Μήνυμα προς όλη την ηγεσία της Βορείας Μακεδονίας, για την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρία των Συμμάχων στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, κατά πληροφορίες, η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.

Η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνέχισε, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. «Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2lzyv5h7zgp)

Προκλητικός ο Μιτσκόσκι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Μίλησε για "Μακεδονία", "μακεδονική κυβέρνηση" και "μακεδονικό στρατό"

Νέα κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών είχαμε στις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, αφού προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στη χώρα του αποκαλώντας τη «Μακεδονία», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε και για «μακεδονική κυβέρνηση» αλλά και για «μακεδονικό στρατό».

Ο Μίτσκοσκι, αγνοώντας τόσο τις ελληνικές όσο και τις συμμαχικές προειδοποιήσεις, επανέλαβε τις προκλήσεις που τόσο ο ίδιος όσο και η πρόεδρος της γειτονικής χώρας τείνουν να επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2m2hgjqr9d5)