερόντων και διαπλοκής.

Ο τρίτος άξονας της στρατηγικής Ανδρουλάκη έχει να κάνει με την γραμμή της αυτονομίας της Παράταξης. Θα ξαναζωντανέψει τον… μπαμπούλα της αφομοίωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιέζοντας κυρίως τον Χάρη Δούκα να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.

Στο αφήγημά του, επίσης, θα υπάρχουν έντονα στοιχεία αυτοκριτικής για λάθη και παραλείψεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεσμευόμενος ότι αν επανεκλεγεί θα λειτουργήσει πολύ πιο συλλογικά και συμμετοχικά, θέλοντας έτσι να δείξει ότι έχει πάρει το μήνυμα και έχει καταλάβει τα λάθη του.

Στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη τάσσονται, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Παναγιώτης Δουδωνής, Δημήτρης Μάντζος, Κατερίνα Καζάνη, Φραγκίσκος Παρασύρης, Τάσος Νικολαϊδης και Μανώλης Χνάρης. Σε οργανωτικό επίπεδο υποστηρίζεται από αρκετά κομματικά, επιμελητηριακά και περιφερειακά στελέχη, όπως οι Μιχάλης Καλαντζόπουλος, Μάρα Κουκουδάκη, Νίκος Μήλης, Κώστας Παπαδημητρίου, Γιώργος Καραμπιζιώτης, Ηρακλής Δρούλιας, Εβίνα Τσατσάνη, Νανά Βρυώνη, Σωτήρης Ζαρμπαλάς, Κώστας Φασουλάκης, Σταύρος Τζεδάκης, Νίκος Ξυλούρης, Πέννυ Δαλαμπούρα, Γιάννης Λύτινας, Παναγώτης Ψυχογυιός, Κοσμάς Βαρσάμης, Κρυσταλλία Αρμενάκη, Ολυμπία Αποστόλου, Όλγα Μαρκογιαννάκη και Ανδρέας Σκουλάς.

Το αφήγημα Δούκα και τα στελέχη που τον στηρίζουν

Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας θα παρουσιάσει στους πολίτες την υποψηφιότητά του σχεδόν ως την «επόμενη φάση» της εξέλιξης του ΠΑΣΟΚ και θα επιμείνει πως «κλείνοντας τον κύκλο της επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ, είναι τώρα η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης». Στις παρεμβάσεις του καλλιεργεί ένα αρχηγικό προφίλ, με τα χαρακτηριστικά της ήρεμης δύναμης και ετοιμάζεται να ηγηθεί της εκστρατείας με στόχο να κυβερνήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, «χτίζει» την εικόνα του πρωθυπουργίσιμου προσώπου, που ξαναβάλει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας, επικρίνοντας εμμέσως τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για «ταβάνι» και έλλειψη ηγετικότητας.

Στο δρόμο προς τις κάλπες θα κινηθεί ενωτικά, θα ασκεί κριτική αλλά χωρίς κραυγές και θα ζητάει ανατροπές, ενώ στα περί παρασκηνιακών συνεργασιών για την ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου που του χρεώνουν ήδη οι αντίπαλοί του, θα απαντά πως δεν είναι σε συνεννόηση με κανέναν και θα επιμείνει πως οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνουν από τη βάση, «σε επίπεδο γειτονιάς».

Γνωρίζοντας ότι η λειτουργία του κόμματος είναι ένα από τα αδύνατα σημεία του Νίκου Ανδρουλάκη στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες, ο δήμαρχος Αθηναίων θα το υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία αντιπαραβάλλοντας το δικό του μοντέλο. Θα δεσμεύεται συνεχώς για ένα σύγχρονο, θεσμικό κόμμα συλλογικό, δημοκρατικό οργανωτικά συγκροτημένο, ανοιχτό στους πολίτες, που θα σέβεται όλες τις διαφορετικές απόψεις και δεν θα περιθωριοποιεί στελέχη που δεν είναι αρεστά στην εκάστοτε ηγεσία. Θα μιλάει για ένα κόμμα των μελών κι όχι μηχανισμών.

