Σε πολύ καλό κλίμα συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2m6y9eazglt)

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Μέση Ανατολή, Ουκρανία, μεταναστευτικό και διμερείς εμπορικές συναλλαγές στο τραπέζι

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα, ενώ ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

*Διαβάστε ακόμα: Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Τετ α τετ 45' Μητσοτάκη - Ερντογάν, νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο - Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έθεσε το θέμα του Κυπριακού

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Τον Σεπτέμβριο οι συζητήσεις για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Η πιο ουσιαστική συνάντηση των δύο ηγετών, ωστόσο, θα γίνει και πάλι επί αμερικανικού εδάφους, στα μέσα Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συζήτησαν γι' αυτή την συνάντηση. Εκεί, στην έκτη τους συνομιλία εκ του σύνεγγυς μέσα σε μόλις 14 μήνες, οι δύο ηγέτες θα μπορούν πλέον να διαγνώσουν αν το έδαφος είναι κατάλληλο ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν μελλοντικά πιθανώς σε μία ιστορική συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.