Την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα στηρίζουν μέχρι στιγμής οι βουλευτές Μανώλης Χριστοδουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Απόστολος Πάνας, Ευαγγελία Λιακούλη, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέας Πουλάς και Αχμέτ Ιλχάν, αλλά και προβεβλημένα κομματικά στελέχη, όπως οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Τόνια Αντωνίου, που θεωρείται παίκτρια στα οργανωτικά, Φίλιππος Σαχινίδης, Πέτρος Ευθυμίου, Μιχάλης Τζελέπης και Θόδωρος Μαργαρίτης.

Την εκλογική ομάδα κρούσης απαρτίζουν και άλλα στελέχη, όπως οι Γρηγόρης Κατσίλας, στενός συνεργάτης του Μανώλη Χριστοδουλάκη, Κώστας Πετρίδης, οργανωτικός βραχίονας του Χάρη Δούκα στη Β΄ Θεσσαλονίκης, Κική Παπαδάκη, Παντελής Καμάς, Γιώργος Αποστολόπουλος, Αντώνης Σαουλίδης, Βάσια Αναστασίου, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Μενέλαος Γαρδικώτης, Γιάννης Σμέρος, Σωτήρης Ζώτος, Μαρίνος Σκανδάμης, Γιώργος Ηλιάδης, Χρήστος Πινακιώτης, Κώστας Κιτιξής, Θανάσης Λεβέντης κ.α.

Επίσης, διαφαίνεται πως το μεγαλύτερο κομμάτι του παπανδρεϊκού µπλοκ, µετά και την απόσυρση της υποψηφιότητας Χριστοδουλάκη, στρατεύεται υπέρ του δημάρχου Αθηναίων, με την στάση του πρώην πρωθυπουργού πάντως να αποτελεί γρίφο.

Ο μεθοδικός Παύλος Γερουλάνος και τα οργανωτικά μηχανάκια του

Ο Παύλος Γερουλάνος κινείται μέχρι στιγμής μεθοδικά, συντεταγμένα και με ενωτική ρητορική, αποφεύγοντας τις επικριτικές αναφορές κατά των συνυποψήφιων του. Με την επιλογή αυτή στοχεύει στο μετριοπαθές ακροατήριο, που δεν εκφράζεται μέσα από τις εσωκομματικές συγκρούσεις. Θέλει δηλαδή να δείξει πως η υποψηφιότητά του μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική απέναντι στη διαφαινόμενη εσωκομματική πόλωση.

Ο ίδιος επιμένει στην προγραμματική του πρόταση «Αναγέννηση» που αφορά την αλλαγή του διοικητικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας «για να αγκαλιάσει κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που σήμερα μαστίζονται από ανισότητες», σχέδιο το οποίο ο Παύλος Γερουλάνος δουλεύει εδώ και χρόνια, όπως ισχυρίζονται οι στενοί του συνεργάτες.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα προτάξει τη μακροχρόνια εμπειρία του σε κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές θέσεις, ενώ θα επιμείνει στην περιγραφή του στρατηγικού σχεδίου για την ανασυγκρότησης της Παράταξης, που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, διατυπώνοντας εκκλήσεις για συζήτηση με πολιτικό περιεχόμενο και όχι πασαρέλα επίδειξης δύναμης.

Το στοίχημα του είναι η μαζική προσέλευση μελών και φίλων του κόμματος στις εσωκομματικές κάλπες, που θα σπάσουν τους κομματικούς μηχανισμούς με την ψήφο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από σχετικά αιτήματα από όλη την Ελλάδα ξεκίνησε πρώτος τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της υποψηφιότητάς του, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ροή, ενώ υπάρχουν πυρήνες του σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συνεχώς διευρύνονται.

Στο επιτελείο του, στο οποίο εντάχθηκαν νέα αλλά και έμπειρα πρόσωπα, κεντρικό ρόλο έχει ο Δημήτρης Μπυρίτης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής, το έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος Γιώργος Δαουλάρης, ο γνωστός δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη Αργύρης Αργυριάδης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2009 και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Πετρουλάκης, τα έμπειρα οργανωτικά «μηχανάκια» Γιώργος Κουμεντάκος, Γιώργος Μπίκος, Λάμπρος Γρίβας και Ανδρέας Τσατσούλης, η δημοσιογράφος Ελένη Σπυρίδη και ο Νίκος Κουτουφάς στο Γραφείο Τύπου, ο Γιάννης Κοκκόλης στην κοινοβουλευτική του δράση και το πολιτικό περιεχόμενο.

Στενός συνεργάτης υποστηρίζει ακόμη ότι έχουν αρχίσει και σαρώνουν την Ελλάδα στελέχη με βαριά πείρα όπως ο Γιώργος Κόκκιος, πρώην γραμματέας κινητοποιήσεων ΠΑΣΟΚ, οι πρώην διευθυντές υπουργείων Γιώργος Κουτσαυτάκης και Μαρία Γρυλλάκη, με ισχυρές επαφές σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, δυνατή είναι η εκπροσώπηση στους συνεργάτες του Παύλου Γερουλάνου και από όλες τις γενιές της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Εκεί είναι: η Σεβαστή Νεονάκη, ο Λάμπρος Φώτος, η Αφροδίτη Καλπάκα, Φίλιππος Τουραλής, Μάκης Νάτσιος και πολλοί άλλοι.

Η στρατηγική της Νάντιας με το βλέμμα στο κέντρο

Ως ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής της Νάντιας Γιαννακοπούλου θα είναι η πολιτικοποίηση της πολιτικής μάχης και το καθαρό στίγμα, μετατοπίζοντας τη συζήτηση και το βάρος της αναμέτρησης σε πιο κεντρώα χαρακτηριστικά, αφού θεωρείται ως η κατεξοχήν εκπρόσωπος του λεγόμενου κεντρώου χώρου εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος της θα έχει γωνίες και ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη τού συγκεκριμένου και αυτονόητου, κινούμενη στη λογική ενός πολιτικού ρεαλισμού.

Στο δρόμο προς τις κάλπες, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέλει να ηγηθεί μιας πορείας επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας το όραμα ενός φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με μεταρρυθμιστική ατζέντα και στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Διαθέτει μεγάλη αναγνωρισιμότητα, πολιτική και κοινοβουλευτική εμπειρία, καθώς και ένα δίκτυο επαφών σε όλη την Ελλάδα.

Οι στρατηγικές Κατρίνη και Μιλένας

Ο Μιχάλης Κατρίνης θα προτάξει την ανάγκη να υπάρξει μια πρόταση που μπορεί «να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει, με στόχο το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ενώ θα ταχθεί υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, προβάλλοντας εαυτόν ως το κατάλληλο πρόσωπο για να το κάνει.

Για την Μιλένα Αποστολάκη η επανεκκίνηση είναι αναγκαία, αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή. Η ίδια θα επιμείνει στη σύναψη πλατιών κοινωνικών συμμαχιών, μέσα από τις οποίες θα προκύψει ένα προοδευτικό ρεύμα στην κοινωνία. Θα προτείνει ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή, που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία.

Ο κύβος ερρίφθη για την Άννα Διαμαντοπούλου

Τέλος, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει την δική της υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες από το περιβάλλον της πρώην Ευρωπαίας Επιτρόπου τοποθετούν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της για την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες τις προηγούμενες ημέρες η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη βρισκόταν σε καθημερινές συσκέψεις με το στενό της επιτελείο, ενώ καθημερινά συνομιλούσε με βουλευτές και κομματικά στελέχη ανά τη χώρα.

Μάλιστα, τα εν λόγω στελέχη – κάποια πρωτοκλασάτα - έχουν αναλάβει να συγκεντρώσουν τις 5.000 υπογραφές που απαιτούνται για να θέσει υποψηφιότητα και όπως μαθαίνουμε προσεγγίζουν ήδη τον στόχο. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η Άννα Διαμαντοπούλου αφενός διαθέτει το προφίλ που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωθυπουργία της χώρας, αφετέρου μπορεί να επαναφέρει αποτελεσματικά στον χώρο τους κεντρώους που ψηφίζουν τα τελευταία χρόνια την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ενεργούς προοδευτικούς πολίτες που βρίσκονται εκτός των στενών κομματικών τειχών.